Valitse sivu

Maatilojen kumppanuus

Yrityksille ja yhdistyksille suunnattua Ilmastokumppanuustoimintaa kehitetään Päijät-Hämeessä sopivaksi myös maaseutuyrittäjille. Maatiloille suunnattu Ilmastokumppanuus toimii samalla periaatteella kuin yrityksille ja yhdistyksille, mutta alkukartoituksena tiloille toimii Hiilikartoitustyöväline. Toimintamallin kehitystyössä ovat mukana MTK Häme, ProAgria Etelä-Suomi, Päijät-Hämeen liitto ja kunnat.

Miksi Ilmastokumppaniksi

  • Tukea ilmastotyölle
  • Verkostoitumista ja näkyvyyttä
  • Maksuton ja vapaaehtoinen
  • Ilmastoteoista kertova tunnus käyttöön

Miten liityt Ilmastokumppaniksi?

ProAgrian kehittämän Hiilikartoitustyövälineen avulla selvität tilasi nykytilanteen ja voit asettaa tavoitteet ja toimenpiteet ilmastotyölle. Toimet voivat liittyä esimerkiksi energiansäästöön, uusiutuvaan energiaan tai hiilensidonnan lisäämiseen viljelyssä.

Kun tavoitteet ovat selvillä, allekirjoitat oman kuntasi kuntajohtajan kanssa Ilmastokumppanuus-sitoumuksen.

Uusia Ilmastokumppaneita juhlistetaan kunnissa pari kertaa vuodessa.

Alkukartoituslomakkeena toimii Hiilikartoitustyöväline (Excel-tiedosto). Hiilikartoituksen pohjalta voit asettaa tilallesi ilmastomyönteiset toimet.

Kiinnostuitko? Ole yhteydessä ProAgria Etelä-Suomen Terhi Mäkilään terhi.makila(a)proagria.fi. Hyödyntämällä Neuvo-järjestelmää, maksat asiantuntijan työstä arvonlisäveron osuuden, loppuosuus tuetaan maaseuturahastosta.

Halutessasi voit täyttää hiilikartoituksen itse ja toimittaa sen oman kuntasi yhteyshenkilölle, katso tiedot täältä.

Hyödyllisiä linkkejä:

Viljelijöiden on mahdollista hyödyntää Neuvo-palvelua ja saada sitä kautta suunnitelmia, selvityksiä ja kartoituksia mm. ympäristökysymyksiin, kasvinsuojeluun ja energiatehokkuuteen liittyen. Lisätietoja.
Voit esimerkiksi teettää tilallesi energiasuunnitelman ProAgrian asiantuntijalta Neuvo-järjestelmän kautta. Huomioi edullinen tapa ostaa palvelu: maksat työstä arvonlisäveron osuuden, loppuosuus tuetaan maaseuturahastosta.

Carbon Action. Mitä hiiliviljely tarkoittaa ja miten sitä voi toteuttaa omalla tilalla.

Ilmastoviisaan nettisivustolta löydät käytännön esimerkkejä ja vinkkejä päästövähennystoimista sekä runsaasti hyödyllistä materiaalia oman tilasi kehittämiseen. Sivustolta löytyy asiaa viljelymenetelmien ja ilmastonmuutoksen varautumisen lisäksi energiasta ja metsänhoidosta.

Uudistavan viljelyn e-opisto. Kiinnostaako maan parempi kasvukunto sekä ilmasto- ja ympäristöhyödyt? Voit perehtyä uudistavaan viljelyyn omaan tahtiin maksutta verkkokurssin avulla. Mahdollista opiskella myös kuuntelemalla osa-alueet (11 lukua) kun itsellesi parhaiten sopii.

Maatalouden ilmastotiekartta viitoittaa tietä kohti vähähiilisempää maataloutta. Suomen tavoitteena on hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä. Tiekartta sisältää maatalouden päästövähennyspolkuja hiilineutraalisuuden tavoittamiseksi vuoteen 2040.

Ilmastoviisas maatilayritys kirja vuodelta 2019 (toim. Peltonen, Sari) tilattavissa ProAgrian verkkokaupasta, hinta 38,20 €. Kirjassa kerrotaan ilmastonmuutoksesta, sen vaikutuksesta maatalouteen sekä käydään läpi mitä tiloilla voidaan tehdä. Katso sisällysluettelo. Kirjan voi tilata ProAgrian verkkokaupasta.

Kirjan aiheita käsitellään ProAgrian Ilmastoviisaat Podcast-sarjassa, ota kuunteluun. Podcastit tarjoavat konkreettisia vinkkejä, miten viljelijät voivat toimia omassa arjessaan hillitäkseen kasvihuonekaasupäästöjä.

MTT:n tuottama opas Viljelijä ja ilmastonmuutos – Mitä minä voin tehdä omalla tilallani? on 2000-luvun alkupuolelta, mutta perustiedot ja vinkit päästövähennystoimiin vielä käypiä. Oppaassa on neuvoja niin kasvintuotanto- kuin kotieläintiloillekin.

Maaseudun ja maatalouden rahoitusmahdollisuudet voit katsoa maaseutu.fi sivuilta sekä Ruokaviraston sivuilta.

ilmastokumppanuus-background