Valitse sivu

Ministeri Lintilän tänään antaman tiedon mukaan rakennerahastovarat ohjelmakaudelle 2021-2027 on nyt jaettu. Jako sujui pitkälti aiempien aluekehityspoliittisten linjausten mukaisesti, joten pääosa varoista menee edelleen Itä- ja Pohjois-Suomeen. Etelän ja lännen rakennemuutosalueet (ns. ruostevyöhyke) eivät saa tarvitsemiaan kehittämisvaroja, vaikka pääosa ihmisistä, yrityksistä ja myös haasteista on niissä.

Päijät-Häme saa nyt alkavalla ohjelmakaudella rakennerahastovaroja 28 euroa vuosittain asukasta kohden, kun taas esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaa 86 euroa ja Kainuu 151 euroa per asukas. Näissä maakunnissa on myös uuden Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) varoja, joita Päijät-Hämeeseen ei saatu lainkaan. Suomi maksoi viime vuonna EU-jäsenyydestä 141 euroa per asukas. Etelän varat siis kiertävät Euroopan Unionin kautta pohjoiseen. Päättymässä olevalla rakennerahastojen ohjelmakaudella Päijät-Häme sai 18 euroa per asukas.

Myönteistä tulevaisuuden kannalta on se, että elinkeinoministeri asettaa Alueiden suunta -työryhmän, jonka tehtävä on laatia aluekehityksen mittaristo myöhempää varojen jakoa ohjaamaan. Tämän tosiasioihin perustuvan analyysin avulla voidaan ohjata rakennerahastovarojen jakoa 2028 alkaen vastaamaan paremmin Päijät-Hämeen ja muiden alirahoitettujen alueiden kehittämistä. Toki tuolloinkin mukaan otettavien mittareiden valinta on aluepoliittinen päätös.

Lisätiedot:

Niina Pautola-Mol
Maakuntajohtaja, KTT
Regional Mayor
+358 440 773 010
niina.pautola-mol@paijat-hame.fi
www.paijat-hame.fi
#phliitto @phliitto