Valitse sivu

Maastopolkuhanke

Hankkeen nimi:
Salpausselän-Päijänteen maastoliikuntapolut

Koordinointi: Päijät-Hämeen liitto
Toteuttajat: Heinola, Hollola, Lahti ja Padasjoki

Twitter: #maastopolkuhanke

Kesto:
1.4.2021-31.1.2022

Rahoittajat:
Uudenmaan ELY-keskus 50 %, liitto ja kunnat yhteensä 50 %

Budjetti:
93 900 euroa


Päivitetty 6.5.2022

Maastopolkuhanke on päättynyt!

Ulkoilija!

Löydät näiltä sivuilta uusien maastoliikuntapolkujen reittiselosteita ja karttoja sekä linkkejä eteenpäin. Näitä hankesivuja ei enää päivitetä. Seuraa jatkossa kuntien omia liikunta- ja retkeilysivuja sekä maakunnan omaa matkailukarttaa (https://visitlahti.fi/matkailukartta/ ) ja valtakunnallista Retkikarttaa (https://www.retkikartta.fi/ ).

Mukavia ulkoilu- ja liikuntahetkiä Päijät-Hämeen luonnossa!


Lisävauhtia Päijät-Hämeen lähiulkoilulle

Viime vuosina moni meistä on löytänyt hyvinvointia luonnosta ja ulkoilusta. Kävelyulkoilun ohella polkujuoksu ja maastopyöräily ovat kasvattaneet luontoliikunnan suosiota. Koronarajoitusten myötä suomalaiset suorastaan ryntäsivät luontoon ja moni uusikin ulkoilija löysi kotiseutunsa lähivirkistysalueille. Monet luontokohteet ja -reitit ovat ajoittain jopa ruuhkautuneet.

Osana hallituksen koronaelvytyspakettia valtio suuntasi kunnille rahoitusta auttamaan kuntia kehittämään nopealla aikataululla helposti saavutettavia lähiulkoilupalveluita.

Päijät-Hämeen liitto yhdessä Lahden, Heinolan, Hollolan ja Padasjoen kanssa sai rahoitusta maastoliikuntapolkujen kehittämiseen. Uudenmaan ELY-keskuksen myöntämä tuki kattaa puolet hankkeen rahoituksesta ja toinen puoli on kuntien ja maakuntaliiton omarahoitusta. Valmista tulee olla jo tämän vuoden aikana.

Metsäpolusta liikuntapoluksi

Avustuksen myötä käynnistyneessä Salpausselän-Päijänteen maastoliikuntapolut -hankkeessa kehitetään lähiulkoilualueiden polkuverkostoja. Metsiin syntyneitä epävirallisia polkuja reititetään ja merkitään maastoon ja kartoille. Maastoliikuntapoluilla täydennetään siis kuntien nykyisiä ulkoilureitistöjä ja samalla parannetaan lähiluonnon saavutettavuutta ja ulkoilun turvallisuutta. Polkureittien kartat ja muut reittitiedot viedään sekä kuntien omille verkkosivuille että kootusti Salpausselkä GeoPark -hankkeen sivuille.

Maastopolkuhankkeen päämääränä on tukea laajan käyttäjäjoukon ulkoilua ja hyvinvointia parantamalla lähiluonnon saavutettavuutta. ”Viime vuonna Lahdessa toteutettu Salpausselkä Trails -pilottihanke on jo osoittanut merkittyjen maastoliikuntapolkujen tarvetta ja suosiota. Uudessa hankkeessa mukana olevilla kunnilla on kullakin omiakin painotuksia: kehitetään siirtymäyhteyksiä, parannetaan nykyisten reittien viitoituksia tai ohjataan kulkua kestävämmille alueille”, kertoo hankkeen suunnittelijana Päijät-Hämeen liitossa toimiva Tiina Riikonen.

Kunnissa alkamassa useita ulkoiluhankkeita

Päijät-Hämeen liiton vetämän yhteishankkeen lisäksi Uudenmaan ELY-keskus myönsi rahoitustukea monien Päijät-Hämeen kuntien omiin virkistys- ja viheraluehankkeisiin. Tukipaketin tarkoituksena on lieventää koronakriisin vaikutuksia ja tukea kuntien talouskasvua ja suomalaisten hyvinvointia koronavuoden paineissa.

Lisätietoja Salpausselän-Päijänteen maastoliikuntapolut -hankkeesta:

Kaisa Torri, erityisasiantuntija, puh. 040 774 7060
Päijät-Hämeen liitto