Päijät-Hämeen maakuntahallituksen jäsen Johanna Ekman toimii CPMR:n Itämerikomission hallituksen jäsenenä vuoden 2026 loppuun saakka. Hän jatkaa myös liikennetyöryhmän varapuheenjohtajana kaudella 2025–2026.
CPMR:n Itämerikomission hallitus kokoontui Brysselissä 5. helmikuuta 2025. Kokouksessa valittiin työryhmien puheenjohtajistot ja käsiteltiin muun muassa alue- ja rakennepolitiikkaa, liikennepolitiikkaa, turvallisuutta, kilpailukykyä ja arktisia kysymyksiä.
Kokouksen tavoitteena oli vahvistaa yhteyksiä uusiin parlamentin jäseniin sekä vaikuttaa EU:n seuraavan kauden budjettiin.



Johanna Ekman:
Kiitän luottamuksesta ja mahdollisuudesta edustaa Päijät-Hämeen liittoa, maakuntaamme ja Suomea CPMR:n Itämerikomission hallituksessa sekä sen alaisessa liikennetyöryhmässä, jonka varapuheenjohtajaksi minut valittiin kaudelle 2025-2026.
Itämeren alueen geopoliittinen merkitys on kasvanut ja asettanut meidät valokeilaan etenkin Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyssodan myötä. On ensiarvoisen tärkeää tehdä yhteistyötä Itämeren vaikutuspiirissä olevien alueiden kesken muun muassa turvallisuuteen, liikenteeseen, talouteen, ilmastoon ja energiaan liittyvissä kysymyksissä.
Vahvalla yhteistyöllä niin alueiden välillä kuin EU:n sisällä voimme saada alueelliset tarpeemme kuulluksi ja vaikuttaa EU:n päätöksentekoon. Tähän työhön sitoudun ja annan mielelläni oman panokseni.
Liikennetyöryhmän varapuheenjohtajana haluan erityisesti edistää Euroopan laajuisen liikenneverkon (TEN-T) kehittämistä Suomen osalta, toimitusketjujen toimintavarmuutta, energiatehokkuutta ja siirtymistä vähäpäästöisempään liikenteeseen.
Sisämarkkinoiden kehittymisen sekä suomalaisen ja eurooppalaisen kilpailukyvyn kannalta vahva TEN-T -politiikka on tärkeää. Toimiva liikenneverkko ja hyvät yhteydet muihin EU-maihin edistävät investointeja kasvun ja työpaikkojen luomiseksi sekä vauhdittavat siirtymistä vähäpäästöisempään liikenteeseen.
Meiltä Päijät-Hämeestä löytyy merkittävää osaamista sähköiseen liikenteeseen liittyen. Lahden seudun sähköisen liikenteen klusterissa (Lahti GEM) toimii reilun 40 toimijan verkosto. Mukana ovat esimerkiksi LUT-yliopisto, LAB-ammattikorkeakoulu, Salpaus ja Lahden kaupunki. Klusteri tuottaa ratkaisuja raskaan liikenteen ja koneiden sähköistämiseen, vaihtoehtoisten polttoaineiden lataus- ja tankkauslaitteiden kehittämiseen sekä panostaa hiilineutraalin energiajärjestelmän kehittämiseen.
Uskon, että vahva päijäthämäläinen yhteistyö ja voimavarat edistävät työtämme niin maakunnallisten kuin kansallisten tavoitteidemme saavuttamiseksi.