Valitse sivu

Olen tullut siihen tulokseen, että aluekehittäminen on kestävyyslaji, kuin ultrajuoksu. Tuloksien saavuttaminen vie aikaa. Välillä matka etenee joutuisasti, joskus tie nousee pystyyn, joutuu kiipeämään, joskus kompuroi, kaatuu, nousee ylös, hengähtää ja jatkaa menoa. Varmaa on vain se, että ilman pitkäjänteistä harjoittelua, epämukavuuden sietämistä ja sisua ei pärjää.

Kesälomakausi on käynnistynyt ja monella maakunnan eteen töitä tekevällä on takki tyhjä. Eikä ihme. Sen verran vaativa on nykyinen toimintaympäristö. Yritysten ahdinko, epävarmuus tulevaisuudesta, sota Ukrainassa, disinformaatio, kyberhyökkäykset, nuorten hätä, ilmastonmuutos, heikot talousennusteet, valtion ja kuntien säästöpaineet, työttömyys, osaajapula, väestön väheneminen ja vanheneminen, ja monet muut ilmiöt eivät nostata lomatunnelmaa, tulevaisuuden toivosta puhumattakaan. Siitä huolimatta ei tulisi antaa valtaa pessimismille.

Konsultit listaavat kilvan kaikkea sitä, mikä takaa menestymisen alueiden välisessä kilpailussa. Investoinnit, saavutettavuus ja koulutus. Nämä nyt ainakin. Investoinnit edistävät alueen elinvoimaisuutta, kilpailukykyä ja vetovoimaa. Hyvät liikenneyhteydet houkuttelevat puolestaan investointeja, teollisuutta ja työvoimaa. Yliopisto sekä vahva koulutus- ja tutkimusrakenne tuottavat osaajia. Päijät-Hämeellä on näitä kaikkia ja paljon muutakin.

Monipuolinen yrityskanta on maakuntamme elinvoiman vahvuus. Pian koko maakunnan kattava kehitysyhtiö tukee alueen yritystoimintaa hoitaen all inclusive – periaatteella niin omat kuin maakunnan ulkopuolelta tulevat investointikyselyt. Taloudellista ja yhteiskunnallista kehitystä edistävät lisäksi paikallinen Teollisuusseura, Yrittäjät, Kauppakamari ja monet muut toimijat.

Maakunnan sijainti on logistiikan, elinkeinoelämän ja huoltovarmuuden näkökulmasta täydellinen. Toteutamme luottamustehtävää eteläisen Suomen vesi- ja ruokahuollossa.

Liikenne sähköistyy vauhdilla ja matkat tehdään yhä enemmän kestävillä kulkutavoilla. Kehitteillä on koko Suomea ja maakuntaa hyödyttävä Lentorata, miksei tulevaisuudessa myös oikoradan jatke Lahdesta Heinolan kautta Mikkeliin, tai duoraitioliikenne Lahden kaupunkiseudulle, Heinolaan ja Orimattilaan.

LUT-yliopistokonsernimme on innovatiivinen ja kilpailijoita nopeampi liikkeissään. Menestyksen myötä sen opiskelijamäärät kasvavat ja alueen koulutustaso nousee. Yritysten, yliopistokonsernin ja ammatillisten oppilaitosten yhteistyöllä mahdollistetaan jokaiselle uudelle opiskelijalle työpaikan varmistava kehityspolku.

Maakunnan TKI-toimintaa johtavat sähköisen liikenteen, elintarvike- ja puuteollisuuden, kiertotalouden sekä palvelumuotoilun klusterit. Kehitämme uusia ratkaisuja puhtaan energiantuotannon ja hiilineutraalin rakentamisen edistämiseksi. Päijät-Häme on myös kansainvälisten urheilutapahtumien suurareena ja urheiluteknologian innovaatioympäristö. Kaikkea toimintaa ohjaa kestävyyden periaate.

Puhdas luonto, vesi ja ilma tarjoavat monipuolisia virkistysmahdollisuuksia. Voit asua kaupungissa tai maaseudulla, kestävästi ja kohtuuhinnalla. Digitalisaatio parantaa palvelujen saavutettavuutta välimatkasta riippumatta. Hyvinvointialueen, kuntien ja kolmannen sektorin yhteistyöllä huolehdimme kaikkein heikko-osaisimmista. Työttömyyden kitkemiseksi keskitymme työllisyyden hoitoon. Yhteistyöllä, viisaalla resurssien käytöllä ja kaukonäköisellä päätöksenteolla varmistamme, että maakuntamme kehittyy eikä kuihdu.

Tämä ei ole tekoälyn kirjoittamaa tulevaisuudenkuvaa, vaan kaikkea sitä, mitä Päijät-Hämeessä tapahtuu jo nyt. Olkaamme siis ylpeitä omasta maakunnastamme. Kyllä me Päijät-Hämeessä pärjäämme!

Niina Pautola-Mol,
maakuntajohtaja