Valitse sivu

Vastuulliset kuluttajavalinnat eivät aina ole helppoja ja tekstiilien osalta tilanne tuntuu erityisen hankalalta. Kävimmekin 1,5 asteen kunta – hankkeen puitteissa tapaamassa Lahden ammattikorkeakoulun kehittämispäällikkö Kirsti Curaa ja kyselimme kestävistä valinnoista.

Tapaamisessa kuulimme tekstiileihin liittyviä faktoja, kuten sen, että Suomessa tekstiileihin käytetty rahamäärä on vähentynyt, mutta tekstiilikappaleiden lukumäärä on kasvanut. Lisäksi vaatteiden käyttökerrat ovat vähentyneet. Jokainen suomalainen tuottaa reilut 13 kg tekstiilijätettä vuodessa ja tälle ei ole vielä olemassa kierrätysjärjestelmää. Lisäksi arvioidaan, että tekstiili- ja vaateteollisuus saastuttaa enemmän kuin laiva- ja lentoliikenne yhteensä, n. 10% CO2-päästöistä globaalisti.

Mitä sitten voit tehdä?

  1. Vähennä: osta vähemmän, suosi hyvälaatuisia vaatteita ja korjaa sekä muokkaa.
  2. Käytä uudestaan: lahjoita – vuokraa – lainaa, käytä vaate uudestaan vaatteena aina kun voit.
  3. Kierrätä: tekniikoina tulossa mekaaninen kierrätys, terminen kierrätys ja kemiallinen kierrätys.
  4. Energiaksi: uudelleenkäyttöön kelpaamaton tekstiili energiajätteen mukana polttoon.

Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n mukaan suomalaisen vaatebrändin tuotteen arvosta vähintään 80% jää Suomeen riippumatta siitä, missä tuote on valmistettu. Vaatteen hinta pitäisikin laskea käyttökertoja kohden, jolloin laatu ja pitkäikäisyys olisivat tärkeämpiä tekijöitä kuin ostohinta.

Vaikka kuluttajalla on merkittävä rooli, on hyvä muistaa, että 80% tuotteen kierrätettävyydestä ratkaistaan suunnittelussa. Eri kuitumateriaalien sekoittaminen on ongelmallista etenkin kemiallisen kierrätyksen kannalta. Myös mekaanisessa kierrätyksessä esim. farkuissa yleisesti käytettävä elastaani tukkii laitteet kuituja avatessa. Materiaalit pitäisikin valita käyttötarkoituksen kautta ja käyttää sekoitemateriaalejavain, jos esim. kulutusvaatimuksien takia työvaatteissa pelkkä puhdas puuvilla ei toimi.

Euroopan unionin asettama tekstiilien erilliskeräysvelvoite astuu voimaan vuoden 2025 alussa. Lounais-Suomen Jätehuolto on rakentamassa pilottilaitosta tekstiilien mekaaniseen kierrätykseen. Erilaisia teknologiota tekstiilikuitujen valmistamiseen ovat kehittäneet mm. Infinited Fibre Company, joka valmistaa poistotekstiileistä lankaa karbamaattiprosessilla; Spinnova, joka tekee havusellusta lankaa ilman liuottimia; Pure Waste Textiles, joka hyödyntää kankaissaan 80% teollisuuden leikkuujätettä ja 20% kuluttajilta kerättyä poistotekstiiliä ja Ioncell, joka valmistaa lankaa koivun liukosellusta ionisen liuottimen avulla. Kestäviä vaihtoehtoja ollaan siis kehittämässä.

Lisätietoja tekstiilien kierrätyksestä löydät esim. täältä:

Telaketju

REISKATex-loppuraportti

1,5 asteen kunta-hanke toteutetaan ympäristöministeriön tuella ja osana sitä kotitaloudet testaavat kestävämpää elämäntapaa. Lisätietoja: maarit.virtanen@paijat-hame.fi