Valitse sivu

Yhtenä havaintona todettiin digitalisaation ja tekoälyn merkityksen lisääminen. Alustatalous ja tekoäly voivat vauhdittaa kestävää liiketoimintaa ja innovaatioita. Tässä kirjoituksessa esittelen joitakin keskeisiä havaintoja strategiateemoista, joita osallistujat tuottivat yhdessä ja erikseen. 

Muutamme maailman yhdessä kestäväksi 

Digitalisaation ja tekoälyn merkityksen lisääminen – Alustatalous ja tekoäly voivat vauhdittaa kestävää liiketoimintaa ja innovaatioita. Yritysten kasvua ja kilpailukykyä tukevia toimenpiteitä on lisättävä, jotta alue säilyy elinvoimaisena. LUT-yliopiston ja muiden toimijoiden osaamista voidaan hyödyntää puolustusteollisuuden ja komponenttivalmistuksen kehittämisessä. Päijät-Hämeen tulisi profiloitua kansainvälisesti houkuttelevaksi innovaatio- ja yritysympäristöksi. TKI-investointien kasvattaminen ja kansainvälisten osaajien houkuttelu ovat avainasemassa. Konkreettiset kannustimet ja liiketoimintamallit voivat auttaa yrityksiä siirtymään kestävämpiin ratkaisuihin. 

Tilaa luonnolle ja teollisuudelle 

Luonto on tärkeä, mutta myös elinkeinoelämän kasvu ja työpaikkojen varmistaminen tarvitsevat tilaa strategiassa. Päijät-Häme voi nousta puhtaan vastuullisen energian ja tuotannon sekä palveluiden edelläkävijäksi. Jätteettömän tuotannon ja resurssiviisauden tulisi olla keskeisiä tavoitteita. Monimuotoisuuden turvaaminen ja metsätalouden kehittäminen kestävällä tavalla ovat tärkeitä. Alueen on oltava kiinnostava investointikohde sekä kotimaisille että kansainvälisille yrityksille. 

Päijänteen verran parempi 

Päijänteen ja Vesijärven puhtaan veden potentiaalia tulisi hyödyntää vahvemmin kansainvälisen matkailun ja investointien vahvistamiseksi. Syrjäytymisen ehkäisy, koulutuksen ja työelämän yhteensovittaminen ovat keskeisiä tavoitteita. Monikulttuurisuus ja kansainvälisten osaajien sitouttaminen ovat tarpeellisia toimenpiteitä. Selkeä ja houkutteleva viestintä voi vahvistaa maakunnan imagoa ja vetovoimaa. 

Mitä muuta? 

Selkeät ja mitattavat tavoitteet ovat välttämättömiä strategian onnistumisen seurannassa. Puolustusteollisuuden ja energiariippumattomuuden kehittäminen maakunnassa varmistavat turvallisuuden ja huoltovarmuuden. Päijät-Hämeen liikenteellinen saavutettavuus on merkittävä kilpailuetu. Yritysten ja korkeakoulujen yhteistyön vahvistaminen on avainasemassa. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja kestävyystoimenpiteiden sisällyttäminen kaikkeen kehittämiseen ovat välttämättömiä. 

Maakuntastrategia 2050 – Kestävän elämän, luovan yhteisöllisyyden ja monipuolisten mahdollisuuksien maakunta 

Päijät-hämeen visio

Maakunnan yhteistyöryhmä

Päijät-Hämeen yhteistyöryhmä (MYR) yhteensovittaa alue- ja rakennepolitiikan ohjelmien toimeenpanoa ja alueen kehittämiseen vaikuttavia toimenpiteitä. Siinä ovat edustettuina maakunnan liitto ja sen jäsenkunnat, valtion viranomaiset sekä alueen kehittämisen kannalta tärkeimmät järjestöt. Yhteistyöryhmän nimeää maakuntahallitus.

Yhteistyöryhmän jäsenet ja

Kehittämisjohtaja Juha Hertsi.
Juha Hertsi
kehittämisjohtaja
+358 44 371 9442
juha.hertsi(a)paijat-hame.fi