Asikkalan, Hartolan, Hollolan, Iitin, Kärkölän, Padasjoen ja Sysmän asukkaat ja vapaa-ajan asukkaat kertoivat näkemyksiään kuntansa ilmastotyöstä heinäkuussa järjestetyssä kyselyssä. Kyselyyn saatiin noin 275 vastausta kuntien asukkailta ja noin 100 vapaa-ajan asukkailta. Kysely järjestettiin osana seitsemän kunnan ilmastosuunnitelmien kokoamista.
Kunnilta toivotaan toimia erityisesti puhtaan luonnon säilyttämiseksi, kestävän liikkumisen edistämiseksi sekä energiatehokkuuden parantamiseksi
Asukkaat pitävät kyselyn mukaan erittäin tärkeänä, että oma kunta edistää puhtaan luonnon säilyttämistä sekä kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä. Kestävän liikkumisen edistämiseen on kyselyn perusteella syytäkin panostaa, sillä 76 prosenttia vastaajista kulkee työ- ja vapaa-ajanmatkansa yleisimmin yksin henkilöautolla. Parikymmentä prosenttia vastaajista kertoi myös kävelevänsä tai pyöräilevänsä usein. Julkista liikennettä toivottiin vahvasti lisää.
Oman kunnan ilmastotyön tärkeimpinä painopisteinä pidettiin avoimissa vastauksissa energiatehokkuuteen liittyviä toimia, luonnon monimuotoisuudesta huolehtimista sekä asukkaiden osallistamista. Viestinnässä haluttiin kuulla erityisesti kunnan omista ilmastotoimista. Vuorovaikutteisuuden tarpeesta kertoo myös se, että lähes 80 kyselyyn vastannutta henkilöä oli kiinnostunut osallistumaan ilmastosuunnitelman valmisteluun.
Asukkaat ovat panostaneet asumisen energiatehokkuuteen ja toivovat lisää kiertotalouden palveluja
Asukkaat ovat vähentäneet omia ilmasto- ja ympäristövaikutuksiaan eniten asumisen sähkönkulutusta ja lämmitystä tarkastelemalla. Asumisen päästöihin paljon tai melko paljon huomiota oli kiinnittänyt 66 prosenttia vastaajista. Toiseksi eniten oli mietitty kulutuksen ilmastovaikutuksia. Niihin paljon tai melko paljon huomiota oli kiinnittänyt 56 prosenttia asukkaista.
Omia ilmastovaikutuksia vähennettäisiin mielellään kiertotalouspalveluja hyödyntämällä, sillä etenkin korjaus- ja kierrätyspalveluja toivottiin runsaasti. Esimerkiksi kirpputorit, kierrätyskeskukset ja pyöränkorjauspalvelut koettiin tarpeellisina. Lainausmahdollisuudet herättivät myös paljon kiinnostusta. Yleisten lainauspalvelujen lisäksi toivottiin erityisesti työkalujen lainaamismahdollisuuksia. Lähiruokaan liittyviä palveluita kaivattiin myös lisää.
Vapaa-ajan asukkaat toivovat ympäristönsuojelua ja parempia kierrätysmahdollisuuksia
Myös vapaa-ajan asukkaat toivoivat vastauksissaan lisää lähipalveluja, vaikkakin he olivat tyytyväisempiä alueen liikkumis- ja kiertotalouspalveluihin kuin vakituiset asukkaat. Etenkin työkalujen ja muiden tavaroiden lainaamispalvelut koettiin tarpeelliseksi.
Palveluiden lisäksi vapaa-ajan asukkaat toivoivat kunnalta panostuksia etenkin luonnon- ja ympäristönsuojeluun sekä kierrätykseen ja jätehuoltoon. Metsien ja vesien suojelu sekä luonnon monimuotoisuus koettiin tärkeäksi.
Omassa liikkumisessaan vapaa-ajan asukkaatkin suosivat autoa, sillä 97 prosenttia vastaajista kertoi käyttävänsä henkilöautoa kulkiessaan mökille. Toisaalta valtaosa teki matkan yhdessä yhden tai useamman matkustajan kanssa. Hieman yli puolet vastaajista käyttää myös vapaa-ajan asuntoa yhdessä muiden kanssa.
Ruokavalinnoissa vapaa-ajan asukkaat kertoivat suosivansa kestäviä valintoja, sillä noin 65 prosenttia vastaajista ilmoitti suosivansa kauppojen lähiruokavalikoimaa ja lähes puolet lähiruokatoreja, -myymälöitä tai markkinoita. Kolmannes vastaajista toivoi kuitenkin enemmän lähiruokaa ja paikallisia toripalveluja.
Kyselyn tuloksia hyödynnetään kuntien ilmastosuunnitelmien kokoamisessa
Kyselyn avulla saatiin arvokasta tietoa asukkaiden ja vapaa-ajan asukkaiden näkemyksistä kuntien ilmastotyöstä. Tulokset on jaettu kuntiin ja niitä hyödynnetään ilmastosuunnitelmien kokoamisessa. Kuntakohtaisia ilmastosuunnitelmia valmistellaan ympäristöministeriön tuella ja niiden luonnokset saadaan kommentoitavaksi syyskuussa 2024.
Suunnitelmien valmisteluun on kuulunut mm. työpajoja, esittelyjä kunnan päätöksentekijöille, yhteistyötä yhdistysten kanssa sekä kuntien sisäisiä kyselyitä. Kommentointivaiheen jälkeen suunnitelmat viedään kunnanvaltuustojen hyväksyttäväksi. Työtä koordinoi Päijät-Hämeen liitto.
Lisätietoja
Maarit Virtanen
Projektipäällikkö, Kuntien ilmastosuunnitelmat, CANEMURE ja ClimateGO
044 077 3272
maarit.virtanen(a)paijat-hame.fi
Terhi Ahava
Projektikoordinaattori, Kuntien ilmastosuunnitelmat
044 770 7314
terhi.ahava(a)paijat-hame.fi