Kaikki yritykset ovat tärkeitä, ja kaikilla on merkitys. Voiko kuitenkin olla olemassa yrityksiä, joilla on jokin erityinen tarkoitus? Voiko yrittämisen kautta parantaa maailmaa tai tuottaa yhteiskunnallista hyvää? Entä sote-alan muuttuva toimintaympäristö – miten reagoida ja löytää uusia avauksia?
Päijät-Hämeen liitto ja LOTTI-hanke järjestivät keskustelutilaisuuden aiheesta perjantaina 4.10. 2024. Tutustu puheenvuoroihin ja esitysmateriaaleihin. Voit kytkeä automaattisen tekstityksen päälle YoutTube-soittimen alapalkissa olevasta tekstityspainikkeesta.
Kiinnostaako yrittäjyys ja haluatko parantaa maailmaa?
Tämä osa on tarkoitettu kaikille yrittäjyydestä ja hyvän tekemisestä kiinnostuneille. Saat vastauksen kysymykseen, voiko yrityksellä olla yhteiskunnallinen päämäärä ja miten pääsen liikkeelle.
Voiko yrityksellä olla yhteiskunnallinen päämäärä? Mitä on yhteiskunnallinen yrittäjyys? Yhteiskunnallisen yrittäjyyden osaamiskeskus YYO, Jarmo Hänninen.
Esimerkkejä merkitysyrittäjyydestä
Haluan myötätuntoisemman maailman. Yrittäjyys vai yhdistystoiminta? Outward Bound Finland, Oskari Koivisto.
Teemme ympäristöön ja yhteisöön vaikuttavaa liiketoimintaa. Olemmeko siis yhteiskunnallinen yritys? Ant Brew Oy, Kari Puttonen.
Teemme auttamisesta helppoa. Miksi valitsimme yrittäjyyden? Commu App, Sami Ekmark.
Kuinka autamme yrittäjän alkuun? Ladec Oy, Pekka Mantila.
Huomisen hyvinvointia yhteiskunnallisilla yrityksillä?
Tässä osiossa keskitytään erityisesti yleishyödyllisiin toimijoihin, kuten yhdistyksiin, säätiöihin ja järjestöihin, jotka tuottavat esimerkiksi hyvinvointipalveluja. Toimintaympäristö muuttuu ja uhkaa olemassaoloa, tule kuulemaan, voisiko yhteiskunnallinen yritys olla ratkaisu?
Toimintaympäristö muuttuu, muuttuuko palveluliiketoiminta? Voisiko yhteiskunnallinen yritys olla ratkaisu? Yhteiskunnallisen yrittäjyyden osaamiskeskus YYO, Mika Ala-Kauhaluoma ja Jarmo Hänninen.
Järjestöjen rooli yhteiskunnallisena vaikuttajana. Mente, Maria Korhonen.
Mitä meille tarkoittaa olla yhteiskunnallinen yritys, millaisia haasteita muuttuva toimintaympäristö asettaa yleishyödyllisille toimijoille? Dila, Anne-Maria Karjalainen.
Taustaa – Mihin kontekstiin tapahtuma liittyy
Suomi on muutoksessa. Väestön ikääntyminen, kaupungistuminen, kansainvälistyminen, digitalisaatio ja kestävyyskriisi luovat yhteiskunnalle sekä haasteita että mahdollisuuksia. Yhteiskunnalliset yritykset osallistuvat muutokseen uusilla innovaatioilla, teoilla ja tekijöillä. Muutoksen ytimessä on neljä kriittistä, työpaikkoja tarjoavaa ja työntekijöitä tarvitsevaa aluetta: sosiaali- ja terveysala, kiertotalous ja uudelleenkäyttö, uusia palveluja vaativa monipaikkainen Suomi sekä digivihreä siirtymä.
Yhteiskuntamme haasteiden ratkaisu tarvitsee uusia, kestäviä tapoja järjestää taloudellista toimintaa, työtä ja palveluja. Euroopan komissio ja OECD ovat oivaltaneet, että yhteiskunnalliset yritykset ovat yksi vastaus näihin haasteisiin. Sekä EU että OECD kehottavat jäsenvaltioitaan luomaan yhteiskunnallisille yrityksille suotuisan toimintaympäristön, joka edistää yhteiskunnallisen yritystoiminnan kasvua ja kestävää kaupallistamista.
LOTTI ja lahtelainen näkymä yhteiskunnalliseen yrittämiseen
LOTTI-hankkeessa etsitään keinoja perinteisen teollisuuden kadottaneiden paikkakuntien uusiin innovatiivisiin työllistymisratkaisuihin, joista yhtenä nähdään jo Euroopankin tasolla yhteiskunnallinen yrittäjyys.
Yhdistämään paikallisen identiteetin uusiin työpaikkoihin, yrityksiin ja yrittäjämahdollisuuksiin, jotka pohjautuvat älykkään erikoistumisen (S3) sektoreihin sekä teollisen tuotannon ja tilojen uudelleenjärjestelyyn. Lahdessa toteutetaan marraskuussa Social Business Academy, joka tarjoaa 18–24 -vuotiaille ilmaisen mahdollisuuden oppia yrittäjyydestä ja erityisesti yhteiskunnallisesta yrittäjyydestä.
Tätä latvialaisten nuorten kanssa verkottuvaa matalankynnyksen kurssia koordinoi Lahden Diakonialaitos, joka itse asiassa on yhteiskunnallisen yritys -merkin saanut organisaatio.
Tilaisuuden järjestävät
Päijät-Hämeen liitto (LOTTI-hanke), DILA, Ladec, Yhdessä – Päijät-Häme -hanke ja Yhteiskunnallisen yrittäjyyden osaamiskeskus (YYO), Ant Brew Oy ja Mente.
Lisätietoja:
Markku Lehikoinen
projektipäällikkö
+358 44 077 3624
markku.lehikoinen(at)paijat-hame.fi