Valitse sivu

Tutkimuksen tarkoituksena on tuottaa tietoa väestön vähenemisestä ja antaa suosituksia, kuinka vastata haasteeseen. Osana tutkimusta OECD:n asiantuntijat vierailevat Päijät-Hämeessä 6.6.2024. Vierailun tarkoituksena on kerätä tietoa, miten Päijät-Hämeessä on ratkottu väestön vähenemiseen liittyviä pulmia sekä kartoittaa eri hallinnon tasojen yhteistyötä.

  • Väestön väheneminen koskettaa myös Päijät-Hämettä. OECD:n tutkimuksesta saamme tietoa ja suosituksia, miten väestön väheneminen voidaan kääntää haasteesta uudistumiseksi, toteaa Päijät-Hämeen liiton kehittämisjohtaja Juha Hertsi.

Väestön väheneminen aiheuttaa palveluihin ja infrastruktuuriin epäsuhtaa, kun ne on alun perin suunniteltu joko suuremmalle väestömäärälle tai erilaiselle väestöjoukolle. Esimerkiksi koulu- ja päiväkotipaikkoja tarvitaan vähemmän ja ikääntyneen väestön hoivapaikkoja enemmän. Myös verotulot vähenevät ja samaan aikaan kustannukset nousevat.

Aihe on monisyinen, joten tutkimus kattaa useita sektoreita. Tutkimuksen kohteena ovat muun muassa väestönmuutokset, maankäyttö, asuminen, rahoitus, julkiset palvelut ja pienet kutistuvat kunnat. Tutkimuksessa tarkastellaan ja luodaan tilastotietoa väestömuutoksista, kootaan hyviä käytäntöjä, autetaan hallintoa väestönmuutoksen haasteissa ja annetaan suosituksia väestön vähenemiseen sopeutumiseksi.

Vierailupäivän aikana OECD:n asiantuntijat pääsevät haastattelemaan useita kuntien, hyvinvointialueen ja maakunnan liiton edustajia. Lisäksi vieraillaan Heinolan Spotissa, joka esitellään hyvänä esimerkkinä palvelupisteestä, joka kattaa monta eri toimintoa ja toimijaa.

OECD:n asiantuntijat vierailevat Suomessa Päijät-Hämeen lisäksi Etelä-Savossa ja Kymenlaaksossa, Kuntaliitossa sekä ministeriöissä. Muut kohdemaat ovat Portugali ja Etelä-Korea. Kyseessä on kolmivuotinen tutkimusprojekti, jonka lopullisia tuloksia voidaan odottaa alkuvuodesta 2026.

Lisätietoja tutkimushankkeesta (englanniksi):

https://www.oecd.org/regional/oecd-%20shrinking-smartly-and-sustainably-flyer.pdf

Lisätietoja:

Juha Hertsi
kehittämisjohtaja
puh. 044 371 9442
juha.hertsi(a)paijat-hame.fi