Valitse sivu

Raideliikenneyhteyksien kehittäminen kustannustehokkain toimi

Päijät-Hämeen liitto järjesti Hämeen vaalipiirin kansanedustajille tapaamisen liikenneministeri Timo Harakan ja erityisavustaja Ilkka Hamusen kanssa. Tapaamisen aiheena olivat raideliikenneyhteyksien kehittäminen Lahden kautta itään.

Tapaamiseen osallistuivat kansanedustajat Tarja Filatov, Rami Lehto, Jari Ronkainen, Mirka Soinikoski, Johannes Koskinen, Timo Heinonen, Lulu Ranne ja Hilkka Kemppi sekä ministeri Aino-Kaisa Pekonen. Päijät-Hämeen liitosta mukana olivat maakuntajohtaja Laura Leppänen, aluekehityspäällikkö Juha Hertsi ja suunnittelupäällikkö Jaana Martikainen. Lahden kaupungin johdon viestiä tapaamiseen toivat Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hilden sekä kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

  • Tapaamisen avannut  kansanedustaja Tarja Filatov alusti tulevaisuuden haasteita, jossa Suomella ei ole varaa turhiin investointeihin. Selvitykset osoittavat, että Karjalan ja Savon ratojen kunnostaminen on keskeinen toimenpide raideyhteyksien parantamiselle itäiseen Suomeen.

  • Liikenneverkolla on liki 3 miljardia euroa korjausvelkaa. Pelkkiä uusia raideliikenneyhteyksiä on suunnitteilla yli 15 miljardilla eurolla. Yhtälö ei toimi, kaikkeen ei raha riitä. Priorisointia tarvitaan. Lahden kautta Kouvolaan on jo nykyisellään Suomen nopein raideliikenneyhteys, kuvaa maakuntajohtaja Laura Leppänen.
  • Jos uusia raideliikenneyhteyksiä suunnitellaan, pitää Lahti–Heinola–Mikkeli-raideliikenneyhteys olla mukana tarkasteluissa ja arvioinneissa, vaatii Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Liikenneministeri kuvasi puheenvuorossaan raideliikenneyhteyksien kehittämisen pitkäjänteisyyttä ja vaiheistusta. On selvää, että kaikki nyt suunnittelupöydällä olevat hankkeet eivät tule toteutumaan. Raideliikenteen eri linjausvaihtoehdoille on tehty useita selvitysvaiheita, mutta selvitysten yhteys yhteiskuntataloudellisiin hyötyihin ja kustannuksiin päätöksenteossa näyttää edelleen epäselvältä.

Lisätietoja:

Laura Leppänen
maakuntajohtaja
puh. 040 7674364 laura.leppanen(a)paijat-hame.fi