Valitse sivu

Vielä ehtii hyvin äänestää. Ennakkoäänestys päättyy tänään tiistaina 18.1. ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 23.1.2022.

Osallistu haasteeseen ja nosta kuntasi äänestysprosenttia – torikahvit voittajakunnassa

Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Keski-Suomen hyvinvointialueet kilvoittelevat keskenään korkeimmasta äänestysprosentista historiallisissa aluevaaleissa. Kilpailussa voittaja on se hyvinvointialue, jolla on korkein äänestysprosentti. Hävinneet alueet kustantavat torikahvit voittaja-alueen siinä kunnassa, jossa on korkein äänestysprosentti.

Ennakkoäänestyksen ensimmäisinä päivinä heinolalaiset äänestäjät kävivät Päijät-Hämeessä eniten vaaliuurnilla, mutta viimeiseen ennakkoäänestyspäivään tultaessa asikkalalaisten äänestysinto on kirinyt edelle. Vielä on kaksi äänestyspäivää jäljellä!

Aluevaalihaasteeseen voi osallistua tekemällä aiheesta julkaisun sosiaalisen median kanaviin käyttämällä aihetunnisteita #aluevaalihaaste ja #torikahvihaaste tai jakamalla Päijät-Hämeen tai muiden hyvinvointialueiden aluevaalihaastejulkaisuja.

https://www.facebook.com/paijatsote

Aluevaalihaasteessa kilpaillaan maakuntana, mutta panoksena olevat torikahvit tarjotaan siinä kunnassa, missä äänestetään kaikkein vilkkaimmin. Torikahvien kuluista vastaavat hävinneet kolme hyvinvointialuetta. Mikäli voittajakunta on Päijät-Hämeessä, Kanta-Hämeen, Keski-Suomen ja Kymenlaakson hyvinvointialueet sitoutuvat tarjoamaan yhteisvastuullisesti kahvit kyseisessä kunnassa riippumatta omasta sijoituksestaan. Jos voitto osuu muihin maakuntiin, osallistuu Päijät-Häme vastaavasti kahvituskuluihin.

Torikahvit tulee järjestää 31.3.2022 mennessä. Voittaneen hyvinvointialueen edustajat ovat paikan päällä kahvituksessa ja myös kilvoittelussa mukana olleiden hyvinvointialueiden edustajat kutsutaan tapahtumaan.

Aluevaalit

Päijäthämäläinen, nyt sinulla on vaikuttamisen paikka! Alueemme asukkaat valitsevat 23.1.2022 järjestettävissä aluevaaleissa 69-jäsenisen aluevaltuuston uudelle hyvinvointialueelle. Aluevaltuusto päättää mm. siitä, miten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut alueellamme järjestetään.

Anna äänesi historiallisissa vaaleissa!

Suomessa tehdään pian historiaa, kun kansalaiset pääsevät äänestämään ihan ensimmäisissä aluevaaleissa. Päijät-Hämeessä aluevaltuustoon valitaan 69 valtuutettua päättämään siitä, missä ja miten me päijäthämäläiset saamme jatkossa sosiaali- ja terveyspalveluita sekä pelastustoimen palveluita alueellamme.

Valtuutetut tekevät päätöksiä, jotka koskettavat meidän kaikkien arkea. He päättävät siitä, miten Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle kohdennettu rahoitus käytetään palveluiden järjestämiseen – esimerkiksi missä sote-keskukset, neuvolat ja hammashoitolat sijaitsevat tai millä edellytyksillä alueemme ikäihmiset saavat palveluita kotiinsa?

Aluevaltuutettujen päätöksenteko perustuu yhdenvertaisuuteen. Päätöksiä ei tehdä kuntaperusteisesti, vaan niissä huomioidaan koko Päijät-Hämeen alue ja maakunnan asukkaiden tarpeet.

Äänestysalueena koko maakunta

Päijät-Hämeen asukkaat äänestävät aluevaaleissa maakunnassa ehdolle lähteneitä henkilöitä. Valinnat tehdään maakunnan sisältä suhteelliseen vaalitapaan perustuvassa ääntenlaskennassa, aivan kuten eduskuntavaaleissakin. Kuntakohtaisia paikkoja ei vaaleissa ole, vaan valinnat tehdään koko maakunnan äänet huomioiden.

Vaalien aikataulu ja äänestyspaikat

Ensimmäisten aluevaalien vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022. Ennakkoäänestys päättyy tänään, 18.1.2022.

Kotikuntasi ennakkoäänestyspaikat näet täältä

Yleiset ennakkoäänestyspaikat kotimaassa (vaalit.fi)

Päijät-Hämeen aluevaltuusto aloittaa työnsä 1.3.2022 ja käyttää sen jälkeen hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa.

Jatkossa hyvinvointialueen aluevaalit järjestetään aina kuntavaalien yhteydessä. Seuraavat vaalit tullaan näin ollen käymään jo vuonna 2025.

Koronaohjeita äänestäjille

Vaalivirkailijat pitävät huolta turvallisuudesta äänestyspaikalla ja neuvovat ohjeiden noudattamisessa, kuten riittävän etäisyyden pitämisessä muihin ihmisiin. Tartuntariskiä minimoi myös se, että varsinainen äänestystilanne on lyhyt. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvioiden mukaan äänestäminen on vähäisen riskin toimintaa.

Lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä oleva ei saa tulla sisälle äänestyspaikkaan. Jos olet karanteenissa tai eristyksessä, kysy ulkona äänestämisestä oman kuntasi keskusvaalilautakunnalta.

>> Tietoa vaaleista selkokielellä (pdf)