1,5 asteen kunta -hankkeen päätöstapahtuma toteutettiin webinaarina 12.5.2020. Aiheena oli hankkeen tulosten lisäksi vastuullinen kuluttaminen ja tekstiilien kestävyys. Webinaarin tallenteen pääset katsomaan YouTubessa: Täysi kierros.
Ajankohtaista teemaa käsiteltiin tekstiilien elinkaaren näkökulmasta. Tiedämmekö, missä ja miten vaatteemme valmistetaan ja millaisissa työoloissa? Esimerkiksi puuvillan matka pellolta kankaaksi on pitkä ja monivaiheinen, jota normaalin kuluttajan on miltei mahdotonta saada selville. Puuvilla saatetaan esimerkiksi kerätä Afrikassa, kehrätään langaksi ja värjätään eri paikoissa Intiassa, ommellaan vaatteeksi Kiinassa ja kuljetetaan vasta sitten myyntiin Eurooppaan ja Suomeen.
Pikamuodin ongelmana ovat juuri sen kertakäyttöisyys sekä valmistusketjujen jäljittämättömyys. Pikamuodista tulisi siirtyä kestävään muotiin. Sen perustana ovat: kiertotalous, kestävät-raaka-aineet, elämiseen riittävä palkat, turvalliset kemikaalit, työturvallisuus, nollapäästöt, sekä tuotannon läpinäkyvyys ja vastuullinen viestintä. Kuluttajalla on oikeus tietää, mistä hänen vaatteensa on peräisin. Voimme vaikuttaa yritysten tapaan toimia vaatimalla toisenlaista toimintatapaa ja peräänkuuluttamalla yritysvastuuta, kertoi vastuullisuusasiantuntija Maija Lumme, Eettisen kaupan puolesta ry:stä.
LAB-ammattikorkeakoulun TKI-asiantuntija Annariina Ruokamo käsitteli esityksessään vaatesuunnittelijan valtaa ja vastuuta osana kestävää ja vastuullista vaateteollisuutta. Miten voitaisiin päästä siihen, että luodaan uutta ilman, että sitä täytyy jatkuvasti päivittää? Muotoilun avulla voitaisiin luoda uusia käytösmalleja, jotka vähentäisivät tällaista käyttäytymistä. Suunnittelijoilla on suuri vastuu ja valta siitä, millä tavoin tuotteet ovat kierrätettävissä käyttöikänsä päätyttyä. On arvioitu, että jopa 80 % tuotteen kierrätettävyydestä ratkaistaan suunnitteluvaiheessa.
Voiko vaatebisnes sitten olla vastuullista ja voiko kannattavaa bisnestä luoda kannustamalla ihmisiä ostamaan vähemmän mutta tarpeeseen? Ekologisinta olisi olla ostamatta mitään, mutta toiseksi paras vaihtoehto on ostaa mahdollisimman eettisesti ja ekologisesti tuotettuja tuotteita, pohti urheiluvaateyrittäjä Anna-Mari Niutanen Néprasta.
”Kuluttajille jaettu vaatekaappi tarjoaa alustan nauttia muodista kestävällä periaatteella. Vaatelainaamo-konsepti on hyvä esimerkki siitä, että kestävä kuluttaminen ei välttämättä tarkoita luopumista jostakin saavutetusta, vaan kestävän valinnan kautta voi saada jopa enemmän.” Soile-Maria Linnemäki Vaatelainaamo Vaatepuusta esitteli yrityksensä toimintaa.
Tilaisuudessa esiteltiin myös tuloksia 1,5 asteen elämäntapakokeilusta, jossa oli mukana yhteensä noin 60 perhettä Päijät-Hämeen alueelta. Kokeilun aikana kaikkien osallistujien yhteenlaskettu hiilijalanjälki (tonnia CO2e/vuosi) väheni keskimäärin 9 %.Tilaisuudessa esiteltiin lyhyesti myös CECI -hanke, jonka tavoitteena on lisätä tietoutta kiertotaloudesta sekä kannustaa kansalaisia omaksumaan kestäviä kulutustottumuksia ja käyttäytymismalleja.
Tilaisuuden järjestivät Päijät-Hämeen liiton 1,5 asteen kunta -hanke ja LAB-ammattikorkeakoulun CECI-hanke. 1,5 asteen kunta -hanke toteutetaan ympäristöministeriön tuella. Webinaarin esitykset löydät Materiaalipankki-sivuilta.
Lisätietoja
Maarit Virtanen
Ilmasto- ja energia-asiantuntija
puh. 044 077 3272
maarit.virtanen(a)paijat-hame.fi