Koko vuosi juhlittiin

Maija Väkeväinen -

Viime keväänä Lahden Sotaveteraanien aktiivinen toimija, Tauno Strengell, ilmestyi työhuoneeni ovelle pitkästä aikaa. Hän kysyi: ”Vieläkö ehtisi yksi tapahtuma mukaan Suomi 100 ohjelmaan”. Totta kai ehtii. Ja niin käynnistyi uuden tapahtuman valmistelu. Tauno oli jo keväällä organisoinut muutaman juhlavuoden tapahtuman: Sotiemme veteraanien kirkkojuhlan sekä Talvisodan rauhan muistojuhlan. Nyt oli suunnitteilla konsertti Hennalan upseerikerholle syksyllä 2017. Aikamme keskusteltuamme Tauno teki lähtöä ja kätellessämme kysyin: ”Kuka siellä konsertissa esiintyy?” Tauno tokaisi: ”No Apulanta!”

Lahden Sotaveteraanien järjestämässä  konsertissa viihdyttiin yhdessä, koko perhe.

Juhlaa koko vuosi

Päättyvä vuosi jää historiaan ennen näkemättömänä yhteisyyden tunteen ja juhlinnan vuotena. Se kokosi yhteen eri-ikäiset ja kulttuurit. Toki moni tapahtuma olisi toteutunut muutenkin. Mutta juhlavuosi toi niihin oman lisänsä, se muokkasi sisältöjä ja kuorrutti osaltaan tapahtumat ja monet ilmiöt. On ollut ilahduttavaa nähdä miten vanhanajan perinteinen talkoohenki on herännyt eloon. Miten antaumuksella on ryhdytty toteuttamaan haasteellisiakin juttuja. Yleisö nauttii sujuvasta esityksestä tai tapahtumasta. Sen taustalla on kuitenkin lukematon määrä talkootunteja. Ja mikä parasta, suurin osa niistä on hauskaa yhdessä tekemistä, joka ei voi olla välittymättä myös yleisölle.

Juhlavuoden teema Yhdessä näkyi koko vuoden ajan ja huipentui kohti itsenäisyyspäivää. Kuluneen vuoden aikana tanssittiin, laulettiin, liikuttiin, nautittiin, koettiin ja syötiin yhdessä. Syntyi spontaaneja kivoja tapahtumia niin päiväkodeissa, kouluissa, palvelutaloissa, työpaikoilla, yrityksissä ja yhdistyksissä. Huomioitiin toisia ja välitettiin lähimmäisistä. Päiväkodeissa ja kouluissa lapset ovat varmasti tämän vuoden jälkeen aiempaa tietoisempia suomalaisuudestaan. Lapset ovat kiinnostuneet historiasta; he ovat järjestäneet vaaleja ja esittäneet juhlissa presidenttejä. Pikkuiset pohtivat ja yllättävät tiedoillaan ja kysymyksillään. Kuinka monta sotilasta taistelikaan Suomen armeijassa?

Voiko pelimanni räpätä

Vuonna 2017 jokainen suomalainen niin kotimaassa kuin ulkomaillakin on voinut osallistua itsenäisyyden satavuotisjuhlintaan. Paikallisena esimerkkinä Hollolan Nuorisoseuran talolla järjestetyt iltamat, jossa saatiin makupaloja jokaiselta itsenäisen Suomen vuosikymmeneltä. Musiikki, tanssi ja muotinäytökset nostattivat huulille hymyn, silmäkulmaan kyyneleen sekä sisimpäämme lämpimän onnen tunteen.

Iltamissa välittyi upeasti se, että esiintyjät todella nauttivat siitä mitä tekevät. Voi vain kuvitella, miten mukavaa heillä on ollut ohjelmaa suunnitellessaan ja sitä harjoitellessaan.  Eikä Hollolan viihdekuoro pitäytynyt vain omassa ohjelmistossaan, vaan otti mukaan myös naapurikunnan pikku pikkupelimannit Nastolasta. Ja kyllä – pelimanni voi räpätä! Tähän, kuten niin moneen muuhunkin tapahtumaan kiteytyy juhlavuoden sanoma.

Seuraavat sata vuotta

Meille suomalaisille ei ole vaikeaa olla apea ja vaatimaton. Mutta nyt alkuun saatetun positiivisen vireen toivon kantavan pitkään tuleville vuosille. Me emme ole juhlimassa kun Suomi toivon mukaan täyttää  200 vuotta, mutta voimme toki vaikuttaa siihen, että tämä innostava yhdessä tekeminen jatkuu. Sen eteen kannattaa ponnistella. Nyt kun olemme päässeet näin hyvään alkuun niin haastan kaikki päijäthämäläiset jatkamaan. Viihdytään yhdessä, kokeillaan tehdä asioita eri tavalla ja uusien ihmisten kanssa. Ollaan yhtä ennakkoluulottomia kuin Tauno, sotaveteraanit & Apulanta.

Artistit keikan jälkeen fanien pyörityksessä.

 

Lämmin kiitos

kaikille juhlavuoteen monin eri tavoin osallistujille ja erityisesti teille innostajat ja vetäjät, jotka tämän kaiken mahdollistitte Päijät-Hämeessä.

Tunnelmallista Joulun aikaa ja Upeaa uutta sataa vuotta!

Lahden MM-kisoissa neulottiin kisapipoja Lea Salmisen (kuvassa vas.) innostamana.

Juhlavuoden päijäthämäläiset tapahtumat kuvina:

#Suomi100ph 

Suomi 100 Päijät-Häme

Katso juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timosen terveiset:

Suomi 100:sta tuli vuosisadan keikka

 

 

Maija Väkeväinen, viestintäkoordinaattori
puh. 044 3719 456 maija.vakevainen@paijat-hame.fi
@MVakevainen