Valitse sivu

Padasjoen Päijänne-Ilves -reitti ja Kullasvuoren maastoliikuntapolku

Padasjoella maastopolkuhankkeella on kaksi kohdetta: Päijänne-Ilves -yhdysreitti Laivarannasta Taruksen retkeilyalueelle ja toisena Kullasvuoren liikunta-alueelle suunnitteilla oleva maastoliikuntapolku.

Päijänne-Ilves -reitti on 25 vuotta vanha, aikoinaan patikointireitiksi perustettu janamainen reitti. Tässä hankkeessa uusitaan reitin reittimerkinnät ja päivitetään myös huonokuntoiseksi päässeitä reittiviittoja. Reitti tulee jatkossa palvelemaan jalkaisin liikkuvien ohella myös maastopyöräilijöitä. Alkuosaltaan reitti soveltuu myös tavallisella polkupyörällä ajettavaksi.

Yksityismaiden maankäyttösopimukset on päivitetty vastaamaan nykyistä ulkoilukysyntää ja aiempaa laajempia käyttötarpeita. Retkeilyn ohella reitti soveltuu mm. polkujuoksuun ja myös satunnainen ratsastus on reitillä sallittu. Kaikkien käyttäjien on tietenkin huomioitava muut kulkijat.

Päijänne-Ilves -reitti on lumitilanteen mukaan käytettävissä myös talviretkeilyyn: Reitille ei ajeta latua eikä polulla ole talvikunnossapitoa, mutta merkittyä reittiä voi talvisin kulkea vaikka lumikengillä, metsäsuksilla tai fatbikepyörällä – lumiolosuhteiden mukaan.

Reittimerkkien uusinta pyritään aloittamaan syyskuun aikana. Reitti merkitään heijastavilla keltasinisillä nuolimerkeillä ja sinisin monikäyttösymbolein. Käyttäessäsi reittiä merkintätyön ollessa kesken otathan mukaan kartan tai seuraat reittiä, vaikka mobiilisovelluksesta.

Kullasvuoren liikunta-alueelle pyritään löytämään sijaa myös polkuliikkujille ympäri vuoden. Monipuolisen käytön alueella on otettava huomioon eri liikuntalajit ja niiden tuomat rajoitteet. Kesäkäytössä turvallisuudenkin kannalta keskeistä on frisbeegolf ja talvisin hiihto. Uusi maastoliikuntapolku, työnimeltään ”Kullasvuoren Maisemapolku” palvelisi kävelijöitä ja polkujuoksijoita täydentäen uusien kuntoportaiden luomaa kuntoilumaastoa. Maastopyöräilijöille ja matkailijoille polku olisi tarpeen varsinkin talvella. Paikalliset ulkoilijat ja matkailijat kulkevat Maisematorneille ympäri vuoden, joten polulle pyritään löytämään linjaus hiihtolatuja haittaamatta. Koiranulkoiluttajatkin toivovat mahdollisuutta päästä lähiluontoon myös hiihtokauden aikana. Pyöräilijät kaipaavat talveksi helposti saavutettavaa lähipolkua, kun kesällä pyöräily suuntautuu pidemmille reiteille.

Padasjoen Kullasvuoren uudet kuntoportaat.

Kullasvuorella pidettiin elokuussa maastokatselmus yhdessä kunnan ja sidosryhmien edustajien kanssa. Polun reittilinjauksen suunnittelemista jatketaan katselmuksen pohjalta ja muiden reunaehtojen antamissa rajoissa. Osa nykyisistä poluista on jäänyt kaavoitettujen tonttien rajauksen alle, joten jotkut nyt ulkoilijoiden käyttämät polut tulevat jossain vaiheessa poistumaan käytöstä. Kullasvuoren liikunta-alueella on myös yksityisiä maa-alueita ja latujen lisäksi moottorikelkkailu-ura, joten yhteensovittamista on paljon.

Maisemapolku olisi tarkoitus merkitä maastoon heijastavilla reittimerkeillä loppusyksyn aikana. Lähtöpisteiksi on suunniteltu uutta kotalaavua ja Laivarannan infopistettä.

Molempien kohteiden kartat, reittiselosteet, gpx-jäljet ja muu inforamaatio tuotetaan loppuvuoden aikana.

Lisätietoja:

Mari Engberg, liikuntakoordinaattori, puh. 044 720 2070, mari.engberg@padasjoki.fi
Padasjoen kunta

Tiina Riikonen, suunnittelija, puh. 044 077 3003, tiina.riikonen@paijat-hame.fi
Päijät-Hämeen liitto

Kaisa Torri, erityisasiantuntija, puh. 040 774 7060, kaisa.torri@paijat-hame.fi
Päijät-Hämeen liitto