Valitse sivu

Päijät-Hämeen liitossa viestintäharjoittelijana työskennellyt ja ilmastohankkeissa mukana ollut Hanna Jämsenius on julkaissut opinnäytetyönsä. Opinnäytetyön aihe on Huumorin ja sarjakuvan hyödyntäminen nuorille suunnatussa ilmasto- ja ympäristöviestinnässä. Hanna valmistui LAB ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutista Teollisen ja brändimuotoilun linjalta muotoilijaksi toukokuussa.

Hanna kertoo, että ilmasto ja ympäristö ovat hänelle todella tärkeitä aiheita, minkä vuoksi hän halusi käsitellä niitä myös omassa opinnäytetyössään.

”Vaikka opinnäytetyöni sarjakuvat on suunnattu nuorille, uskon, että ne sopivat kaikenikäisille. Monia vanhempiakin ihmisiä ahdistaa ja surettaa ympäristön ja ilmaston tila, joten aiheen kevyempi käsittely voi tuoda lohtua. Ainakin omaa ilmastoahdistusta opinnäytetyön tekeminen hiukan helpotti.”

Opinnäytetyötään varten Hanna haastatteli laajalti asiantuntijoita, mm. Päijät-Hämeen liiton Johanna Snelliä ja Maarit Virtasta. ”On aina hauska jutella Johannan ja Maaritin kanssa, sillä he suhtautuvat palavasti ilmasto- ja ympäristöasioihin, mutta osaavat ottaa aiheeseen myös kevyemmän lähestymistavan. Heidän kanssaan en koskaan vaivu epätoivoon, vaikka aihe onkin vakava.”

Tämän jutun kuvituksena on yksi viidestä valmiista sarjakuvasta. Siinä muistutetaan, ettei tupakantumppeja tule heittää maahan. Tupakantumpit sisältävät raskasmetalleja ja mikromuoveja, eivätkä ne hajoa luontoon. Kaikki sarjakuvat löytyvät opinnäytetyön liitteistä, ja ne julkaistaan elokuussa mm. Päijät-Hämeen liiton sosiaalisen median kanavissa.  

Opinnäytetyö löytyy digitaalisesti osoitteesta https://www.theseus.fi/handle/10024/747449.