Valitse sivu

Päijät-Hämeen Vaikuttajakoulu 2024–2025 keskittyy demokratian kehitykseen. Vierailuja järjestetään kuukausittain eri yhteiskunnallisiin kohteisiin, kuten eduskuntaan, järjestöihin, EU:n toimipisteisiin ja muihin kansainvälisiin organisaatioihin. Tänä vuonna toimintaan on lisätty kaksi lauantain mittaista kehittämispäivää sekä digitaalinen oppimisalusta.

Viime lukuvuoden vaikuttajakoulu oli pilottivuosi, jossa kokeiltiin toimivia toimintatapoja. Aikaisemmat osallistujat antoivat runsaasti palautetta, jonka pohjalta toimintaa on kehitetty. Tämän ansiosta esimerkiksi toiminnallisuutta on aikaisempien osallistujien toiveesta lisätty. Tulevana lukuvuonna nuoret pääsevät itse suunnittelemaan esimerkiksi vaalikampanjointia ja harjoittelemaan väittelyä. Lukuvuoden aikana keskitytään siihen, mitä ei oppikirjoista voi oppia.

Vaikuttajakoulu tuo politiikan lähelle heitä, joiden käsissä se on tulevaisuudessa

Päijät-Hämeen liitto rahoittaa vaikuttajakoulua, sillä se nähdään tärkeänä kanavana kuulla ja ottaa nuoria mukaan päätöksentekoon, mutta myös innostaa yhä useampia maakunnan nuoria vaikuttamaan itselleen sopivalla tavalla. Vaikuttajakoulussa monimutkaiset asiat pyritään yksinkertaistamaan ja tuomaan nuoret sekä päätöksentekijät yhteen, jotta politiikka ei näyttäytyisi niin kaukaiselta.

  • Vaikuttajakoulu on aivan mahtava mahdollisuus päästä tutustumaan käytännön poliittiseen työhön, koska siinä saa tilaisuuden tavata nykyisiä päätöksentekijöitä ja kuulla, miten erilaisissa luottamustehtävissä vaikutetaan, kannustaa Päijät-Hämeen liiton tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Merja Vahter.

Vaikuttajakoulu ei itsessään ohjaa poliittiselle uralle, vaan se on erityisesti suunnattu yhteiskunnallisista teemoista kiinnostuneille nuorille, kuten tulevaisuuden toimittajille, viranhaltijoille ja järjestöaktiiveille. Tästä huolimatta mukana on ollut myös osallistujia, joiden tavoitteena on olla tulevaisuudessa poliittisesti aktiivisia. Puoluepoliittisesti neutraalissa vaikuttajakoulussa tilaa on erilaisille ajatuksille sekä ideologioille.

  • Toimiva demokratia tarvitsee jatkuvasti uusia päättäjiä, ja Vaikuttajakoulun alumneilla on edellytyksiä nousta tulevaisuuden kansanedustajiksi tai europarlamentaarikoiksi”, uskoo edunvalvontajohtaja Antti Kalliomaa.

Toisella asteella opiskelevat päijäthämäläiset nuoret ovat tervetulleita hakemaan

Vaikuttajakoulu on järjestetty kaksi kertaa aikaisemmin. Viimeisin kausi sai Erasmus+ hankerahoitusta keväälle 2024, jonka mahdollistamana ryhmä kävi Brysselissä Euroopan unionin tutustumisvierailulla. Myös tulevana vuonna pyritään järjestämään vastaava matka Brysseliin.

Päijät-Hämeen vaikuttajakoululaisiksi ovat tervetulleita hakemaan kaikki toisella asteella opiskelevat maakunnassa asuvat nuoret. Mukaan valitaan yhteensä 25 nuorta ja mahdollinen karsinta tehdään motivoituneisuuden perusteella. Kurssi voi toimia hyvänä tukena esimerkiksi opinnoille, mutta myös paikkana, jossa pohtia, minkälaiset arvot tuntuvat itselle luontaiselta tai sopivilta. Lisäksi vaikuttajakoulussa voi löytää oman unelma-ammatin tai uusia ystäviä.

  • Vaikuttajakouluhan keskittyy siihen, miten vaikutetaan. Tästä huolimatta kyllä vähintään yhtä tärkeää on, kenen kanssa vaikutetaan. Siispä emme unohda ryhmäytymisen tärkeyttä ja mahdollisia ystävyyssuhteita, kertoo vaikuttajakoulun ohjaaja Jayla Tammiharju.
  • Vaikuttajakoulun ansiosta saa tilaisuuden tutustua uusiin nuoriin, joiden kanssa saattaa parhaimmillaan syntyä elinikäisiä ystävyyssuhteita, lisää Vahter.




Hae mukaan viimeistään 15.9. ilmoittautumislomakkeen kautta.
Muista, motivaatio ratkaisee!

Lisätietoja

Jayla Tammiharju
Päijät-Hämeen Vaikuttajakoulun koordinaattori
044 077 3438
jayla.tammiharju@paijat-hame.fi
Instagram: @phvaikuttajakoulu