Valitse sivu

Kiertotalous on vahvasti noussut keskusteluihin ja otsikoihin viimeisen vuoden aikana. Se nähdään tärkeänä keinona mm. luontokadon ja ilmastokriisin pysäyttämisessä. Mutta mistä on kierto- ja jakamistalous tehty? Yhteiskäyttöpyöristä ja -työtiloista, kierrätysmateriaaleista tehdyistä urheiluvaatteista, hävikkiruoka- ja kimppakyytisovelluksista, osuuskuntamuotoisesta ruokakaupasta, ympäristökasvatuksesta, tuunauksesta ja korjaamisesta, lainaamoista, yhteisöviljelmistä, nollajätekokeiluista, kiertotalouspalveluhakemistosta ja paljon muusta. Ajatuksena ja toimintatapana kierto- ja jakamistalous eivät ole uusia, ne olivat tuttuja jo isovanhemmillemme. Valikoima eri tapoja ja mahdollisuuksia on laaja, sen on saanut todeta elokuusta 2019 lähtien toteutetussa hankkeessa, jossa kierto- ja jakamistalouteen on paneuduttu tarkemmin.

Mitä kolmesta vuodesta jäi käteen ja miten se hyödyttää aluetta? Numeroiksi muutettuna, yksi tekstiiliteemainen webinaari ja kiertotaloustapahtuma, kaksi työpajaa, useita artikkeleita, viisi uutta hanketta, sekä 64 hyvää käytännettä nyt ainakin.

Lahti ja Päijät-Häme ovat eittämättä edellä monia muita Euroopan maita, tämä sai vahvistusta, kun kolmen vuoden alueidenväliset tapaamiset tiivistettiin koronan takia puoleen vuoteen. Matkoilla tuli tutustuttua moniin kiinnostaviin kierto- ja jakamistalouden ratkaisuihin Belgiassa, Tšekeissä, Ranskassa, Espanjassa sekä Bulgariassa. Lisäksi tuli alleviivattua, että monilla eurooppalaisilla alueilla ja valtioilla riittää työnsarkaa ihan perusjätehuollossa. Toisaalta oppia järjestöjen, vapaaehtoisten, sekä suurella sydämellä toteutettujen kampanjoiden ja yhteistyön voimasta saatiin roppakaupalla kotiin tuomisiksi.

Viiden hankkeen myötä Päijät-Hämeessä on kehitetty kestäviä arjen palveluja koteihin, selvitetty kierto- ja jakamispalveluiden kaupallisia ratkaisuja, tuettu luovien alojen kiertotalouskeskuksen rakentumista, pureuduttu poistotekstiilien kierrätykseen sekä kokeiltu erilaisia kulkumuotoja työmatka- ja työpaikkaliikkumisessa. Hankkeita toteuttamassa ovat olleet LAB-ammattikorkeakoulu, Anttilanmäki-Kittelän asukasyhdistys ry, Asunto Oy Jalkarannan-Metsä, Painovoima ry, Salpakierto Oy, Harjulan Setlementti ry Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä Päijät-Sote, LUT yliopisto sekä Lahden kaupunki. Rahoitusta neljälle hankkeelle on myöntänyt Päijät-Hämeen liitto sekä yhdelle Traficom. Kahden työpajan, tiiviin sidosryhmäyhteistyön sekä muiden alueiden hyvien esimerkkien tuloksena laadittu Kiertotalouden ratkaisuja asukkaille Päijät-Hämeessä – toimintasuunnitelma kokoaa CECIn opit ja samalla edistää maakunnan Kiertotalouden tiekartan (PDF) tavoitteita. Toimintasuunnitelma jalkautuu edellä mainittujen hankkeiden kautta. Voit lukea suunnitelman tästä (PDF).

Hyvien käytänteiden kautta päijäthämäläisiä oppeja on jaettu ja vastineeksi saatu useita esimerkkejä toteuttaa kiertotaloutta. Meillä olisi opittavaa etenkin sosiaalisen kiertotalouden puolella sekä yhteiskunnallisten yritysten, järjestöjen, asukkaiden ja julkisen sektorin yhteistyöstä. Tutustu hyviin käytänteisiin täältä.

Taustalla on Interreg Europe rahoitteinen CECI – Citizen Involvement in Circular Economy Implementation -hanke, jonka tavoitteena on edistää asukkaiden osallistumista kiertotalouteen, keskittyen erityisesti jakamistalouden ratkaisuihin. Tuotteiden uudelleenkäyttö, korjaus, entisöinti, uudistaminen ja jakaminen ovat esimerkkejä asukkaiden kiertotaloustoiminnasta.

Lisätietoja:

Marjut Villanen, LAB-ammattikorkeakoulu, marjut.villanen(a)lab.fi
Johanna Snell, Päijät-Hämeen liitto, johanna.snell(a)paijat-hame.fi

Toimintasuunnitelman hankkeet (linkit):
Askel – Kestävän asumisen palvelut yhdessä kehittäen
KESTI – Kestävä kierros
Tekstiilit kiertoon Päijät-Hämeessä
Pyörällä, potkulaudalla ja bussilla Päijät-Sotessa – PPBP