Valtakunnallinen alue-ennakointiwebinaari 3.9.2020
Aika: 3.9.2020, koko päivän tapahtuma
Paikka: Webinaari (linkki webinaariin lähetetään ilmoittautuneille lähempänä tilaisuutta)
Ilmoittaudu webinaariin >>
Ilmastonmuutos, digiyhteiskunta ja väestökehitys raamittavat tulevaisuuskuvia myös tämänhetkisen kriisin jälkeen. Kuinka alueet vastaavat haasteisiin ja keitä ovat menestyjät? Otetaanko kriisistä opiksi? Kuinka vahvistetaan päätöksenteon yhteyttä tulevaisuustietoon?
*****************
Säilyykö kakku syömällä? Planeettarajat ja hyvinvointiyhteistyökunta
Lassi Linnanen, Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto
Laajemmilla näkökulmilla toiveikkuuden polkuja supistuvien alueiden Suomeen
Kaisa Lähteenmäki-Smith, MDI
Vallan uusjako digitaalisessa yhteiskunnassa – Case: The Digitalisation of Society – Shell Scenarios
Kimmo Kivinen, Capful
Kansallinen ennakointi 2020: Nykytilan kartoitus ja tulevaisuus
Laura Pouru, Tulevaisuuden tutkimuskeskus
Alueiden tienviittoja Kujanjuoksuun
- Lapin ennakoinnin tarina – ja kuinka vetovoimasta tuli iso haloo
Mervi Nikander, Lapin liitto
- Miten Pirkanmaa ennakoi digiyhteiskuntaa?
Jukka Alasentie, Pirkanmaan liitto
- Miten Päijät-Häme vastaa ilmastonmuutokseen?
Saara Vauramo, Lahti Green Capital
Maarit Virtanen, Päijät-Hämeen liitto
- TRIALOGI: Miten alueet ennakoivat, tekevät ja päättävät pitkäkestoisesti ja tiedon varassa?
Vuoden ennakointiteko ja näkymiä tulevaan
Hanna-Maria Urjankangas, TEM
*****************
Tarkempi aikataulu julkaistaan myöhemmin!
Tervetuloa kaikkien aikojen ensimmäiseen virtuaaliseen alue-ennakoinnin webinaariin! (linkki webinaariin lähetetään ilmoittautuneille lähempänä tilaisuutta)
Ilmoittaudu webinaariin >>
Lisätietoja:
Petra Stenfors, erityisasiantuntija
petra.stenfors(at)paijat-hame.fi puh. 044 3719 458
Webinaarin puhujat
Lassi Linnanen on Lappeenrannan – Lahden teknillisen yliopiston ympäristöjohtamisen ja -talouden professori, joka toivoo löytävänsä vastaukset suuriin ihmiskunnan ongelmiin kuten ilmastokriisiin ja biodiversiteetin hupenemiseen. Lassi näkee ympäristö- ja yritysnäkökulmien yhdistämisen yhtenä avaimena ratkaisuihin.
Kaisa Lähteenmäki-Smith on johtava asiantuntija MDI:llä ja ilmiölähtöisyyden ja kokeilukulttuurin puolesta puhuja, joka näkee, että elämä tapahtuu paikallisyhteisöissä. Kaisa on toiminut yhteiskunnallisena kehittäjänä valtionhallinnossa, Sitralla ja konsulttina hänellä on pitkä perspektiivi alueiden hyvinvointiin.
Kimmo Kivinen on skenaario- ja strategiatyön raudanluja ammattilainen ja senioripartneri Capfulilla. Vuonna 2019 Capful oli mukana Shellin kunnianhimoisessa skenaarioprojektissa, jossa tutkittiin digitalisaation vaikutuksia yhteiskuntaan ja lopulta kaikille elämän osa-alueille.
Laura Pouru on tutkija ja tulevaisuusaktivisti Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta. Hän on tutkinut yksilöllisen, organisatorisen ja systeemisen tulevaisuusvalmiuden kehittämistä. Laura on myös kansallisen Tulevaisuuspäivän perustaja ja Tulevaisuuden tutkimuksen seuran puheenjohtaja.
Mervi Nikander on Lapin liiton yhteysjohtaja ja intohimoinen kehittäjä sekä ennakoinnin ja muotoilun ”kannattaja”. Ennakointi onkin ollut Lapissa jo pitkään tärkeimpiä kehittämisvälineitä mm. maakuntaohjelmatyössä. Mervi kehittää parhaillaan Lapin veto- ja pitovoimaa ennennäkemättömän laajassa yhteisrintamassa alueen toimijoiden kanssa.
Jukka Alasentie on myös sote-sopassa marinoitunut aluekehitysjohtaja Pirkanmaan liitossa, jossa osataan ennakoida tulevaa. Jukka on ollut ohjaamassa mm. rakennerahastotoimintaa Pirkanmaalla strategisempaan suuntaan sekä uudistanut maakunnan suunnittelujärjestelmää.
Saara Vauramo on Lahti Green Capital 2021 ohjelmajohtaja, joka kampeaa Lahtea maailmankartalle ympäristökaupunkina. Saara on toiminut Lahden ympäristöjohtajana vuodesta 2016 ja ollut aitiopaikalla päätöksenteon ja tiedonhyödyntämisen piirileikissä.
Maarit Virtanen on ilmastoasiantuntija Päijät-Hämeen liitossa, ja maakunnallisen ilmastotyön veturi. Maaritin kestävyysominaisuuksista on ollut apua mm. maakunnan liittymisessä Hinku-verkostoon ja sitoutumisessa hiilineutraaliuteen vuoteen 2030 mennessä.