Valitse sivu

Etelä-Suomen maakuntien painoarvo kasvun käynnistymisessä merkittävä

Maakuntajohtajat Savolainen, Häkämies, Leppänen ja Mikkola toivat Etelä-Suomen neljän maakunnan – Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson näkemyksiä työministeri Tuula Haataiselle esikuntineen Suomen kestävän kasvun ohjelmavalmisteluun.

Maakuntajohtajat korostivat, että koronan jälkeinen kestävä kasvu lähtee sieltä, missä on väestöä, toimijoita ja työpaikkoja. Etelä-Suomen alueella asuu lähes puolet koko Suomen väestöstä. Samoin lähes puolet koko Suomen työpaikkamäärästä sijaitsee näissä maakunnissa ja alueella syntyy yli puolet koko Suomen bruttokansantuotteesta.

  • Etelä-Suomen maakunnat näkevät, ettei EU:n elvytysvarojen jaosta pidä tehdä aluepolitiikkaa. Rahojen jakoa tulee katsoa kokonaisuutena, kertaa maakuntajohtaja Laura Leppänen Päijät-Hämeen liitosta.

Maakuntien liittoja huolettaa rakennerahastovarojen jaon lisäksi myös oikeudenmukaisen siirtymän eli JTF-rahaston varojen jako osana EU:n elvytyspaketin rahojen jakoa.

  • Etelä-Suomea on mahdotonta sivuuttaa EU:n elvytyspaketin jaossa, varat eivät voi valua itään ja pohjoiseen. Ainakin mikäli toimenpiteiltä halutaan vaikuttavuutta ja tuloksellisuutta ja lisäksi luoda kestävää kasvua. Etelä-Suomen maakuntiin sijoitettu euro tuo yli kaksi euroa takaisin. Pitääkin kysyä, missä syntyy lisäarvoa ja missä on talouden aktiviteettia, summaa maakuntajohtaja Ossi Savolainen Uudenmaan liitosta.

Eteläsuomalainen aluepolitiikka puhutti

Euroopan Unionin rakennerahastovarojen jako herätti eteläsuomalaiset maakunnat yhteisen edunvalvonnan äärelle. Etelä-Suomen maakunnat nostivat työministeri Haataisen kanssa käydyssä keskustelussa esille, että aluekehitysvajoamia on nykyisin joka puolella Suomea, myös etelässä. Myös TKI-potentiaalista valtaosa sijaitsee eteläisessä Suomessa. Kehitysnäkymät vaihtelevat maakuntien sisälläkin.

  • Meillä on saatu eteläsuomalainen henki päälle. Ensimmäinen yhteisponnistuksemme on EU:n elvytyspaketin varojen jako, siinä meillä on paljon yhteistä niin kansallisella kuin kansainvälisellä areenalla, kertoo Kymenlaakson maakuntajohtaja Jaakko Mikkola.
  • Emme saa alisuorittaa. Eurooppalaisella tasolla yksi maakunta ei ole mitään. Yhtenä Etelä-Suomena olemme liki puolet Suomen väestöstä ja vaikuttavuutta tällä yhteistyöllä me haemme, kertoo Varsinais-Suomen maakuntajohtaja Kari Häkämies.

Laura Leppänen, maakuntajohtaja , Päijät-Hämeen liitto

Ossi Savolainen, maakuntajohtaja,  Uudenmaan liitto   

Kari Häkämies , maakuntajohtaja, Varsinais-Suomen liitto

Jaakko Mikkola, maakuntajohtaja, Kymenlaakson liitto

Lisätietoja

Laura Leppänen, puh. 040 767 4364, laura.leppanen(a)paijat-hame.fi