Valitse sivu

Hollola

Hollolan maastoliikuntapolut

Hollolan uusien maastoliikuntapolkujen reittitiedot ovat tulossa Hollolan kunnan verkkosivuille  www.hollola.fi/maastoliikuntapolut . Seuraa sivua, alustava aikataulu helmikuun aikana.

Salpauselkä Trails maastoliikuntapolkukartta Hollolasta.
Hollolan polkukartat ovat tulossa maastoon lähiviikkoina ja lähtöpisteiden infotaulut keväällä.

Maastoliikuntapolut karttapalvelussa

Maastoliikuntapolut ovat jo nähtävissä sekä Lahden että Hollolan karttapalvelussa. Polut ovat tulossa myös Metsähallituksen Retkikartta.fi -palveluun.

Hollolan maastopolkureitit karttapalvelussa.
Karttapalvelun kautta pääset Hollolan ja Lahden maastopolkureiteille.

Polkuhankkeen taustaa

Uusia maastoliikuntapolkuja – helposti luontoon

Päijät-Hämeen liiton ja kuntien kanssa yhteistyössä Päijät-Hämeeseen tuotettiin ulkoilijoita varten uusia merkittyjä polkuja vuoden 2021 aikana. Maastoliikuntapolkujen tarkoituksena on madaltaa kynnystä liikkua luonnossa, kun polut on merkitty maastoon. Poluista on verkossa nähtävissä reittitiedot ja kartat, joten polkuihin voi tutustua jo ennakolta ja valita itselleen sopivan. Lähtöpisteissä on (tulossa) infotaulut ja keskeisissä risteyksissä Olet tässä -opaskartat.

Tiirismaan uudet merkityt polut ovat tarkoitettu ensisijaisesti maastopyöräilyyn.
Tiirismaan uudet merkityt polut ovat tarkoitettu ensisijaisesti maastopyöräilyyn.

Hollolassa tuotettiin kahdenlaisia maastoliikuntapolkuja. Monikäyttöpolut on tarkoitettu luonnonläheiseen liikuntaan eri kulkutavoin – polut soveltuvat niin kävelyyn ja polkujuoksuun kuin maastopyöräilyynkin. Koiriakin voi ulkoiluttaa merkityillä poluilla kytkettyinä. Monikäyttöpolkujen lisäksi Tiirismaalle merkattiin nyt erikseen maastopyöräilyyn tarkoitettuja pyöräpolkuja (= mtb-polut). Tiirismaan ja Tiilijärvien alueilla on jo ennestään useita luontoreittejä lähinnä jalkaisin lenkkeileville, joten tässä hankkeessa parannettiin nyt maastopyöräilyn olosuhteita.

Luontoliikunnan iloja myös talvella

Hollolassakin huolletut ulkoilureitit on talvella varattu vain hiihtäjille, mutta nyt metsäpoluillekin pääsee ulkoilemaan myös hiihtokauden aikana. Uudet merkityt metsäpolut mahdollistavat ympärivuotista ulkoilua lähiluonnossa. Maastoliikuntapoluilla ei ole talvikunnossapitoa, mutta käytön myötä polut tallautuvat auki. Jos lunta on paljon, polut soveltuvat myös lumikenkäilyyn ja samalla polut tamppautuvat leveämmiksi muillekin käyttäjille. Poluilla ei ole valaistusta, mutta oma otsalamppu ja heijastavat reittimerkit helpottavat hämärän ja pimeän aikana liikkumista.

Lue lisää

Tiilijärviltä Tiirismaalle ja Lahden poluille

Hollolan uusien polkujen linjauksessa päätavoitteena on ollut merkittyjen polkuyhteyksien luominen kuntakeskuksen lähiulkoilumaastojen sekä Tiirismaan alueen ja Lahden Salpausselkä Trails -polkuverkoston välille. Näin ulkoilijoiden käytettävissä on entistä laajempi merkitty polkuverkosto.

Uudet maastoliikuntapolut sijoittuvat kunnan omistamille maille. Maastonmuodoista, luonnonsuojelualueista, asutuksesta ja muusta maankäytöstä johtuen yhteyspolkuja ei saatu rengasreiteiksi vaan yhdyspolut ovat edestakaisin kuljettavia kaksisuuntaisia polkuja. Huomioi siis vastaantulijat ja anna tilaa toisillekin kulkijoille.

Tiirismaa Trails -maastopyöräilypolut (Mtb-polut)

Hollolassa on nyt merkitty ensimmäiset ensisijaisesti maastopyöräilyn harrastajille tarkoitetut polut. Maastopyöräilyharrastukseen kuuluvat myös teknisesti haastavammat polut ja välillä kovempikin ajovauhti, siksi pyöräpolut on suunniteltu Tiirismaan rauhallisempaan takaosaan, missä on vähemmän muita ulkoilijoita. Reitit on merkitty pyöräilysymbolein ja nuolimerkein. Maastonmuotojen ja turvallisuuden vuoksi reiteillä on merkitty kiertosuunta.

Tiirismaan pyöräpolut eivät vaativan maastonsa takia sovellu lajin aloittelijoille: mäet, juuret ja kivikot sekä vauhdikkaat äkkimutkat edellyttävät hyviä maastoajotaitoja. Helpompia polkuja pyöräilyyn tarjoavat Hollolan ja Lahden Salpausselkä Trails -monikäyttöpolut (linkki).

Maastopyöräily on ympärivuotinen laji ja siksi Tiirismaan pyöräpolutkin on suunniteltu siten, että niitä on mahdollista käyttää myös hiihtokauden aikana. Pyöräpoluilla ei ole koneellista talviylläpitoa, joten polkujen talvikunto riippuu aina lumitilanteesta ja muista sääolosuhteista (huomioi esim. liukkaus). Heijastavat reittimerkit helpottavat lamppulenkkien ajamista.

Tiirismaan alueella ja ympäristössä on jalkaisin ulkoileville useita luontoreittejä (Tiirismaan kierros, Järvien kierros ja Suoreitti) sekä paljon muita polkuja. Jalkaisin liikkuvien toivotaankin turvallisuussyistä käyttävän muita kuin erityisesti pyöräilyyn merkittyjä polkuja.


Reittimerkintä: Kävely, polkujuoksu ja maastopyöräily.

Monikäyttöiset maastoliikuntapolut

Käyttötavat: kävely, polkujuoksu, maastopyöräily
Talvikäyttö: Ei talvikunnossapitoa. Lumitilanteesta riippuen polut ovat käytettävissä myös talvella. Varo liukkautta!

Hollopolku

Kaksisuuntainen janareitti Tiilijärvi – Televisiotie

 • Pituus: 1,9 km/suunta
 • Vaativuus: jalkaisin helppo, maastopyörällä helppo/helpohko
 • Noususumma: 36 m

Reittimerkintä: keltasininen nuolimerkki

 • Reittimerkintä: molempiin kulkusuuntiin sinikeltaiset nuolimerkit ja monikäyttösymbolit
 • Lähtöpisteet: Tiilijärventie 34, Hollola ja Arvi Hauvosen tie 1, Hollola (linkki Hollolan opaskartalle)
 • Lataa tästä gpx (tulossa)
 • Reittiseloste (linkki, tulossa/ tekstit toisessa tiedostossa)

Hollopolun reittikuvaus:

Helpohko metsäpolku Hollolan kuntakeskuksen Tiilijärvien alueelta kohti Tiirismaan ja Lahden puolen polkuja ja ulkoilureittejä. Hollopolku on kuljettavissa kumpaankin suuntaan, polun pituus yhteen suuntaan on 1,9 km.

Hollopolun nimi tulee tarusta, jonka mukaan Tiirismaalla asuneet jättiläiset Hollo ja Martta rakensivat Hollolan keskiaikaisen kivikirkon. Tiirismaalla on myös Martan mukaan nimetty laavu Martan Maja.

Hollopolku on tarkoitettu sekä jalkaisin ulkoilevien että maastopyöräilijöiden käyttöön. Ympärivuotinen polkuyhteys mahdollistaa lähiulkoilun ja siirtymien kulkemisen myös hiihtokauden aikana. Polku polveilee kuusivaltaisessa metsässä. Reitin varrella näet Salpausselälle ominaisia suppia ja vilauksia myös suomaisemasta

Reitti alkaa Tiilijärventien päässä olevalta parkkipaikalta ja infotaululta. Sinikeltaisin nuolimerkein merkitty polku kulkee aluksi pätkän leveän ulkoilureittisuoran reunassa. Ns. Vesilinjalta polku koukkaa metsään ja laskee jyrkästi suppaan. Hollopolku on kapeaa, mutta pääosin hyväkulkuista metsäpolkua maustettuna puunjuurilla ja muutamilla kivillä. Kävellen tai juosten polku on helppokulkuinen, mutta pyöräily kapealla ja mutkikkaalla polulla edellyttää maastopyörää ja lajin perustaitojen hallitsemista. Reitin maastonmuodot ovat pääosin maltillisia, mutta erityisesti märällä säällä ja talven liukkailla on syytä varoa supparinteitä.

Hollopolku ylittää muutaman kerran ulkoilureitin, jolla talvisin on hiihtolatu. Huomaavainen ulkoilija väistää isommilla reiteillä liikkuvia ja antaa tilaa poluilla vastaantuleville.

Tiirismaan päässä polku tulee Tiirismaan infotauluille ja Televisiotien P-paikalle. Tästä voit jatkaa Mörripolkua kohti muita Salpausselän merkittyjä maastoliikuntapolkuja. Tiirismaan maastopyöräilyreiteille kuljetaan pieni siirtymä Arvi Hauvosen tietä, jonka yläpäästä jatketaan pyöräpoluille. Jalkaisin voit suunnata Tiirismaan Kierrokselle tai alueen muille metsäpoluille. Talvisin ulkoilureitit ovat latuina, mutta lumettomaan aikaan ulkoilijoille on tarjolla laaja ulkoilureittiverkosto.

Palvelut Hollopolulla: Kuntakeskuksen kauppa-, ravintola- ym. palvelut ovat noin kilometrin päässä Tiilijärven lähtöpisteeltä ja noin 1,5 km Keskikankaantien P-paikalta. Vähä-Tiilijärven uimarannalle on lähtöpisteeltä n. 900 m ja lähempänä on Iso-Tiilijärven pieni uimapaikka (n. 200 m). Keskikankaalla polun päätepisteeltä n. 200 m päässä on hiihtokaudella latukioski Tiiristupa, jonka luona on aukioloaikoina myös nuotiopaikka.

Mörripolku

Kaksisuuntainen janareitti, yhdyspolku Televisiotieltä Lahden poluille

 • Pituus: 1,9 km/suunta
 • Vaativuus: jalkaisin helppo, maastopyörällä helppo/keskivaativia osuuksia (haastavimmat osuudet ohitettavissa kesällä latupohjaa pitkin)
 • Noususumma:

Reittimerkintä: keltasininen nuolimerkki

 • Reittimerkintä: molempiin kulkusuuntiin sinikeltaiset nuolimerkit ja monikäyttösymbolit
 • Lähtöpisteet: Arvi Hauvosen tie 1, Hollola (linkki Hollolan opaskartalle), mistä 150 m Keskikankaantietä Tiiristuvalle. Lahden suunnasta reitille tullaan polkuja pitkin (mm. Siltapolku, Kintterön kymppi) tai kevytväylältä Messiläntie 71 kohdalta.

Mörripolun reittikuvaus:

Mörripolun lähtöpiste infotauluineen on Arvi Hauvosen tien* alussa ulkoilureitin risteyksessä. Parkkipaikka on Keskikankaantien ja Televisiotien kulmassa. Polku on kaksisuuntainen ja pituudeltaan 1,9 km yhteen suuntaan. Polku on suunniteltu ympärivuotiseen käyttöön sekä jalkaisin että maastopyörällä ulkoileville. Reittimerkkeinä ovat sinikeltaiset nuolet ja siniset monikäyttösymbolit.

Mörripolku alkaa Keskikankaantien/Televisiotien kurvista ja 150 metrin katuosuuden jälkeen polku kääntyy Tiiristuvan ohi ja sen nurkalta metsään.

Polun vaativin osuus on alussa. Polku kulkee ensin yhden supan rinteen sivua, ja ladun ylityksen jälkeen sukeltaa toisen supan pohjalle. Lyhyen kivikon jälkeen taas rinnettä ylös. Supan hämyisessä kuusikossa on tavattu myös Metsä-Mörri, jolta polkukin on saanut nimensä.

Haastavan alun jälkeen polku jatkuu helppona tasamaaston neulaspolkuna, joka johdattaa kohti Messiläntietä mäntykankaalla mutkitellen. Messiläntien ulkoilusillalta voit jatkaa merkittyjä maastopolkuja Lahden puolen SalpausselkäTrails -poluille: Siltapolkua alas ja kohti Riihelää tai ladun yli Kintterön kympille ja sen kautta kiertäen Tapanilan alueen poluille.

Maanomistuksista ja muusta maankäytöstä johtuen osa polusta jouduttiin linjaamaan melko vaativaan suppamaastoon. Kesäaikana supat on helppo ohittaa ulkoilureittiä/latupohjaa pitkin, mutta uusi polku tarjoaa reittiyhteyden myös hiihtokauden aikana.

Mörripolulle pääset liittymään myös Messiläntien viereiseltä kevytväylältä sillan kupeesta tai Televisiotien risteyksestä.

*Arvi Hauvonen oli muuten Suomen radioliikenteen legenda ja toimi vuonna 1928 perustetun Yleisradion Lahden radioaseman päällikkönä lähes 40 vuoden ajan. Hauvonen aloitti radiolähetykset radioamatöörinä jo vuonna 1923 ja teki ensimmäisen suomalaisen suoran radioselostuksen 1925.

Taustaa Hollolan maastopyöräreiteistä

Taustaa Hollolan maastopyöräilyreiteistä

Merkatuilla maastopyöräilypoluilla tarjotaan lajityypillisiä harrastusmahdollisuuksia seutukunnan laajalle maastopyöräilijäjoukolle. Merkatuilla pyöräilypoluilla parannetaan kaikkien Tiirismaalla ulkoilevien turvallisuutta ja tarjotaan maastopyöräilijöille liikuntapaikkoja myös hiihtokauden aikana, jolloin Tiirismaan laaja latuverkosto muutoin rajoittaa pyöräilijöiden reitinvalintoja.

Pyöräpolut on linjattu Tiirismaan takaosiin, missä on vähemmän kävelijöitä ja siten vähemmän kohtaamistilanteita. Polkureitit on linjattu jo aiemmin pyöräilykäytössä olleille metsäpoluille. Reittimerkinnöillä kulkua ohjataan suojellen samalla alueen luontokohteita ja muinaisjäännösalueita. Tiirismaalla on myös laajoja yksityismaita. Käytön ohjaamiseksi pyöräpolut on suunniteltu kunnan omistamille maille. Reittilinjauksiin on vaikuttanut myös alueen latujen ja ulkoilureittien ylityskohtien turvallisuus.

Palvelut Tiirismaan ulkoilualueella: Pysäköintipaikka ja infotaulut Arvi Hauvosen tie 1, Hollola. Tiirismaalla Martan Maja -laavu ja tulentekopaikka reitiltä noin 100 m sivussa. Lähimmät kaupalliset palvelut lähtöpisteeltä noin 1,5 km katusiirtymää. Villilenkin alasilmukalta Messilän palveluihin noin 1,5 km ulkoilureittejä pitkin. Hiihtokaudella Tiiristupa-latukioski ja nuotiopaikka 150 m lähtöpisteeltä (avoinna viikonloppuisin latukaudella).

Reittimerkintä: Maastopyöräily

Tiirismaa Trails -maastopyöräilypolut

Käyttötavat: Mtb-polut on tarkoitettu ensisijaisesti maastopyöräilyyn. Jos kuljet pyöräpoluilla jalkaisin, varaudu vauhdikkaisiinkin pyöräilijöihin ja väistä sivuun.
Talvikäyttö: Ei talvikunnossapitoa. Lumitilanteesta riippuen polut käytettävissä myös talvella (maastopyöräily, lumikenkäily).

Tiirismaan maastopolkumerkkejä.
Tiirismaan mtb-polut on merkitty pyöräsymbolein sekä Villilenkki keltamustilla ja Huippupolku sinimustilla nuolimerkeillä. Heijastavat reittimerkit helpottavat lamppulenkkien ajamista ja näkyvät hämärässäkin hyvin lampun valossa.

Tiirismaan Trails – Tiirismaan maastopyöräilypolut

Hollolan maastopyöräilypolut nousevat Etelä-Suomen korkeimman mäen, Tiirismaan, päälle ja kiertelevät alueen luonnonläheisissä ja monipuolisissa metsämaastoissa. Tiirismaan huipun korkeus on 223 m merenpinnasta ja yli 140 m läheisen Vesijärven pinnasta. Mäen huipulla oleva 327-metrinen televisiomasto oli pitkään Suomen korkein rakennelma.

Tiirismaan maastopyöräilyreitit on turvallisuussyitä merkitty vain pyöräilyä varten. Polut on merkitty heijastavin nuolimerkein ja sinisin maastopyöräilijä-symbolein. Jos kuljet poluilla jalkaisin, ole erityisen valppaana ja väistä pyöräilijöitä ajoissa, sillä pyöräpoluilla ajetaan usein vauhdikkaastikin. Maastonmuotojen hyödyntämiseksi sekä kohtaamistilanteiden turvallisuuden vuoksi pyöräpolut on merkitty yksisuuntaisiksi, tarkista kiertosuunnat kartasta jo ennen maastoon lähtöä.

Tiirismaan mäkinen, kivinen ja juurakkoinen maasto on vaativaa eikä siis sovellu aloitteleville lajin harrastajille! Pyöräilijöillekin helpompia polkuja löytyy Salpausselkä Trails -monikäyttöpoluilta.

Osa Tiirismaan virkistysalueesta kuuluu Natura 2000 -ohjelmaan ja alueella on myös useita pieniä luonnonsuojelualueita sekä laajahko muinaisjäännösalue. Tiirismaalla on myös monipuolinen hiihto- ja ulkoilureittien verkosto sekä merkitty luontoreitti Tiirismaan kierros. Maastopyöräilypolut on linjattu luonto- ja muita erityiskohteita säästäen ja parantamaan kaikkien Tiirismaalla ulkoilevien turvallisuutta.

Kesäaikana ulkoilureittejä voi käyttää siirtyminä ja ne tuovat paljon lisävaihtoehtoja omiin reitinvalintoihin. Tiirismaan suuret korkeuserot tekevät nousuista fyysisiä ja laskuista vauhdikkaita – ennakoi siis vastaantulijat.

Talvikäyttö: Maastopyöräilypolut on linjattu niin, että ne ovat käytettävissä myös talvella. Poluilla ei ole talvikunnossapitoa, eli lumitilanne ja liukkaus vaikuttavat merkittävästi polkujen ajokelpoisuuteen. Polut risteävät moneen kertaan hiihtolatujen kanssa ja ladut ylitetään hiihtäjiä väistäen. Salpausselkä ja varsinkin Tiirismaa on runsaslumista aluetta, joten avoimilla paikoilla polut voivat tuiskulla umpeutua. Kuusikoissa lunta on vähemmän, mutta suojakelien jälkeen polut usein jäätyvät paikoin.

Runsaslumisina aikoina ja pyryjen jälkeen pyöräpoluilla on hyvä lumikenkäillä, mikä samalla tamppaa polkuja leveämmäksi. Pehmeillä poluilla jalkaisin liikkumista ei suositella, ettei polku monttuunnu.

Tiirismaan huippupolku

Mtb-rengasreitti, kiertosuunta vastapäivään

 • Pituus: 6,5 km (josta polkuosuus 5,3 km + siirtymät lähtöpisteeltä 0,6 km alussa ja lopussa)
 • Vaativuus: keskivaativa, edellyttää hyviä maastopyöräilytaitoja.
 • Noususumma: 114 m (polkuosuus)

Reittimerkintä: Musta nuoli sinisellä pohjalla.

 • Reittimerkintä: sinimustat nuolimerkit ja siniset mtb-symbolit
 • Lähtöpiste: Arvi Hauvosen tie 1, Hollola (Linkki Hollolan opaskartalle)
 • Lataa tästä Gpx (tulossa)
 • Reittiseloste (linkki) (tulossa)

Tiirismaan huippupolun reittikuvaus:

Huippupolku on keskivaativa ja Tiirismaan pyöräpoluista helpompi, mutta edellyttää kuitenkin hyviä maastoajotaitoja ja kuntoa. Sinimustin nuolin merkityn Huippupolun lähtöpiste on P-paikalla Keskikankaantien ja Arvi Hauvosen tien kulmassa. Reitin raskain mäki noustaan aluksi asfalttia pitkin tv-maston juurelle. Polulle lähdetään maston portilta jyrkkään ylämäkeen.

Reitin ensimmäiset pari kilometriä ovat reitin vaativinta osuutta. Nousujen lisäksi polku on melko teknistä: kiviä ja kallionkulmia sekä tiukkoja käännöksiä. Mäen päällä Huippupolku risteilee pienten metsäpolkujen verkostossa ja ohittaa Martanmaja-laavun (100 m sivussa reitiltä). Risteyksissä saa olla tarkkana, sillä maastossa on useita polunhaaroja ja alueella liikkuu paljon ulkoilijoita. Huippupolku jatkaa kallioiden, laskujen ja pitkähkön nousun jälkeen hämyisessä kuusikossa kohti Tiirismäen takaosaa. Juurakot, kivenlohkareet ja käännökset vaativat edelleen keskittymistä.  Tiirismaan kierros -patikkareitin ylittämisen jälkeen Huippupolku erkanee vasemmalle ja vaativa Villilenkki kääntyy alamäkeen oikealle.

Tiirismäen alue eli Huippupolun takaosa on maastoltaan tasaisempaa, mutta polku on edelleen kapeaa ja mutkaista. Muinaisjäännösalueella polku väistelee muutamia vanhoja kivimuureja ja muita kohteita sekä ylittää muutamaan kertaan ulkoilureitin. Pohjoispäässä reitti haarautuu oikealle sinivalkoisin nuolin merkitylle Perälenkille. Valoisassa koivikossa kiertävä lenkki on maastoltaan Huippupolun helpointa osaa. Perälenkki kierretään myötäpäivään ja silmukan jälkeen jatketaan takaisin kohti tv-mastoa. Halutessasi voit oikaista Perälenkin seuraamalla koko ajan sinimustia nuolia. Lopuksi palataan taas Villilenkin kanssa samalle polulle. Maston lähestyessä on vielä kivikkoinen nousupätkä, ulkoilureitin ylitys ja aidan sivun laskussa tiukka käännös ennen palaamista maston portille. Lopuksi viiletetään vauhdikas loppulasku tietä pitkin takaisin parkkipaikalle, mistä voit jatkaa edelleen Hollopolkua kohti Hollolan kuntakeskusta tai Mörripolkua kohti Lahtea.

Tiirismaan villilenkki

Mtb-rengasreitti, kiertosuunta tv-maston ympäri vastapäivään. Villinpellon alasilmukka myötäpäivään

 • Pituus: 8,5 km (josta polkuosuus 7,3 km + siirtymät 0,6 km alussa ja lopussa)
 • Vaativuus: vaativa. Sisältää teknistä maastoa ja haastavia mäkiä. Edellyttää hyviä maastopyöräilytaitoja.
 • Noususumma: 213 m (polkuosuus)

Reittimerkintä: Musta nuoli keltaisella pohjalla.

 • Reittimerkintä: keltamustat nuolimerkit ja siniset mtb-symbolit (tähän kuva nuolesta)
 • Lähtöpiste: Arvi Hauvosen tie 1, Hollola (linkki Hollolan opaskartalle)
 • Lataa tästä Gpx (tulossa)
 • Reittiseloste (linkki tulossa)

Tiirismaan Villilenkin reittikuvaus:

Villilenkki on Hollolan merkityistä pyöräpoluista pisin ja vaativin ja suunniteltu erityisesti lajin aktiiviharrastajia varten. Keltamustin nuolin merkitty reitti vaatii hyvää maastoajotekniikkaa ja kuntoa eikä sitä suositella kokemattomille pyöräilijöille. Villilenkin lähtöpiste on P-paikalla Keskikankaantien ja Arvi Hauvosen tien kulmassa. Aluksi noustaan lämmittävä tiesiirtymä tv-maston juurelle. Maston portilta nousu jatkuu polulle jyrkkään ylämäkeen. Mäen laella pujotellaan pienten polkujen verkostossa ja pienipiirteisessä maastossa. Polulta noin 100 m piston päähän jää Martan maja -laavu. Maston aidan laskun jälkeen ylitetään ulkoilureitti ja noustaan takaisin mäen laelle.

Patikkareitin ylityksen jälkeen Villilenkki haarautuu oikealle ja alkaa tiukkakurvinen lasku Villinpellot kiertävälle alasilmukalle kohti Laasoa.

Villilenkin varrella puikkelehdit kapeita polkuja, poljet kivikkoisia osuuksia ja liukkaita juurakoita. Pienet pätkät neulaspolkua tuovat ajamiseen rytminvaihtoa. Äkkijyrkät mäentöyräät, pitkät hivuttavat nousut ja tekniset laskut tekevät maastosta vaihtelevan kokeneellekin pyöräilijälle. Villilenkki sivuaa Pirunpesän luonnonsuojelualuetta ja sen kallioisia rinteitä. Sammalmetsän ja ladunylityksen jälkeen alkaa pitkä nousu takaisin reittien risteykseen. Vauhdikasta ja teknistä alasilmukkaa voit halutessasi kiertää vaikka useamman lenkin ennen jatkamista takaisin Tiirismaan huipun ja tv-maston ympäri. Pelkän Mastonkierron voit ajaa myös erikseen ilman alasilmukkaa.

Tiirismaan ulkoilualue on vilkkaassa ulkoilukäytössä ja reittimerkinnöillä eri ulkoilijoiden kulkua pyritään ohjaamaan sekä turvallisuuden että luonnon kannalta. Jos teet omia reitinvalintoja muilla poluilla, huomioithan, ettet aiheuta haittaa luonnolle. Laskuissa vauhdit kasvavat, mutta muistathan silti ennakoida kohtaamistilanteet.

Muita polkuvaihtoehtoja maastopyöräilijöille

Salpausselkä Trails -monikäyttöiset maastoliikuntapolut

Hollolan Hollopolku ja Mörripolku sekä Lahden puolen Salpausselällä yhteensä noin 35 kilometriä maastopyöräilyyn soveltuvia merkittyjä polkuja. Katso monikäyttöpolkujen reittiselosteet ja ohjeet (linkit Hollolan ja Lahden maastoliikuntapolut -sivuille:

https://www.hollola.fi/maastoliikuntapolut ja
https://www.lahti.fi/maastoliikuntapolut/

Ravis-pyöräpuisto

Lahden vanhalla raviradalla on Salpausselkä Trails -polkujen lähtöpiste ja pysäköintitilaa. Raviksella voit harjoitella maastopyöräilyn ajotaitoja: alueella on BMX-rata ja maapohjainen pieni pump track -rata. Talvella Raviksella on myös ensilumenladun parkkipaikka.

Lisätietoja: https://ridesalpaus.fi/ravis/

Lyhyempiä osareittejä maastopyöräilijöille

Yhdysreitit Tiirismaalle

Katso monikäyttöpolut

Mastonkierto

Mtb-polku tv-maston ympäri vastapäivään

 • Tiirismaan mtb-polkujen lyhin rengasreitti, osa Villilenkkiä
 • Pituus: 3,6 km (polkuosuus ilman siirtymiä 2,4 km)
 • Vaativuus: keskivaativa; sisältää myös teknistä maastoa ja mäkiä. Edellyttää maastopyöräilyn hyviä perustaitoja.
 • Noususumma:

 • Reittimerkintä: keltamustat nuolet (ajetaan koko ajan vastapäivään kääntymättä Villinpellon alasilmukalle)
 • Lähtöpiste: P-paikka Arvi Hauvosen tie 1, Hollola (linkki opaskartalle)
 • Lataa gpx tästä (tulossa)
 • Reittiseloste (linkki, tulossa)

Perälenkki

Reitin osa, kiertosuunta myötäpäivään

 • oikaistavissa oleva silmukka Huippupolun takaosassa
 • Pituus: 1,4 km (koko Huippupolku ilman perälenkkiä 5,3 km, josta polkuosuus 4,1 km)
 • Vaativuus: helppo/helpohko
 • Noususumma:

Reittimerkintä, valkoinen nuoli sinisellä pohjalla.

 • Reittimerkintä: sinivalkoiset nuolet
 • Lähtöpiste: ei lähtöpistettä suoraan Perälenkille. Reitille tullaan tv-maston suunnasta Huippupolkua (sinimustat nuolet) tai alueen muita polkuja, kesällä vaihtoehtoisesti ulkoilureittejä pitkin.
 • Talvella Tiirismaalla on paljon lunta, joten avoimilla paikoilla polku voi ajoittain olla pehmeä tai tukossa.
 • Lataa gpx tästä (tulossa)
 • Reittiseloste (linkki, tulossa)

Villinpellon alasilmukka

Reitin osa, kiertosuunta myötäpäivään

 • aktiiviharrastajan osalenkki
 • Pituus: 4,4 km
 • Vaativuus: Vaativa. Sisältää teknistä maastoa ja haastavia mäkiä. Edellyttää hyviä maastopyöräilytaitoja ja kuntoa.
 • Noususumma:

Reittimerkintä, musta nuoli keltaisella pohjalla.

 • Reittimerkintä: keltamustat nuolet
 • Lähtöpiste: ei lähtöpistettä suoraan alasilmukalle. Reitille tullaan Villilenkkiä tv-maston suunnasta tai alueen muita polkuja tai kesällä ulkoilureittejä pitkin.
 • Lataa gpx tästä (tulossa)
 • Reittiseloste (linkki, tulossa)


Aiheeseen liittyviä linkkejä: