Valitse sivu

Kanta-Hämeen maakuntahallitus esitti toukokuun lopulla Kanta-Hämeen virallisen nimen muuttamisesta muotoon ”Häme”.

Päijät-Hämeen maakuntahallitus ei pidä esitystä toivottavana. Tärkeintä on nimien ja maakuntien tunnistettavuus kansalaisten näkökulmasta.

• Keskustelimme asiasta maakuntahallituksen kesäkuun kokouksessa ja meillä on selkeä ja yksimielinen kanta asiaan, toteaa maakuntahallituksen puheenjohtaja Pekka Komu.

Häme-nimeen liittyy historiallisia ja heimoidentiteettinäkökulmia. Häme on alun perin paljon näitä kahta maakuntaa laajempi alue, eikä ole järkevää, että pieni maakunta julistautuu nyt Hämeeksi. Myös hämäläisyys ja hämäläinen identiteetti ulottuvat paljon laajemmalle alueelle.

Nykyisessä toimintaympäristössä Häme tarkoittaa molempia maakuntia. Yhteinen vaalipiiri, yhteinen kauppakamari ja toistaiseksi myös yhteinen ELY-keskus ovat kaikki nimeltään Häme. Jos toinen maakunnistakin olisi Häme niin se vaikeuttaisi merkittävästi maakuntien hahmottamista. Entä mitä vastaava nimenmuutos tarkoittaisi Pohjois- ja Etelä-Savolle tai Pohjois- ja Etelä-Karjalalle?

Mikäli nimenmuutosta edistetään, johtaako se kysymykseen siitä, kannattaisiko Kanta- ja Päijät-Hämeen maakunnat yhdistää, ja silloin kutsua tätä maakuntaa Hämeeksi. Tällaisessa skenaariossa Lahti olisi suurimpana kaupunkina luonnollinen keskuspaikka.

Lisätietoja

Pekka Komu
maakuntahallituksen puheenjohtaja
+358 40 7413 299
pekka.komu@lh.lahti.fi

Niina Pautola-Mol
maakuntajohtaja
+358 44 077 3010
niina.pautola-mol(a)paijat-hame.fi