Valitse sivu

Päijäthämäläiset toimijat valmistelivat Päijät-Hämeen liiton koordinoimana nopealla aikataululla maakunnan kestävän kasvun ohjelman vuosille 2021–2023. Vielä vahvistamaton ohjelma-aihio toteuttaa EU:n Green Deal -ohjelman ja Suomen hallitusohjelman tavoitteita. Se tukee elinvoimaa, työllisyyttä ja kansainvälistä kasvua ja nojaa alueen vahvuuksiin sekä korkeakoulun ja yritysten väliseen yhteistyöhön. Ohjelma sisältää useita toimia, jotka toteuttavat seuraavia tavoitteita: Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021, hiilineutraali Päijät-Häme 2030, kansanvälinen logistiikkakeskus ja logistiikkaintensiivisen teollisuuden keskus, kansainvälinen urheiluosaamisen keskus.

Ohjelma esiteltiin maanantaina 12.10.2020 valtiovarainministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön maakuntakiertueella Sibeliustalossa. Tilaisuuteen osallistuvat myös työministeri Tuula Haatainen sekä tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko. Maan hallitus laatii vuoden 2020 loppuun mennessä Suomen kestävän kasvun ohjelman koronapandemiasta aiheutuneiden taloudellisista ja yhteiskunnallisista vaikutuksista selviämiseksi, ja ministeriöt keräävät tällä maakuntakierroksella alueilta näkemyksiä ohjelman valmisteluun.

Koko Suomen etu

EU:n suuren tukipaketin tarkoituksena on, että Eurooppa ja koko Suomi pääsevät jaloilleen koronan talousvaikutusten jälkeen. Niin yritykset kuin kunnatkin tarvitsevat nyt apua.

  • Työministeri Tuula Haatainen muistutti, että jos Eurooppa ei kasva, ei kasva Suomikaan. Vientivetoinen maamme tarvitsee elvytystä, ja nyt siihen on käytettävissä myös rahaa, kun Suomeen on odotettavissa noin 2 miljardin euron tukipaketti. Haatainen korostaa, että alueilla on asiantuntemus omista mahdollisuuksistaan, ja ne esittävät toimenpiteet, joita valtio sitten tukee.
  • Suomen kestävän kasvun ohjelmassa haetaan pitkän aikavälin myönteisiä vaikutuksia ja mahdollisuuksia lisätä taloudellista ja sosiaalista kestokykyä. EU:n elpymisrahastolla luodaan pitkospuita tulevaisuuteen, kuvasi Haatainen tulossa olevaa rahoitusinstrumenttia.

Rahoitus EU:sta, ohjaus kansallinen

Lahdessa pidetyssä tilaisuudessa työministeri esitteli kestävän kasvun päälinjat. Nyt odotetaan vielä komissiolta tarkentavaa ohjeistusta. Maakuntakierroksella kootaan ajatuksia siitä, minkälaisia ideoita ja mitä investointeja voitaisiin tehdä. Päätökset rahoituksesta pystytään tekemään melko nopeastikin sitten kun linjaukset ovat selvillä.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko muistutti, että rahojen käyttö on vasta tarkentumassa.

  • Joka tapauksessa tutkimuksen ja kehityksen uutta luova ote on oltava mukana kaikessa siinä, mitä rahoitetaan. Nyt on löydettävä ne toimet, joilla uskotaan saatavan aikaan muutoksia maakunnassa. Hyviä jo viritteillä olevia asioita on vietävä eteenpäin. Kun on olemassa oraalla olevaa hyvää, sitä pitää tukea, totesi Saarikko.
Suuressa kokoustilassa etualalla pöydän ääressä istumassa kaupunginjohtaja Pekka Timonen, keskellä ministeri Tuula Haatainen ja kauempana maakuntajohtaja Laura Leppänen. Heidän takanaan seminaarin osallistujia.
Ministeriöiden maakuntakierros Lahdessa 12.10.2020. Eturivissä kaupunginjohtaja Pekka Timonen, ministeri Tuula Haatainen ja maakuntajohtaja Laura Leppänen.

Päijät-Hämeen suunnitelma

Haluamme Päijät-Hämeessä osaltamme tukea maan hallituksen tavoitteiden saavuttamista ja pyrimmekin maakunnassa käyttämään korona-ajan oman toimintamme kehittämiseen ja kilpailukyvyn parantamiseen.

  • Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen esitteli maakunnan kestävän kasvun ohjelman ja totesi, että alueella on tunnistettu yli 200 M€ investointitarpeet. Olemme täällä valmiina heti töihin, kun päätökset rahoituksesta saadaan Brysselissä ja Helsingissä tehtyä, lupasi Timonen.
  • Päijät-Häme ja Lahti tarjoavat Suomen kestävän kasvun ohjelmaan jotain erilaista kuin muut maakunnat. Me esitämme tulevaisuuteen luotaavia ajatuksia, emme vanhakantaisia aluepoliittisia virityksiä, toteaa maakuntajohtaja Laura Leppänen.

  • Meillä on Päijät-Hämeessä, erityisesti Lahden kaupungissa ja kaupunkiseudulla, käsissämme ainutlaatuiset muutoskortit. Lahti näyttää kansainvälisesti ja kansallisesti mallia energiakäännöksessä ja ympäristöasioissa. Tässä on merkittävää kasvun potentiaalia Suomen kestävän kasvun ohjelmaa silmällä pitäen, jatkaa Leppänen.

Valtiovarainministeriössä määritellään tarkemmat tavoitteet loppusyksyn aikana ja heti alkuvuodesta päätettäneen konkreettista hankkeista.

Lue lisää Päijät-Hämeen kestävän kehityksen luonnoksesta tästä linkistä (pdf)

Lisätietoja

Laura Leppänen, maakuntajohtaja, puh. 040 767 4364 , laura.leppanen@paijat-hame.fi