Valitse sivu

Jätevesilietteistä on mahdollista tuottaa monipuolisesti raaka-aineita teollisuuden käyttöön. Lietteiden energiapotentiaalin hyödyntäminen biokaasun tuotannossa on monella taholla vakiintunut käytäntö ja ravinteiden talteenoton tehostaminen puhuttaa tällä hetkellä. Lietteistä voidaan myös tuottaa biomuovia, mikä on korkeamman jalostusasteen tuote ja tukee siten kiertotalouden periaatteita. LAB-ammattikorkeakoulu ja Helsingin yliopisto kehittävät nyt yhteistyössä tähän tarkoitukseen älykästä biojalostamokonseptia osana EU:n Horizon Europe ohjelman rahoittamaa CircSyst – Circular Systemic Solutions for Plastic, Packaging, Bio-Waste, and Water -hanketta.

  • Päijät-Häme on jäsen Circular Cities and Regions Initiative -verkostossa (CCRI). CircSyst on ensimmäinen CCRI-projektimme ja tärkeä askel CCRI-sidosryhmien välisen yhteistyön hyödyntämisessä yhteisten haasteiden ratkaisemiseksi, sanoo kehittämisjohtaja Juha Hertsi.

Uudessa EU-hankkeessa demonstroidaan kiertotalousratkaisuja

CircSyst-hankkeessa demonstroidaan erilaisia kiertotalousratkaisuja biojätteiden hyödyntämiseen, vesihuollon kehittämiseen sekä muoveihin ja pakkausmateriaaleihin liittyviin haasteisiin. Kaikki nämä arvoketjut kuuluvat EU:n kiertotaloussuunnitelmaan. Tiedonsiirto ja hyvien käytäntöjen jakaminen ovat keskeisessä roolissa CircSyst-hankkeessa, jossa on mukana partnereita kahdeksasta eri maasta ja koordinaattorina toimii muovituotteita valmistava espanjalainen yritys AIJU.

Suomen osalta demonstraatio toteutetaan Päijät-Hämeen alueella ja sillä pyritään edistämään jätevesilietteiden tehokkaampaa hyödyntämistä. Käytännön toteutuksena tämä tarkoittaa, että Lahti Aquan Oy:n jätevedenpuhdistamolle sijoitetaan kontti, jossa pilotoidaan biomuovin raaka-aineen tuotantoa lietteestä paikan päällä. Teknologia on parhaillaan käytössä Helsingin yliopiston laboratoriossa, ja nyt mittakaavaa suurennetaan. LAB-ammattikorkeakoulu kehittää biomuovin jalostusprosessia ja digitaalista mallinnusta, jonka avulla prosessin kustannustehokkuus voidaan optimoida.

Uudenlainen biojalostamokonsepti mahdollistaa sen, että lietettä voidaan hyödyntää paitsi biohajoavan biomuovin raaka-aineena, myös energianlähteenä ja maanparannusaineena biohiilen muodossa. Lisäksi hankkeen aikana kehitetään menetelmiä lietteen sisältämien typen ja fosforin tehokkaampaan talteenottoon. Näin voidaan löytää uusia keinoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen, huoltovarmuuden parantamiseen ja uusien liiketoimintamallien luomiseen.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Mari Eronen, LAB-ammattikorkeakoulu, mari.eronen@lab.fi, p. 050 304 9219

Yliopistonlehtori Merja Kontro, Helsingin yliopisto, merja.kontro@helsinki.fi, p. 0294120309

https://lab.fi/fi/projekti/circsyst-circular-systemic-solutions-plastic-packaging-bio-waste-and-water

Green rings and text: Circular Cities & Regions Initiative.