Valitse sivu

Euroopan unionin osarahoittama Päijät-Hämeen Vaikuttajakoulu tutustui toukokuun alussa Euroopan unionin toimintaan Brysselissä. Kolme päivää kestänyt matka sisälsi asiantuntijavierailuja vaikutusvaltaisiin yhteiskunnallisiin organisaatioihin kuin myös tutustumista belgialaiseen kulttuuriin. Matkan tavoite oli tutustuttaa nuoria välillä kaukaiselta tuntuvaan EU-päätöksentekoon sekä lisätä tietoa tulevista europarlamenttivaaleista.

  • Mielestäni Suomessa ei puhuta tarpeeksi EU:n toiminnasta, minkä vuoksi monille suomalaisille se voi tuntua kaukaiselta, toteaa Tiina Talvinen

Ensimmäisenä ohjelmassa oli Helsinki EU-office, jossa patonkien ohella viestinnän harjoittelija Jonna Härmä kertoi edunvalvonnasta sekä omasta polustaan tehtävään. Helsinki EU-Officen jälkeen suuntasimme Euroopan investointipankin Brysselin toimistoon, jossa kuulimme Pia Niemisen johdolla investointipankin toiminnasta. Kävimme keskustelua velkaantumisesta, lainottamisesta ja Niemisen uratarinasta.

Viimeisenä torstain ohjelmassa oli Petostentorjuntavirasto OLAF, jossa pääjohtaja Ville Itälä kertoi EU varojen väärinkäyttötapauksista. Huumorin siivittämänä pääjohtaja Itälä onnistui tiiviisti pitämään vaikuttajakoululaisten huomion asiassa. Petostentorjuntavirasto olikin monelle kiinnostavin vierailukohde.

  • Itselle suurimman jäljen jätti OLAF. Vierailimme siellä jo ensimmäisenä päivänä ja muistelin sitä koko matkan ajan. Ville Itälä puhui meille työstään, urastaan ja siitä mitä OLAF tekee. Itselle erityisesti rikostentorjuntayksikkö, joka ei kuitenkaan aseellisesti lähde näitä ratkomaan kuulostaa mahtavalta, kertoo Lauren Kantosaari.

Perjantai alkoi parlamenttivierailulla

Perjantaina päivä alkoi Euroopan parlamentin vierailukierroksella, jossa esittelijämme Justus Kiikeri kertoi puoluerakenteesta, istumajärjestyksestä ja parlamentin arjesta. Kierroksen kruunasi asiantuntijapuheenvuoro Arttu Mäkipäältä ulkosuhdevaliokunnan sihteeristöstä.

  • Minua kiehtoi vierailu Euroopan parlamenttiin, koska se on tulevaisuuden unelmatyöpaikka.Valeriy Kuivonen

Parlamentilta jatkoimme Berlaymontiin, jossa Jutta Urpilaisen kabinettipäällikkö Taneli Lahti vastaanotti Päijät-Hämeen Vaikuttajakoulun ja kertoi niin työstään kuin myös omasta polustaan tehtävään. Lahti painotti puheenvuorossaan tekemäänsä kehitystyötä sekä tulevien EU-vaalien tärkeyttä.

Suomen pysyvässä edustustossa EU:ssa Mertens Saara Pokki otti vaikuttajakoulun avauspuheenvuoron siivittämänä vastaan. Pokin puheenvuoroa seurasi Unna Löppösen ja Marjo Hakkaraisen puheenvuoro edustuston toiminnasta sekä Euroopan unionin rakenteesta. Tämän jälkeen kuulimme lainsäädäntöprosessista ja digisääntelystä, joka kiinnosti osallistujia ajankohtaisten tapausesimerkkien kautta.

Matka jatkui viimeiselle vierailulle kulttuuri -, nuoriso- ja koulutusasioiden pääosastolle, jossa ruotsalaiset Jorun Bokloev ja Kari Gardelin ottivat meidät vastaan kertoen tulevien EU-vaalien tärkeydestä sekä erilaisista Euroopan unionin tarjoamista mahdollisuuksista nuorille, kuten solidaarisuusjoukoista sekä Erasmus-vaihdosta. Tapaamiseen tuli myös harjoittelija Hille Auvinen esittäytymään. Hillen kertoessaan harjoittelusta pääosastolla, hän kannusti nuoria rohkeasti seuraamaan omia kiinnostuksenkohteitaan.

Vierailu oli monilta osin onnistunut ja se motivoi monia osallistujia tavoittelemaan unelmiaan entistä tavoitteellisimmin. Osallistuja Ronja Virta toteaa, että matkalle kannattaa lähteä nuorena, koska kokemus lisää omaa ajattelua ja saa tiedostamaan uudella tavalla mahdollisuudet EU:ssa.  

  • Oli mahtavaa päästä vierailemaan eri instituutioissa, joissa oppi, että kirjoissa monimutkaisilta vaikuttavissa ja vaikeasti ymmärrettävissä EU:n toimielimissä todellisuudessa työskentelee ihan aitoja ihmisiä, kertoo Ada Kaipiainen.

Lisätietoja

Jayla Tammiharju
Päijät-Hämeen Vaikuttajakoulun koordinaattori
044 077 3438
jayla.tammiharju@paijat-hame.fi
Instagram: @phvaikuttajakoulu

Euroopan unionin osarahoittama