Tekoälystä etsitään ratkaisuja, helpotusta ja parannuskeinoja monenlaisiin kehittämiskohteisiin. Yhtenä näistä on paitsi terveydenhuolto myös terveyden edistäminen laajemmin. Tekoälyä voidaan esimerkiksi käyttää käsittelemään ja analysoimaan nopeasti valtavia määriä tietoja, mikä voi auttaa ihmisiä monenlaisten asioiden selvittämisessä ja muodostamaan paremman käsityksen monimutkaisista asiakokonaisuuksista.
Päijät-Hämeessä starttasi keväällä 2024 Knowledge Analytics -hanke, joka tukee tekoälypohjaisia terveysinnovaatioita Päijät-Hämeessä. LAB-ammattikorkeakoulun johtama Interreg Europe rahoitteinen hanke toteutetaan vuosina 2024-2028 ja Päijät-Hämeen liitto osallistuu hankkeeseen ulkopuolisen asiantuntijaorganisaation roolissa.
Hankkeessa keskitytään vahvistamaan Päijät-Hämeen alueellisia innovaatiopolitiikkoja, jotka edistävät digitalisaatiota ja tekoälyyn perustuvia terveys- ja hyvinvointi-innovaatioita. Tavoitteena on tukea yritysten, korkeakoulujen ja julkisten organisaatioiden yhteistyötä mahdollistamalla kohdennettua rahoitusta yhteisprojekteille. Tekoäly- ja analytiikkatyökalujen avulla parannetaan tiedon siirtymistä, mikä tukee alueellista päätöksentekoa ja mahdollistaa älykkäämpien toimintamallien kehittämisen terveyttä ja hyvinvointia edistävän digitaalisen muutoksen vauhdittamiseksi Päijät-Hämeessä.
Mahdollista rahoitusta yhteishankkeisiin voidaan hakea mm. Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 -ohjelmasta, joka tukee digitaalista muutosta ohjaavia tutkimus- ja kehityshankkeita.
Hankkeen projektipäällikkö, Niko Lankinen visioi, että ”ohjelmasta haettavissa hankkeissa voitaisiin hyödyntää kehittynyttä analytiikkaa ja tekoälyä terveys- ja hyvinvointidatan analysointiin, kehittäen viimeisimpään tieteelliseen tutkimukseen perustuvia, hyvinvointia ja terveyttä edistäviä digiratkaisuja. Näiden projektien lopputulemana voisi syntyä esimerkiksi tekoälypohjaisia etäseurantajärjestelmiä ja yksilöllisiä terveydenhoitotyökaluja. Tämä tuki mahdollistaisi myös yritysten ja korkeakoulujen yhteisen innovoinnin ja uusien ratkaisujen skaalaamisen eri käyttötapauksiin.”
Innovatiivisille ratkaisuille on Päijät-Hämeessä tarvetta, jotta alueella voidaan paremmin vastata haasteisiin, kuten väestön ikääntymiseen ja kasvaviin terveydenhuoltokustannuksiin. Parhaimmillaan terveysinnovaatiot voisivat ylläpitää tai parantaa elämänlaatua ja terveyspalveluiden laatua kokonaisuudessaan.
Hankkeen keskeiset tavoitteet ovat:
- Vahvistaa alueellisia innovaatiopolitiikkoja Päijät-Hämeessä ja tukea tekoälyyn perustuvien terveys- ja hyvinvointi-innovaatioiden kehittämistä politiikkavälineiden avulla.
- Tukea alueellista kasvua ja tehostaa digitaalisia innovaatioita tukevan tiedon siirtymistä korkeakoulujen, yritysten ja julkisten organisaatioiden välillä.
- Edistää viimeisimpään tieteelliseen tutkimukseen perustuvien innovaatioiden kehittämistä, käytäntöön viemistä ja niiden vaikuttavuutta terveys- ja hyvinvointipalveluissa.
Lisätietoa

Niko Lankinen
Hankkeen projektipäällikkö
+358 50 432 3741
niko.lankinen@lab.fi
Linkki hankkeen verkkosivuille LAB-ammattikorkeakoulun sivuilla
Päijät-Hämeen liiton yhteyshenkilö: