Valitse sivu

1,5 asteen elämäntapakokeiluun osallistuvien perheiden ensimmäiset työpajat pidettiin lauantaina 19.10.2019 Lahdessa. Mukana oli noin 50 perhettä kahdessa työpajassa. Ennen työpajaa perheet vastasivat kyselyyn, jonka perusteella laskettiin heidän hiilijalanjälkensä. Hiilijalanjälkien laskennoista vastaa D-mat Oy. Tulosten perusteella kokeiluun osallistujista suuri osa on jo miettinyt elämäntapojaan, mutta tekemistäkin riittää vielä.

Työpajassa pohdittiin keinoja perheiden hiilijalanjäljen pienentämiseksi D-matin kehittämän 1,5 asteen pelin avulla. Peli havainnollistaa hiilijalanjäljen kokoa sekä erilaisten toimenpiteiden vaikutuksia. Ehdotetut toimenpiteet liittyvät asumiseen, liikkumiseen, ruokaan ja kuluttamiseen. 1,5 asteen pelin ideana on koota yhteen omaan elämäntilanteeseen sopivat toimenpiteet niin, että hiilijalanjälki pienenee kestävälle tasolle, minkä jälkeen toimenpiteet ryhmitellään vielä aikajanalle. Osa toimenpiteistä on helppoja ja nopeita toteuttaa, kuten kulutussähkön vaihtaminen uusiutuvaan sähköön ja osa saattaa vaatia enemmän aikaa ja panosta.

Keskustelua työpajassa herättivät erityisesti energiaratkaisut, ruoka ja liikkuminen. Monia kotitalouksia kiinnosti esimerkiksi aurinkopaneeleiden hankinta ja aiheeseen palataankin kokeilujakson aikana. Ruoan osalta pohdittiin mm. lähi- ja luomuruoan eroja, järvikalan käyttöä sekä ruokahävikkiä. Liikkumisessa useampi kotitalous pohti sähkö- tai kaasuauton hankintaa, kun auton vaihto tulee ajankohtaiseksi. Toimenpiteistä löytyi myös paljon pieniä tekoja, joita voi soveltaa heti.

Työpajassa esiteltiin lisäksi alueellista energianeuvontaa, CitiCap-sovellusta, Päijät-Hämeen Jätehuollon palveluita, Sorttausapua sekä Seneqon energiankulutuksen ratkaisuja. Elämäntapakokeilu toteutetaan yhteistyössä ympäristöministeriön tukeman 1,5 asteen kunta-hankkeen ja Kiihdyttämö-hankkeen kanssa.