Valitse sivu

1,5 asteen elämäntavan kokeilijat tapasivat 23.1.2020 ja jakoivat kokemuksiaan kolmen kuukauden kokeilujaksosta. Jakson aikana on ehditty testata monenlaisia keinoja oman hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

Keskustelun yhtenä isona teemana oli ruoka. Kokeilijat olivat testanneet vaihtelevassa määrin kasvisruokaa ja uusia suosikkiruokiakin oli löytynyt. Testattavaksi suositeltiin esim. korealaisia nyhtökaurahodareita, keittoja ja uunifetapastaa, jossa fetan voi myös korvata kaurapalalla. Haasteena voi olla uusien makujen esitteleminen lapsille. Kasvisruokaa on helppo kokeilla myös valitsemalla työpaikan lounasruokailussa kasvisvaihtoehto. Perheet olivat kiinnittäneet huomiota myös maidon käyttöön, ja osa oli vaihtanut ruokajuomaksi veden tai siirtynyt kauramaitoihin. Hyväksi havaittu sovellus oli ResQ, jonka kautta voi ostaa ylijääneitä ruoka-annoksia ravintoloista ja myös seurata käytön kautta säästyneitä päästöjä.  Sekä S-ryhmä että K-ryhmä tarjoavat ruokaostosten seurantaan hiilijalanjälkimittarit, joista saa hyvin suuntaa ruokavalintojen vaikutuksista ja myös tietoa kotimaisuusasteesta.

Omien valintojen lisäksi kokeilijat pohtivat myös vaikuttamista esim. työpaikoilla. Useimmilla yrityksillä on nykyään ympäristöstrategia ja siihen on syytä vedota, jos teot eivät vastaa tavoitteita. Hyvä esimerkki tästä oli työpaikan uusi virka-auto, joka ensin hankittiin tavallisena bensiiniautona, mutta kyselyjen jälkeen vaihdettiin kaasuautoksi yrityksen linjan mukaisesti. Yritysten toivottiinkin tuovan ympäristövastuu näkyvästi työntekijöiden arkeen pientenkin asioiden kautta, kuten vaikka lajittelussa tai energiankäytössä.

Kuluttamisessa joulun aika asetti omia haasteitaan kokeiluperheille, kun monille lahjojen osto on vankka perinne. Toisaalta monikaan ei ilahdu tarpeettomien lahjojen saamisesta, joten yhteiset sopimukset lahjojen ostosta voivat olla hyviä, vaikka ihan kaikki eivät niitä noudattaisikaan. Kiva esimerkki vähemmän mutta ajatuksella-ostoksista oli lahjojen oston arvonta aikuisten kesken, niin että jokainen ostaa ja saa lahjan. Lapsillekin voi hankkia tavaroita käytettynä uuden sijaan. Mainioita lahjaideoita olivat myös Marttojen pönttöpommit tai kotitekoinen luomumysli suosikkiaineksilla.

Yksi haasteellisimmista osa-alueista on kokeilijoiden mukaan ollut liikkuminen. Oman auton käyttöä on hankala korvata esim. lasten kuljetuksissa ilman että matka-ajat venyvät. Myös kyytien yhdistely aiheuttaa helposti kohtuuttomia odotusaikoja lapsille. Työmatkojen kulkeminen pyörällä voi olla hankalaa, jos aikataulut ovat tiukat vaikkapa päivähoidon takia tai omaa autoa tarvitsee työssä. Yksi vaihtoehto jälkimmäisessä tapauksessa on jättää oma auto töihin, mutta tämäkään ei aina ole mahdollista. Tässä voisi olla myös vaikuttamisen paikka työnantajaan päin vähäpäästöisen auton hankkimiseksi. Autottomassakin perheessä auton lainaus tulee nopeasti tarpeelliseksi, jos lähdetään vaikkapa mummolaan, jonne ei ole suoria julkisia yhteyksiä.

Liikkuminen nousikin yhdeksi kehittämisalueeksi kokeiluperheiden toiveissa kunnille esimerkiksi bussiyhteyksien ja pyöräteiden kunnossapidon kautta. Paikallisten liikunta- ja harrastuspalveluiden käyttöä voisi lisätä tarjoamalla paikkakohtaista tietoa toiminnasta esim. tietyllä koululla. Lisää tietoa kaivattiin myös kaupungin ja kuntien ilmastoteoista ylipäätään. Esimerkiksi päiväkodeissa ja kouluissa tehdään paljonkin asioita, mutta ne eivät oikein näy ulospäin. Hyviä esimerkkejä toimenpiteistä olivat kasvisruoan parempi sijoittelu lounaslinjastoilla Lahdessa, tarjottimista luopuminen Hollolassa ja päiväkotien kemikaaliton siivous Heinolassa.