Valitse sivu

Kaikki seitsemään Päijät-Hämeen kuntaan ympäristöministeriön rahoituksella laaditut ilmastosuunnitelmat on nyt hyväksytty ja niiden toteutus on lähtenyt käyntiin. Ilmastosuunnitelmat hyväksyttiin kunnanvaltuustoissa Hartolassa, Hollolassa, Iitissä, Kärkölässä ja Padasjoella loppuvuodesta 2024 sekä Asikkalassa ja Sysmässä alkuvuodesta 2025.  

Ilmastosuunnitelmat on laadittu ajatuksella ”ilmastosuunnitelmat parempaan tulevaisuuteen” ja niissä on huomioitu laajasti ilmasto- ja kestävyystyön eri osa-alueet. Suunnitelmat koostuvat seitsemästä teemasta, jotka ovat ilmastojohtaminen, energia ja kulutus, kestävä liikkuminen, kestävä ruokajärjestelmä, luonto ja maankäyttö, ilmastonmuutokseen sopeutuminen sekä viestintä ja ympäristökasvatus.  

Ilmastosuunnitelmien tavoitteina on koko maakunnan yhteinen ilmastotavoite, 80 %:n päästövähennys vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Tällä hetkellä koko Päijät-Hämeessä päästövähennys on 50 % vuodesta 2007. 

Kunnanvaltuustoissa esitetyn palautteen perusteella ilmastosuunnitelmat mahdollistavat entistä suunnitelmallisemman ja vaikuttavamman kestävyys- ja ilmastotyön. Useissa kunnissa on jo tehty paljon töitä energiatehokkuuden, uusiutuvan energian ja kestävän liikkumisen saralla. Kunnan kestävyystyön kannalta on kuitenkin tärkeää kiinnittää entistä enemmän huomiota suorien päästövähennysten lisäksi toiminnan muihin vaikutuksiin, kuten luonnon monimuotoisuuteen ja asukkaiden hyvinvointiin sekä kestävyystyön integroimiseen osaksi kaikkea toimintaa.  

Suunnitelmatyön aikana tehdyissä kyselyissä asukkaat, vapaa-ajan asukkaat ja kuntien henkilöstö nostivat esiin puhtaat ja monipuoliset luontoympäristöt ja niiden säilyttämisen merkityksen. Asukkaat ja vapaa-ajan asukkaat toivovat myös laajempia kiertotalouspalveluita kuten lainaus-, korjaus- ja kierrätyspalveluita kuntiin.

Ilmastotyöhön tartuttu kunnissa

Ilmastosuunnitelmat on laadittu vuosille 2025–2029 ja kunnissa onkin lähdetty jo aktiivisesti edistämään ensimmäisiä toimenpiteitä sekä jatkettu aiempaa toimintaa. 

Esimerkiksi Asikkalassa on jo vuonna 2023 julkaistu ympäristökasvatussuunnitelma ja ulkoluokkatoiminnasta on saatu hyviä kokemuksia. Ympäristökasvatusohjelman laatiminen ja käyttöönotto on kaikissa kunnissa yhtenä ilmastosuunnitelman toimenpiteenä ja toimeen on ryhdytty jo ainakin Kärkölässä. Aiheen ympärillä jaettiin näkemyksiä ja kokemuksia kuntien yhteisessä palaverissa helmikuussa.

Iitissä on jo panostettu ilmastonmuutokseen sopeutumiseen muun muassa LAB-ammattikorkeakoulun koordinoiman Askeleet ilmastonmuutokseen varautumiseen -hankkeen kautta. Osana hanketta Iitissä on satsattu hulevesien hallintaan sekä toteutettu kasvipilotti, jossa testattiin ilmastokestäviä kasvilajikkeita.

Metsät ja maankäyttö ovat myös osa niin ilmastonmuutokseen sopeutumista kuin sen hillintääkin. Kunnissa panostetaankin ilmastosuunnitelmien myötä aiempaa aktiivisemmin kuntametsien kestävään käyttöön. Esimerkiksi Padasjoella ilmastosuunnitelman toteutus linkitetään vuonna 2025 vietettävään luonnon vuoteen ja tarkoituksena on perustaa uusi ilmasto- ja opetusmetsä keskustan tuntumaan.

Hollolassa kunnanvaltuusto nosti ilmastosuunnitelmaan mukaan uudistavan viljelyn edistämisen, ja lähiruoan käyttö on mukana kaikkien kuntien suunnitelmissa. Hartolassa testattiin suunnitelman laadinnan yhteydessä asukasraatia ja asukkaiden osallistaminen jatkuu niin Hartolassa kuin muissakin kunnissa. Yksi esimerkki toiminnasta on myös Ilmastokumppanuus, mihin esimerkiksi Sysmässä on saatu mukaan paikallisia palvelu- ja matkailuyrittäjiä.  

Käy kurkkaamassa myös muut kuntien teemat ja toimenpiteet osoitteessa ilmastosuunnitelmat.paijat-hame.fi 

Ilmastosuunnitelmia juhlistettiin iloisissa tunnelmissa

Kuntien tuoreita ilmastosuunnitelmia juhlistettiin 4.3.2025 kuntien yhteisessä julkistustilaisuudessa. Tilaisuudessa inspiroivan puheenvuoron piti kestävyysasiantuntija Mari Pantsar. Lisäksi kuntien edustajat kommentoivat ilmastosuunnitelmia oman kuntansa näkökulmasta. Tilaisuuden alkuosa järjestettiin etätilaisuutena, jota seurattiin kunnan tiloissa, ja etätilaisuuden päätyttyä kunnat jatkoivat tilaisuuden ohjelmaa kukin tahollaan.

Lisätiedot

Projektipäällikkö Maarit Virtanen.
Maarit Virtanen
projektipäällikkö
+358 44 077 3272
maarit.virtanen(a)paijat-hame.fi

Canemure, ClimateGO ja Kuntien ilmastosuunnitelmat -hankkeet