Ruokapalvelut suunnannäyttäjinä
Päijät-Hämeen vihreän siirtymän ohjelman Kestävä ruokajärjestelmä teemassa on useampia tavoitteita ja toimia liittyen julkisiin ruokapalveluihin. Ruokapalvelut tekevät merkittäviä hankintoja vuositasolla, joten siellä on myös iso potentiaali tehdä kestäviä valintoja. Ruokakasvatus ja ruoan arvostuksen lisääminen ovat tärkeitä teemoja, ja ruokapalveluilla on oma roolinsa toimia suunnannäyttäjinä vastuullisten kuluttajien kasvattamisessa. Kunnat voivat omilla strategisilla linjauksillaan vaikuttaa aluetalouteen ja kestävyyteen positiivisesti. Tehdäänkö strategiaan kirjaus lähi- ja luomuruoan edistämiseksi?
Vihreän siirtymän ohjelman seuranta
Vihreän siirtymän ohjelman toteutumista seurataan vuosittain. Ensimmäinen seurantaraportti valmistui vuoden 2024 lopulla. Kestävä ruokajärjestelmä teeman seurannan yhtenä osana tehtiin kysely ruokapalveluille. Kyselyssä selvitettiin ruokapalveluiden näkemyksiä ja käytäntöjä kestävän ruokajärjestelmän edistämiseksi. Teemoina olivat muun muassa hankinnat, ruokakasvatus, kasvisruoan edistäminen, luomuruoan käyttö, sesonkiajattelu ja ruokahävikin hallinta.
Ruokapalveluiden sitoutuminen ja haasteet
Ruokapalvelut ovat sitoutuneita kestävän ruokajärjestelmän edistämiseen, toki työsarkaakin riittää. Ruokakasvatusta tehdään monin eri tavoin, kuten kampanjoiden ja tietoiskujen avulla sekä yhteistyössä opettajien ja ruokailijoiden kanssa.
Kasvisruoan syömisen edistämisessä korostetaan positiivista asennetta ja monipuolista ruokalistaa. Ruokahävikin ehkäisemiseksi käytetään suunnittelua, ennakointia ja erilaisia seurantatyökaluja. Monen kunnan ruokapalveluilla valtion asettama 25 % luomutavoite vuoteen 2030 jäänee saavuttamatta, ja lähiruoan hankinta koetaan haastavaksi. Tavoitteiden saavuttamisen apuna voisi toimia selkeä strateginen linjaus.
Elintarviketeollisuuden kehitys ja mahdollisuudet
Ruoka ja juoma sekä sen kautta elintarviketeollisuus on yksi Päijät-Hämeen kärkiteema, jonka kestävään kehittämiseen panostetaan usein hankkein. Se on myös yksi Päijät-Hämeen edunvalvonnan kärjistä. Perustana on vahva viljaklusteri, joka on koonnut yhteen niin kaupan, tutkimuksen, yritykset kuin alkutuotannon toimijat.
LAB-ammattikorkeakoulun Food Pilot Plant edistää kasviperäisten tuotteiden kehitystyötä, pian käynnistyvä Biomateriaalien ja elintarviketeknologian insinöörikoulutus sekä Koulutuskeskus Salpauksen elintarvikealan koulutukset tuottavat alueelle tarvittavaa osaamista.
Potentiaalia on myös lähiruuan brändäämisessä, uudentyyppisissä maatilahautomomalleissa, luonnonvarasektorin verkostojen vahvistamisessa sekä planetaarisen ruokavalion malleissa. Teeman tärkeyttä korostaa lisäksi huoltovarmuuden näkökulma.
Vihreän siirtymän ohjelma ja seurantaraportti
Tutustu Vihreän siirtymän ohjelmaan sekä ensimmäiseen seurantaraporttiin tästä linkistä.
Lisätiedot
Johanna Snell, Päijät-Hämeen liitto, projektipäällikkö johanna.snell(a)paijat-hame.fi
Riika Kivelä, Päijät-Hämeen liitto, aluekehityspäällikkö, riika.kivela(a)paijat-hame.fi