Valitse sivu

Päijät-Hämeen kiertotalouden vuonna 2020 päivitetty tiekartta on huomioitu hyvänä käytänteenä myös EU-tasolla. Alueellamme toimii kiertotalousryhmä, johon on koottu toimijoita kehittäjistä sekä korkeakoulujen, yliopistojen ja yritysten edustajista. Ryhmä jakaa tietoa käynnissä olevista ja suunnitelluista kiertotalouden toimenpiteistä ja hankkeista. Kiertotalousryhmän alla toimiva työryhmä valmisteli kiertotalouteen liittyvää toimintasuunnitelmaa ja esitteli sen luonnoksen kiertotalousryhmälle tammikuun puolessa välissä 2021. Suunnitelma tarkentaa kiertotalouden tiekartan uudet palvelut teemaa.

Kiertotalouden ratkaisuja asukkaille Päijät-Hämeessä – toimintasuunnitelma

Paikallisten toimijoiden yhteistyönä laadittavassa toimintasuunnitelmassa ideoidaan kolmen teeman alle mahdollisia hankeideoita, jotka toteutuessaan edistävät kiertotaloutta, lisäävät päijäthämäläisille asukkaille ja vierailijoille palveluita ja mahdollisesti myös joitakin työpaikkoja.

Kestävät tekstiilit
Tekstiilien keräykseen, lajitteluun ja jatkokäsittelyyn liittyvä ohjeistus ja tiedottaminen paremman käytettävyyden ja kierrätettävyyden mahdollistamiseksi. Työllistäminen tekstiilien keräämisessä, lajittelussa ja hyödyntämisessä.

Kestävä asuminen ja palvelut
Yhteisöllinen markkinapaikka / kyläkauppatyylinen palvelupiste, yritysten sivu- ja hukkavirroista kehitettävät uudet tuotteet ja palvelut sekä kiertotalouskeskusidean kehittäminen.

Kestävä liikkuminen
Korjauspalvelut yhdistettynä koulutukseen ja työllistämiseen sekä naapuruston / kaupunginosan yhteiskäyttöinen sähköauto.

Kiertotalousryhmän jäsen Timo Kukkonen Hämeen ELY-keskuksesta kommentoi toimintasuunnitelmatyötä: ”Liiketoiminnan edistäminen kiertotaloudessa on tärkeä näkökulma.” Keväällä järjestetäänkin Hackathon-tyyppinen ideointipaja päijäthämäläisille yrityksille, kuntien edustajille, opiskelijoille, järjestöille. Tilaisuudessa laaditaan liiketoimintasuunnitelmia alueellisen toimintasuunnitelman teemoihin.

Toimintasuunnitelman kehittämisen taustalla on oman alueen tarpeiden tunnistaminen sekä tiedon jakaminen ja oppiminen hankekumppaneiden kanssa. Oppia onkin saatu jakamalla hyviä käytänteitä kumppaneiden kesken. Esimerkit ovat vaihtelevia, on mm. osuuskuntamuotoinen lähituotteita myyvä kauppa ja puisten jousien valmistuksen sivuvirroista tehty opetuksellinen lelusetti. Päijät-Hämeestä on jaettu jo useampi esimerkki, yksi niistä on Sopenkorvessa sijaitseva Kesanto, joka sai lisäpontta kehittämiseen Lahden kaupungin osallistuvan budjetoinnin kautta. Sopenkorven Kesanto on kaupunkiaktiivien rakentama tapahtumapaikka.

Toimintasuunnitelman laatiminen on osa nelivuotista kansainvälistä CECI-hanketta (Citizen involvement in circular economy implementation), jota rahoittaa EU:n Interreg Europe-ohjelma. Hyviä käytäntöjä asukkaiden kiertotaloustoiminnasta jaetaan Ranskasta, Tšekistä, Espanjasta, Bulgariasta ja Belgiasta tulevien hankekumppaneiden kanssa.
Tutustu kiinnostaviin esimerkkeihin ja CECIin täältä: http://www.interregeurope.eu/ceci/

Lisätietoja:
Marjut Villanen, CECI projektipäällikkö, LAB-ammattikorkeakoulu, marjut.villanen(a)lab.fi p. 044 708 5208
Johanna Snell, projektikoordinaattori, Päijät-Hämeen liitto, johanna.snell(a)paijat-hame.fi p. 044 077 3637