Valitse sivu

Venäjän viimeaikaisissa pommituksissa on Ukrainassa tuhoutunut asuinrakennuksia, energialaitoksia ja infrastruktuuria. Ukraina tarvitsee monenlaista apua ja talven tulo vaikeuttaa tilannetta entisestään. Avun tarve tulee kestämään pitkään.

Päijät-Hämeen maakuntaliitto on ryhtynyt aktivoimaan alueen kuntia ja elinkeinoelämää avun tarjoamiseen. Maakuntaliiton kautta jaetaan tietoa EU:n pelastuspalvelumekanismin toiminnasta ja Sisäministeriön roolista avun koordinoijana kansallisesti.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on koskettanut päijäthämäläisiä syvästi. Olen ilahtunut siitä, että yksityisten ihmisten lisäksi myös Päijät-Hämeen kunnat ovat suhtautuneet positiivisesti Ukrainan auttamiseen. Meilläkin on osaltamme velvollisuus varmistaa, että Ukrainan tukeminen jatkuu, muistuttaa maakuntahallituksen puheenjohtaja Pekka Komu.

Suomessa sisäministeriö koordinoi Ukrainaan toimitettavaa siviiliapua ja -lahjoituksia. Lahjoitukset toimitetaan Suomesta Ukrainaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Mekanismi on suljettu järjestelmä ja sen jäseniä ovat kaikki EU-maat. EU:n pelastuspalvelumekanismin toimintaperiaatteena on, että sen kautta lähtee vain sellaista apua, jota Ukrainan viranomaiset ovat pyytäneet. Pelastuspalvelumekanismin avulla lahjoitusten kulkua pystytään seuraamaan ja lahjoitusten perillemeno varmistetaan yhteistyössä Ukrainan vastuuviranomaisten kanssa.

Halua auttamiseen on viestitty sekä kuntien että elinkeinoelämän taholta. EU:n pelastuspalvelumekanismi on hyödyllinen väline näiden lahjoitusten kanavoimiseen. Koska haluamme osaltamme auttaa ja tehdä lahjoittamisen niin helpoksi kuin mahdollista, jaamme tietoa nyt myös Päijät-Hämeen liiton kautta, summaa maakuntajohtaja Niina Pautola-Mol.

Ukrainan auttaminen EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta on tähän mennessä tapahtunut lähinnä ministeriöiden ja avustusjärjestöjen toimesta.

Lisätietoja:

Tarja Parviainen
kuntayhteistyöpäällikkö
Päijät-Hämeen liitto
044 077 3431
tarja.parviainen(a)paijat-hame.fi