Valitse sivu

Hollolasta, Kärkölästä ja Orimattilasta uusia ilmastokumppanuuksia kuntien kanssa solmi yhteensä seitsemän organisaatiota, mukaan lähti niin yhdistystoimijoita kuin yrityksiä.

Hollolalainen Rakennusbetoni ja -elementti Oy on panostanut vuosien varrella ympäristöasioihin, ja jatkumona hyvälle työlle he liittyivät kunnan ilmastokumppaniksi. Päästövähennystavoitteet ovat moninaiset ja liittyvät aurinkoenergiantuoton lisäämiseen, energiansäästöön paineilmaverkostossa, oman sivuvirran hyödyntämisen lisäämiseen omien tuotteiden valmistuksessa kuin pyöräilyyn kannustamiseen. Vuonna 1966 toimintansa aloittanut Rakennusbetoni- ja Elementti Oy perustettiin alun perin palvelemaan paikallisen rakennusliikkeen valmisbetonitarpeita. Viiden vuosikymmenen aikana Hollolan Kukonkoivussa toimivan yhtiön liiketoiminta on laajentunut valtakunnan laajuiseksi ja kasvanut kolmen yrityksen: Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n, Hollolan Sora Oy:n sekä Mikrobetoni Oy:n muodostamaksi yksityiseksi konserniksi, joka valmistaa korkealuokkaisia erikoisbetonituotteita ja palvelee koko Suomen sekä Pohjoismaiden rakentajia.

Koskipower Oy tuottaa energiaa Koskisen Oy:n tuotannolle kolmella biokattilalla Kärkölässä. Lisäksi tuotetaan kaukolämpöä Kärkölän kunnan tarpeisiin. Pääasiallisena polttoaineena on Koskisen tuotannossa syntyvät puuperäiset sivujakeet. Koskipowerin kumppanuustavoitteena on käyttää mahdollisimman vähän fossiilisia polttoaineita tuotannossa sekä luopua vanhoista öljykattiloista.

Etu-Koskelan Hyvä Tilaisuus Ky on tuore yritys ja lähtee tavoitteillaan liikkeelle valaistusasioilla, sähköisellä laskutuksella, vuokraamalla laitteita ostamisen sijaan sekä lajittelun kehittämisellä. Yritys harjoittaa juhla- ja tapahtumatilojen vuokrausta, sekä majoitus toimintaa ensi vuodesta lähtien. Tämä tapahtuu entisessä tyylikkäässä navettarakennuksessa. Yritys investoi jatkuvasti kehittääkseen palveluita ja tiloja. Myös taksi- ja kuljetuspalvelu kuuluvat toimenkuvaan.

Hattaramäen Hevostila Oy tarjoaa ohjattua tavoitteellista tallitoimintaa (hevos- ja luontoavusteista toimintaa), ohjelmapalveluita kuten tanssi, äänimaljahetket ja kukkakurssit. Lisäksi yrityksellä on hevospalveluita kuten kiesiajelua, ratsastusta, tallipaikkojen vuokrausta sekä laidunpalveluita. Tavoitteeksi Hattaramäen Hevostila asettaa työntekijöiden tietoisuuden lisäämisen oman työn ilmastovaikutuksista, säännöllisen ympäristökoulutuksen sekä koneiden ja laitteiden asianmukaisen huoltamisen.

Niinikosken kyläyhdistys ry toimii Niinikosken kylässä Orimattilassa. Yhdistys omistaa kylätalon, Niinikoski Kerholan, joka toimii vuokrattavana juhla- ja tapahtumatilana. Yhdistys järjestää jäsenilleen ja kaikille kyläläisille tapahtumia. Talon vieressä on kaikille käyttäjille avoin frisbeegolf rata. Asetetut ilmastotavoitteet liittyvät energiansäästöön ja lajittelun parantamiseen.

Toinen Orimattilan yhdistys on laajan toiminta-alueen omaava Ampun 4H yhdistys ry. Yhdistyksen toimintakuntia ovat Lapinjärvi, Myrskylä, Orimattila ja Pukkila sekä Pohjois-Kymen alue Kouvola ja Iitti. Yhdistys työllistää nuoria kerhoissa, työpalvelussa, 4H -yrityksissä ja yhdistyksen muissa toiminnoissa. Tapahtumissa, tempauksissa ja kouluyhteistyössä tarjotaan lapsille ja nuorille mm. metsäpäiviä ja työelämäkursseja. Tavoitteita on seitsemän, ne käsittävät niin tarpeettomien tavaroiden lahjoittamista, hankintojen kestävyyttä kuin laitteiden huoltoa.

Kolmas Orimattilan ilmastokumppani lähtee kumppanuuteen tavoittelemalla paperitonta toimistoa, lajittelua kehittämällä sekä vaihtamalla valaisimiin LED-lamput. Hotelli Teltta on Orimattilan Kehräämöllä toimiva pieni ja elämyksellinen 11-teltan hotelli. Hotellin huoneet, eli vankkaseinäiset teltat on pystytetty vanhan tehdasrakennuksen sisälle, muodostaen pienen ekologisen telttakylän. Teltat ovat 1–2-hengelle ja varmasti näkemisen ja kokemisen arvoisia.

Onnittelut Ilmastokumppaneille!

Lue lisää Ilmastokumppanuudesta.