Valitse sivu

Jos jouluna yritämme saada maailmaa valmiiksi ja kaiken ns. pakettiin, on uuden vuoden vaihde suurten lupausten ja odotusten aikaa. Uusi vuosi luo toivoa paremmasta, toivoa muutoksesta, toivoa uusista mahdollisuuksista. Uusi vuosi merkitsee uutta energiaa tehdä, korjata, kokea, luoda ja uudistaa. Se pitää meidät liikkeessä.

Tällä kertaa vuosi vaihtuu tilanteessa, missä taistelu sitkeää koronapandemiaa vastaan jatkuu. Samalla Suomi valmistautuu historiansa ensimmäisiin tammikuussa järjestettäviin aluevaaleihin, joiden myötä tähän asti kuntien vastuulla olleet sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoiminnan järjestäminen siirtyvät hyvinvointialueiden kontolle.

Entä miltä uusi vuosi näyttää Päijät-Hämeen maakunnan näkökulmasta?

Riippuu luonnollisesti siitä, keneltä kysyy, mutta itse ajattelin miettiä asiaa positiivisen kautta.

Sain nimittäin viime syksyn aikana mahdollisuuden kiertää maakuntaa, tehdä lukuisia vierailuja ja tavata monipuolisesti eri alojen asiantuntijoita, tekijöitä, yrittäjiä ja poliitikkoja, ihmisiä, joiden kaikkien yhteispanostuksena maakuntaamme kehitetään ja viedään eteenpäin.

Olenkin vakuuttunut, että vaikeasta koronatilanteesta, pitkään jatkuneesta rakenteellisesta työttömyydestä, osaajapulasta, tai sosiaalisen eriarvoisuuden haasteista huolimatta on myös paljon sellaista positiivista liikehdintää ja toimintaa, jonka varaan voi lähteä rakentamaan uutta vuotta. Todisteeksi ohessa muutama esimerkki viime vuoden lopun uutisista, sekalaisessa järjestyksessä.

Uusia aloituspaikkoja Lahden korkeakouluihin; Lahteen Suomen ensimmäinen sähköisen liikenteen professuuri; Lahti valittiin maailman ilmastokaupunkien A -ryhmään; Suomen ensimmäinen käytäntöön pureutuva ilmastoystävällisen rakentamisen opas julkaistiin Lahdessa; Kempowerin listautuminen oli odotettu menestys; Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto myönnetty Peikko Groupille; Fazerin tuore jätti-investointi Lahteen on palkintosateessa – loistava esimerkki ja merkittävää vientipotentiaalia.

Lahden seudulla alkaa uusi paikallinen kiertotaloushanke: Teerenpeli, Pulla-Pojat ja K-kauppiaat kierrättävät hukkaleipää olueksi ja uudelleen leiväksi; Koskisen rakentaa kymmenien miljoonien puunjalostusyksikön Kärkölään; Iitin Kymi-Ringin MotoGP -kisaan myyty jo tuhansia lippuja; Salpausselkä Geopark sai asiantuntijaneuvoston hyväksynnän Unescon kohteeksi.

Hyvinvointialueen perustaminen etenee aikataulussa; Päijät-Häme hoitaa asukkaansa halvoilla kustannuksilla; Päijät-Hämeen liitto yhdessä kuntien kanssa tarjoaa Ilmastokumppanuutta kaikille yrityksille ja yhteisöille Päijät-Hämeessä; Lahden seudun asiakkaat keskimääräistä tyytyväisempiä työllisyyden kuntakokeiluun; marraskuussa työttömiä oli Päijät-Hämeessä 18 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten; Lahden seutu ehdolla Euroopan parhaaksi matkakohteeksi;

Listaa voisi jatkaa paljon pidemmällekin. Varmaa on myös se, että jos haluaa vaihtaa näkökulmaa, niin ikävien asioiden listasta tulee vähintäänkin yhtä pitkä, ellei pidempi.

Mutta valitsen tietoisesti positiivisemman tulokulman, joka maakunnassa koko ikänsä asuneiden mukaan ei kuulemma ole mikään itsestäänselvyys. Onko lasi puoliksi tyhjä vai täynnä, kertoo jotain asenteesta. Jos on taipumusta nähdä lasi puoliksi täysinäisenä, on todennäköisesti helpompaa ryhtyä toimeen ja ratkoa ongelmia, myös niitä vaikeimpia.

En tiedä teistä, mutta itse suhtaudun skeptisesti liian mahtipontisiin uuden vuoden lupauksiin. Entä jos sitä kuitenkin tekisi yhden lupauksen? Lupauksen, että jatkossa yritämme kukin tahoillamme toimia enemmän positiivisuuden kautta. Se ei maksa meille mitään, mutta kantaa pidemmälle ja tuottaa takuuvarmasti.

Niina Pautola-Mol
maakuntajohtaja

Linkki ESS vierailjan kirjoitukseen 31.12.2021 https://www.ess.fi/paakirjoitus-mielipide/4425112