Valitse sivu

Useissa Päijät-Hämeen kunnissa on saatu rahoitusta, jolla eri tavoin edistetään järvikalan käsittelyä ja käyttöä elintarvikkeena sekä hoitokalastuksen toimia Etelä-Päijänteellä ja Vesijärvellä. Kalatalous ja kalaelinkeino ovat tärkeä osa myös Päijät-Hämeen ruoka ja juoma -kärjen ja liiketoiminnan kehitystä.

Kuvassa troolisaalista. Kuva: Janne Niemimäki

Lajitteluasema Lahteen

Kuva kalasatamasta Lahdesta. Iso kuorma-auto, johon lastataan kalasaalista. Vieressä rakenteilla oleva rakennus. Sen takana valkoinen pakettiauto. Keskeneräisen rakennuksen edessä lautapino.
Niemen satama toukokuussa 2024. Hoitokalastussaalista lastataan veneluiskalta kuorma-autoon. Puurunkoinen rakennus on viereen tuleva muita satamatoimia palveleva varastorakennus. Kuva: Ismo Malin

Lahden kaupunki rakentaa Niemen satamaan järvikalan lajittelutilan. Hanketta rahoittaa Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahasto (EMKVR) ja aiemmin Euroopan meri- ja kalatalousrahasto yhteensä 170 140 eurolla. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 204 150 euroa. Hanke päättyy vuoden 2025 loppuun mennessä.

Vesijärvi on merkittävä kalavesi, josta puuttuu kaupallisen kalastuksen tarpeisiin soveltuvat nykyaikaiset saaliin rantauttamiseen tarvittavat rakenteet. Lajittelutila mahdollistaisi saaliin lajittelun, jäähdytyksen ja kylmäsäilytyksen kuljetusta varten. Lajittelupiste jää pysyvästi Lahden seudulla toimivien kaupallisten kalastajien kalanlajittelukäyttöön.

Kaikki halukkaat kaupalliset kalastajat voivat vapaasti vuokrata lajittelutilan käyttöoikeuden.

Lisätiedot

Ismo Malin, vesiensuojelupäällikkö, Lahden ympäristöpalvelut, ismo.malin@lahti.fi

Asikkalaan purkupaikka ja jäähileasema

Päijänteen rannalle tulee jäähileasema, joka palvelee kalastajia. Lisäksi alueen pintoja ja valaistusta parannetaan. Hankkeen kokonaiskustannus on noin 100 000 euroa, josta Pohjois-Savon ELY-keskuksen myöntämä EMKVR rahoitus (Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahasto) on 80 %, loput kustannuksista katetaan Asikkalan kunnan omarahoitusosuudella. Myönteinen rahoituspäätös hankkeelle saatiin toukokuun loppupuolella.

Purkupaikan kehittämisen myötä alueella toimivien kalastajien toimintaedellytykset paranevat ja uusilla kalastajilla on matalampi kynnys ryhtyä kaupallisiksi kalastajiksi, koska he voivat hyödyntää purkupaikkaa ja sen jäähileasemaa. Hanke tukee osaltaan myös koulutuskeskus Salpauksen toimintaa ja kalastajien kouluttamista.

Viisi logoa vierekkäin: Asikkala, Euroopan unionin osarahoittama, Kalaleader - Sisä-Suomen Kalaleader, Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.

Lisätiedot

Kirsi Vuollet, elinvoima-asioiden projektipäällikkö, kirsi.vuollet@asikkala.fi

Padasjoki remontoi kalasataman

Padasjoen kalasatamaa remontoidaan uuteen uskoon. Tuotantotiloihin saadaan ajanmukainen ja hygieeninen lattia ja lisäksi uusitaan vesikattoa, ulkopintoja ja energiaratkaisuja esim. valaistus Led- valoiksi sekä aurinkopaneelit katoille. Työn alla on myös jäähdytys,- sekä lämmitysjärjestelmän kehittäminen. Satamasta löytyvät myös kylmiötilat ja esimerkiksi muikkusaaliit perataan ja lähetetään kauppoihin kuluttajien saataville tuoreina.

Hankkeen kokonaiskustannus on noin 128000 euroa, josta Pohjois-Savon ELY-keskuksen myöntämä EMKVR rahoitus on 80 %, loput kustannuksista katetaan Padasjoen kunnan omarahoitusosuudella.

Lisätiedot

Jouni Turunen, tekninen johtaja, Padasjoen kunta, jouni.turunen@padasjoki.fi

Muita Päijät-Hämeessä ajankohtaisia kalataloutta edistäviä hankkeita

Muita hankkeita ovat muun muassa:

Hankkeet lisäävät alueen kalaelinkeinon vetovoimaa sekä parantavat huoltovarmuutta. omavaraisuutta ja lähikalan käyttömahdollisuuksia.

Valkoisella pohjalla tyylitelty kalan kuva. Sen vieressä teksti EMKVR 2021-2027.