Vellamomenu – maakunnan maut lautasella

Maija Väkeväinen -

Vellamo-maakuntamenu on Päijät-Hämeen maakunnan lähiruokabrändi, joka on vahvistanut asemaansa ja laajentunut viime vuosina käsittämään menun lisäksi mm. kokousaamiaisen, -bufén ja –lounaan.

Tarkoituksena on nostaa päijäthämäläisen ruokakulttuurin arvostusta, sekä tuoda esiin maakunnan ravintoloiden huippuosaamista.

  • Vellamomenu on lisännyt laadukkaiden paikallisten raaka-aineiden osuutta ravintoloiden ruokatarjonnassa, sekä kannustanut kokonaisvaltaiseen ruoka- ja juomatarjonnan sekä toiminnan laadun kehittämiseen, kertoo Eija Säynätmäki. Hän toimii linkkinä maakuntaliiton, alueen ravintoloiden sekä Päijät-Hämeen keittiömestareiden välillä ja koordinoi yhteistyötä.

 

Ravintolat ovat sitoutuneet käyttämään oman maakunnan raaka-aineita, mm. vilja, kala, sienet, marjat, kasvikset ja liha – vettä unohtamatta. Se on joko lähellä pullotettua lähdevettä tai raikasta hanavettä. Lisäksi ravintoloissa on tarjolla paikallisia viinejä ja olutta.

  • Ravintoloilta vaaditaankin tavallista enemmän viitseliäisyyttä raaka-aineiden hankinnassa, sillä ne on hankittava useista eri paikoista, muistuttaa Säynätmäki. Paikallisuus ja lähellä tuotettu ruoka on nyt suositumpaa kuin koskaan – kuluttajat ovat entistä tietoisempia ruuan alkuperästä. Lisäksi kyse on ruokaan liittyvästä etiikasta. Halutaan nauttia kestävällä tavalla tuotettua ruokaa sekä tietää, mistä se on peräisin.

 

Vellamomenu on varsin täyteläinen kattaus päijäthämäläisiä makuja: yksittäisten herkuttelijoiden kohteista tilausravintoloihin, maaseudun helmistä keskustan sykkeen urbaaneihin vaihtoehtoihin. Yhteistyössä ovat mukana maakunnan parhaat ruokaravintolat; Hollolan Hirvi Hollolassa, Lehmonkärki Asikkalassa, Vierumäki –ravintolat Heinolan Vierumäellä, sekä lahtelaiset Casseli, Mukkulan Kartano, Ravintola Roux ja Lahden Seurahuone. Ravintolat saavat maakunnallisia herkkuja tarjotessaan omaleimaisuutta, josta ravintola muistetaan.

  • Tavoitteet, jotka lähiruokayhteistyölle asetettiin – laadukkaiden päijäthämäläisten raaka-aineiden käytön ja maakunnallisen ruokakulttuurin edistäminen – ovat täyttyneet erinomaisesti. Lisäksi yhteistyö viljelijöiden, elintarviketuottajien ja ravintoloiden kesken on aktiivista ja luontevaa. Päijät-Hämeen liitto on ollut keskeisesti mukana menu -yhteistyössä historian alusta lähtien, onhan se erinomainen maakunnan markkinointituote ja valtakunnallisesti tunnetuin maakuntamenu, jatkaa Säynätmäki.

Vellamomenu

Vähintään kolmen ruokalajin Vellamomenu rakentuu mahdollisimman pitkälle laadukkaista päijäthämäläisistä ja suomalaisista sesongin raaka-aineista mukautuen kunkin ravintolan omaan ideologiaan.

Vellamo –bufé

Raaka-aineista vähintään puolet on Päijät-Hämeestä.
Sisältää myös leipävalikoiman, jossa on aina tarjolla joko paikallisen leipomon valmistamaa tai itse leivottua leipää. Jälkiruoka on päijäthämäläisistä raaka-aineista ja se voi olla esim. joko paikallisen leipomon valmistama tai itse leivottu leivonnainen.

Vellamo –kokouslounas

Esim. päijäthämäläisistä raaka-aineista valmistettu alkukeitto tai salaattibuffet, pääruoka, paikalinen leipä ja jälkiruoka/leivonnainen.

Lisätietoja

Eija Säynätmäki, johdon sihteeri, puh. 044 3719 430
eija.saynatmaki(a)paijat-hame.fi

https://paijat-hame.fi