Valitse sivu

Päijät-Hämeen liiton Ilmasto- ja kiertotaloustyöpajassa 4.3.2025 keskusteltiin maakuntastrategian linjauksista sekä toimenpiteistä etenkin ilmasto- ja kiertotalousnäkökulmasta. Esille nousivat myös kestävä maankäyttö ja luonnon monimuotoisuus, elinkeinoelämän ja koulutuksen uudistukset sekä toimijoiden yhteistyön merkitys tavoitteiden mahdollistajana.

Muutamia konkreettisia nostoja työpajasta: 

  • Päijät-Hämeen tulisi profiloitua kiertotalouden ja vihreän siirtymän edelläkävijänä ja sen markkinapotentiaali tulee hyödyntää entistä paremmin 
  • Luonnon monimuotoisuus ja ekologisten vaikutusten huomioiminen toimivat lähtökohtana kestävälle elinvoimaisuudelle 
  • Kansainvälisten opiskelijoiden ja työntekijöiden houkuttelemiseksi ja sitouttamiseksi tarvitaan toimia, kuten sujuvampaa työmarkkinoille siirtymistä ja harjoittelupaikkojen lisäämistä 
  • Asukkaiden ja yritysten osallistaminen, selkeä viestintä ja yhteisöllisyys luovat pohjan sosiaaliselle hyväksyttävyydelle 
  • Yhteistyötä yritysten ja kuntien sekä korkeakoulujen välillä tulee aktiivisesti vahvistaa tavoitteiden saavuttamiseksi   

Hiilineutraalius ja kiertotalous maakuntastrategian ytimessä

Työpajaan osallistui Päijät-Hämeen ilmasto- ja kiertotalousryhmä, joten keskustelu painoittui myös näihin teemoihin. Pienryhmäkeskusteluissa nousi esille hiilineutraaliuus ja ilmastonmuutoksen torjunta, joiden pitäisi näkyä olennaisena osana maakuntastrategiaa. Kiertotaloutta pidettiin tärkeänä keinona päästöjen vähentämiseksi, ja Päijät-Hämeen toimijoiden tulisikin keskittyä siihen määrätietoisesti. Kiertotalousklusterit ja materiaalitehokkuus nähtiin mahdollisuuksina yritysten uudistumiselle. 

Edellytykset vihreille investoinneille ja kestävälle kehitykselle luodaan kestävällä maankäytöllä, joka huomioi luonnon monimuotoisuuden. Työpajassa korostettiin luonnon merkitystä Päijät-Hämeen valttikorttina ja luonnonvarojen käytössä halutaankin huomioida ekologiset vaikutukset sekä haittojen kompensointi. Maa- ja metsätalous tulisi mukauttaa ilmastonmuutokseen ja niissä tulisi hyödyntää uudistavia ja kestäviä käytäntöjä. 

Laajasta yhteistyöstä voimaa

Yhteistyön edistäminen niin yritysten ja korkeakoulujen kuin yritysten ja kuntienkin välillä nähtiin olennaisena osana maakuntastrategian tavoitteita. Koulutukseen toivottiin lisäpanostuksia ilmasto- ja kiertotalouskasvatukseen sekä kansainvälisten opiskelijoiden houkuttelemiseen ja sitouttamiseen, jossa yrityksillä olisi aktiivinen rooli. Myös TKI-toimintaa halutaan vahvistaa ja innovaatioiden pilotoinnille kehittää houkutteleva ympäristö Päijät-Hämeeseen. Yritysten ja kuntien välisen yhteistyön pohjana voisi toimia Ilmastokumppanuus-verkosto sekä aktiivinen viestintä.  

Lisäksi toivottiin elinkeinoelämän ja teollisuuden uudistamista muun muassa panostamalla jalostusasteen nostamiseen, päästöttömään tuotantoon ja digitalisaatioon sekä kiertotalouden markkinapotentiaalin entistä parempaan hyödyntämiseen. Myös kestävä liikenne ja infrastruktuuri ovat olennaisia edellytyksiä päästöjen vähentämiselle. Ilmasto- ja kiertotalousryhmä kannatti pidemmän aikavälin tavoitteeksi täysin päästötöntä liikenneverkkoa. 

Kaikki tämä halutaan toteuttaa myös sosiaalisesti hyväksyttävästi, asukkaita ja yrityksiä osallistaen. Kestävän kehityksen tavoitteista tulee viestiä selkeästi ja tuoda esiin niiden tuomat taloudelliset ja sosiaaliset hyödyt. Yhteenvetona voitaisiin sanoa, että yhteisöllisyyttä vahvistamalla päästään tavoitteissa pitkälle.

Lisätiedot

Määräaikainen suunnittelija Milla Ojala.
Milla Ojala
määräaikainen suunnittelija
+358 44 901 3724
milla.ojala@paijat-hame.fi