Valitse sivu

Olisiko nyt aika luopua öljylämmityksestä?

Lähiaikoina Asikkalan, Heinolan, Lahden ja Padasjoen asukkaat saavat tärkeän kirjeen. Kyseessä on Päijät-Hämeen liiton lähettämä infokirje ja kysely, joka tulee kaikille kiinteistönomistajille, joilla kuntien tietojen mukaan on käytössään öljylämmitys. Kyselyllä tarkennetaan öljylämmityskiinteistöjen määrää, sekä halukkuutta vaihtaa toiseen lämmitysmuotoon. Kyselyyn toivotaan vastauksia verkossa (linkki kyselyyn) tai kirjeitse. Infokirjeessä (pdf) esitellään vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja, niiden kustannuksia, sekä lämmitysjärjestelmän vaihtamiseen saatavissa olevia tukia.

Kiinteistöjen omistajia kiinnostanee täysin uusi avustus öljylämmityksestä luopumiseksi, jota voi hakea syyskuusta alkaen. Avustusta myönnetään 4 000 €, kun pientalossa siirrytään kaukolämpöön, maalämpöpumppuun tai ilma-vesilämpöpumppuun. Muihin lämmitysjärjestelmiin siirryttäessä avustusta myönnetään 2 500 €. Tukea voi hakea Pirkanmaan ELY-keskukselta. Tuen vaihtoehtona on kotitalousvähennys, jota voi saada lämmitysjärjestelmän uusimiseen, parantamiseen, korjaamiseen, asentamiseen sekä vanhan järjestelmän purkamiseen. Kotitalousvähennyksen suuruus on 40 % työn osuudesta, ja sitä voi saada vuodessa enintään 2 250 €/henkilö (2020). Kolmantena vaihtoehtona voi hakea asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn myöntämää energia-avustusta, joka on enintään 4 000–6 000 €/huoneisto.

Päijät-Hämeessä asukkaita innostetaan energiaremonttiin Kestävät vaihtoehdot öljylämmitykselle -hankkeessa. ”Asukkaat voivat osallistua loppuvuodesta järjestettävään infotilaisuuteen, jossa kerrotaan lisää saatavilla olevista vaihtoehtoisista lämmitysmuodoista. Lisäksi hankkeessa toteutetaan puhelinneuvontaa joulu-tammikuussa, jolloin on mahdollisuus kysyä asiantuntijalta neuvoja oman kiinteistönsä energiaremonttiin”, kertoo projektikoordinaattori Johanna Snell.

Kestävät vaihtoehdot öljylämmitykselle on Ympäristöministeriön rahoittama hanke ja sen toteutusaika on 1.5.2020-31.8.2021. Mukana on Päijät-Hämeen liiton lisäksi Asikkala, Heinola, Lahti, Padasjoki sekä Päijät-Hämeen pelastuslaitos. Tavoitteena on kannustaa kiinteistönomistajia siirtymään öljylämmityksestä vähähiilisempiin lämmitysmuotoihin. Lue lisää hankkeeen sivuilta.

Lisätietoja uudesta valtion avustuksesta asuinrakennuksen öljylämmityksestä luopumiseksi luettavista linkistä: https://www.ely-keskus.fi/web/ely/avustus-oljylammityksesta-luopumiseksi

Yhteystiedot
Johanna Snell
projektikoordinaattori
Päijät-Hämeen liitto
puh. 044 077 3637
johanna.snell(a)paijat-hame.fi