Valitse sivu
Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Päijät-Hämeen kulttuurifoorumi

7.9.2023 kello 12:00 - 16:30

Päijät-Hämeen maakunnallisessa kulttuurifoorumissa sukelletaan kulttuurisiin oikeuksiin, sosiaalisesti kestäviin kulttuuripalveluihin sekä kulttuuritoimijoiden ja kulttuurin tuottamisen ekologiseen näkökulmaan. Foorumia täydentää syksyllä järjestettävä verkkotyöpajojen sarja. Foorumi on osallistujille maksuton. Ennen foorumia on mahdollisuus ruokailla omakustanteisesti Sibeliustalolla ja päivän kruunaa Sibeliusfestivaalin avajaiskonsertti, jonne Sinfonia Lahti tarjoaa mahtavan lippuedun foorumin osallistujille.

Ohjelma

Foorumi järjestetään Sibeliustalolla 7.9. klo 12-16. Foorumin aikataulu (muutokset mahdollisia):

12.00 Foorumin avaus, maakuntajohtaja Niina Pautola-Mol, Päijät-Hämeen liitto

12.20 Kulttuuri ja kestävä kehitys – lyhyt oppimäärä, erityisasiantuntija Antti Huntus, Taiteen edistämiskeskus (video)
Alustuksessa tarkastellaan kulttuurialan omia kestävyyshaasteita sekä sitä, millaisia vaikutuksia kulttuurilla on muiden alojen kestävyystyöhön.

12.45 Muistamo paikan päällä, museoamanuenssi, FM Sini Ojala, Lahden historiallinen museo
Muistamo on Lahden historiallisen museon osallistavaa työtä Päijät-Hämeessä. Työn tuloksena rakennetaan pieniä näyttelyitä osaksi museon tulevaa perusnäyttelyä. Erityisesti keskusteluilloissa alueen asukkaita ovat puhututtaneet paikkoihin liittyvät elävät merkitykset, ja niiden käyttöön liittyvät yhteisölliset muistot. Miten elävä perintö rakentaa identiteettiä? Miten museo ja yhteisöt työskentelevät yhdessä aineettoman kulttuuriperinnön äärellä?

13.20 Hetken museo, TaM Laura Mellanen
Jos tästä hetkestä tehtäisiin museo, mitä sinne tulisi? Hetken museo (Moment Museum – MoMu) on taidepraktiikka, jossa esille nostetaan ihmisten väliin piiloutuvia, tutkimusten viereen tai rakenteiden varjoihin jääviä näkökulmia. Inspiraationa toimii etukäteen määritelty konteksti, tällä kertaa kulttuurifoorumi ja kulttuurin kestävyys. Asiat saavat museoesineitä muistuttavia muotoja. Esillepano on lyhyt hetki tilassa ja tilanteessa, jonka jälkeen jäljelle jäävät katalogin sivut.

13.35 Päiväkahvit, hetki vaihtaa kuulumiset ja löytää uusia tuttuja

14.00 Saavutettavuus ja kulttuuriset oikeudet, perustuslakiasiantuntija Pauli Rautiainen
Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on olennainen osa kulttuurialan ja -palveluiden kestävyyttä. Kaikkien kulttuuriset oikeudet eivät tällä hetkellä toteudu – jotain on siis tehtävä. Mitä saavutettavuus on? Ketkä muistetaan ja ketkä unohdetaan saavutettavuuskeskustelussa?

14.55 Hiilineutraali Sinfonia Lahti, intendentti, kulttuurituottaja (YAMK) Maija Kylkilahti, Sinfonia Lahti ja Henri Ahvonen, opiskelija LUT-yliopisto
Kulttuurialan kestävyyttä ovat myös sen vaikutukset ympäristöön. Sinfonia Lahti asetti vuonna 2015 tavoitteekseen olla hiilineutraali sinfoniaorkesteri. Orkesterin jalanjälkeen vaikuttaa sen oman toiminnan lisäksi myös mm. yleisön liikkuminen. Keväällä 2023 LUT-yliopiston opiskelijat selvittivät toimenpiteitä, jolla tavoitetta kohden konkreettisesti mennään. Aiemmin hiilineutraaliusmatka on vienyt orkesterin metsään istuttamaan puita. Nyt kuulemme, mitä muuta on tehty ja missä kohtaa matkaa ollaan nyt. Entä mitä vielä tehdään, jotta tavoitteesta tulee totta?

15.40 Kurkistus tulevaan – millaisia verkostoitumistilaisuuksia on tulossa

15.45 Hetken museo, TaM Laura Mellanen
Jos tästä hetkestä tehtäisiin museo, mitä sinne tulisi? Hetken museo (Moment Museum – MoMu) on taidepraktiikka, jossa esille nostetaan ihmisten väliin piiloutuvia, tutkimusten viereen tai rakenteiden varjoihin jääviä näkökulmia. Inspiraationa toimii etukäteen määritelty konteksti, tällä kertaa kulttuurifoorumi ja kulttuurin kestävyys. Asiat saavat museoesineitä muistuttavia muotoja. Esillepano on lyhyt hetki tilassa ja tilanteessa, jonka jälkeen jäljelle jäävät katalogin sivut.

16.00 Foorumi päättyy

Oheisohjelma – Sibeliusfestivaali

Kulttuurifoorumi järjestetään samana päivänä Sinfonia Lahden Sibeliusfestivaalin avajaiskonsertin kanssa. Avajaiskonsertti on toisinto Sibeliuksen konserttiohjelmasta vuoden 1904 vierailulta Norfolkiin. Tämä vierailu jäi hänen ensimmäiseksi sekä viimeiseksi Amerikan matkakseen. Sibeliukseen teki vaikutuksen orkesteri, jossa oli soittajia New Yorkista ja Bostonista. “Music Shedissä” kuultu ohjelmisto on rekonstroitu tähän Norfolk-konserttiin. Tutustu konserttiin Sinfonia Lahden verkkosivuilla. Ennen konserttia on tarjolla johdatus konserttiin Timo Virtasen johdolla klo 18 alkaen Puusepän salissa Sibeliustalolla.

Paikka

Foorumi järjestetään Lahdessa Sibeliustalolla, Kuusi-kokoustilassa. Käyntiosoite Sibeliustaloon on Ankkurinkatu 7, Lahti. Sibeliustalon verkkosivuilla on ohjeita Sibeliustalolle saapumiseksi eri kulkuvälineillä. Suosittelemme saapumaan julkisilla liikennevälineillä tai käyttäen kevyttä liikennettä – jalan tai pyörällä. Kaupunkipyörä mankelilla hurauttaa Sibeliustalolle vauhdilla, lähin Mankeliasema Sibeliustalolla on satamassa.

Lounas

Ilmoittautumisen yhteydessä on voinut varata itsellesi lounaan Sibeliustalolla. Foorumi kahvitarjoiluineen on osallistujille ilmainen, mutta lounas on omakustanteinen. Ennakkoon varanneille lounas on tarjolla

  • Lastun salaattipöydän ja talon leipää ja levitettä
  • pääruokina lihapullia kermakastikkeessa (L, G), maissipihvejä ja tomaattisalsaa (veg, G)
  • perunamuusi (L, G) ja juureskimara (Veg, G)
  • Jälkiruoaksi pannukakkua, hilloa ja kermavaahtoa (L).

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen on päättynyt.

Lisätietoja

Lisätietoja foorumista antaa
Joonas Pokkinen, projektipäällikkö, Päijät-Hämeen liitto/Päijät-Hämeen kulttuuriverkko -hanke: joonas.pokkinen@paijat-hame.fi, 044 077 3466
Esa Vienamo, taideasiantuntija, Taiteen edistämiskeskus: esa.vienamo@taike.fi, 0295 330 822

Foorumin järjestäjät

Foorumin järjestää opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Päijät-Hämeen kulttuuriverkko -hanke, Taiteen edistämiskeskus ja Päijät-Hämeen liitto.

Tiedot

Päivämäärä:
7.9.2023
Aika:
12:00 - 16:30
Tapahtumaluokat:
,
Kotisivu:
https://www.paijat-hame.fi/kulttuuri

Tapahtumapaikka

Sibeliustalo
Ankkurikatu 7
Lahti, Päijät-Häme 15140 Suomi
+ Google Map
Näytä Tapahtumapaikka WWW-sivusto
GDPR-asetuksen piilottamaa sisältöä
Hyväksyttyäsi evästeet sivuston ulkopuolinen sisältö (esim. Youtube-videot) ladataan sivulle