Päijät-Häme haluaa koko Suomeen yhden rakennepolitiikan ohjelman

Maija Väkeväinen -

EU:n alue- ja rakennepolitiikan 2021–2027 alueellinen ohjelmavalmistelu on parhaillaan käynnissä. Etelä- ja Länsi-Suomen maakunnat ovat yhteisen koko Manner-Suomen kattavan ohjelman takana. Etelässä ja lännessä nähdään, että rahoitusinstrumenttien (EAKR- ja ESR) tulisi kohdistua teemoihin, joissa koko Suomella on yhteiset haasteet. Itä- ja Pohjois-Suomi tavoittelevat omaa ohjelmaa.

  • Itse asiassa kun katsotaan eri maakuntien sisällöllisiä tavoitteita, Suomen eri alueiden välillä ei juurikaan ole ristiriitoja, joten miksi Itä- ja Pohjois-Suomeen tarvittaisiin oma ohjelma? Varsinkin kun kasvualueilla on kuitenkin eniten potentiaalia, kehittämisjohtaja Riitta Nieminen kysyy.
  • Rakennerahastovarojen tulee olla kehittämisen instrumentti eikä haittakorvaus, maakuntajohtaja Laura Leppänen toteaa yksiselitteisesti.

Etelä- ja Länsi-Suomen valmistelijoiden keskinäinen yhteistyö on tiivistymässä.

  • Yhteisen näkemyksen ja yhden rakennerahasto-ohjelman aikaansaamiseksi tarvitaan Etelä- ja Länsi-Suomen alueiden yhteistä voimaa ja näkemystä. Meillä on samat haasteet ja mahdollisuudet. Ei tehdä ristiriitoja sinne, missä niitä ei todellisuudessa ole, Nieminen kertoo.

Rakennerahastovalmisteluun liittyy myös mahdollisen kaupunkipoliittisen ohjelman valmistelu. Päijät-Hämeen maakuntahallitus pitää koko maakunnan kannalta tärkeänä, että maakunnan keskuskaupunki Lahti on samalla viivalla muiden Suomen suurten kaupunkien kanssa.

  • Maakunnan keskuskaupunkimme kuuluu ns. kuutoskaupunkien kanssa samalle viivalle. Tästä meillä on maakunnan toimijoiden kanssa yhteinen näkemys, ja siitä emme tingi rakennerahastovalmistelussakaan, toteaa maakuntajohtaja Laura Leppänen.

 

 Lisätietoja:

Riitta Nieminen, kehittämisjohtaja, puh. 040 508 6526

Laura Leppänen, maakuntajohtaja, puh. 040 7674 364

 

 

 

 

 

https://paijat-hame.fi