Kuntatalous puhutti Kuntaliiton maakuntatilaisuudessa Lahdessa

Maija Väkeväinen -

Päijät-Hämeen liitto järjesti Kuntaliiton kanssa yhteistyössä maakuntapäivän, jossa ajankohtaisina teemoina olivat kuntatalous, kuntien erilaistuminen ja hallituskauteen liittyvät talouden näkymät.

Kuvassa Päivi Rahkonen, Minna Karhunen, Sanna Lehtonen ja Laura Leppänen maakuntatilaisuudessa Ravintola Voitossa. 

Tilaisuuden avaaja, maakuntavaltuuston puheenjohtaja Juha Rostedt kertoi Päijät-Hämeen positiivista signaaleista ja tulevaisuuden haasteista.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen avasi kuntakentän tilannetta ja yhteistyömahdollisuuksia kuntaliiton ja alueen kuntien välillä. ”Työllisyyskokeilut ovat Päijät-Hämeelle tärkeä avaus rakenteellisen työttömyyden hoidossa. Kuntaliitto pitää tärkeänä, että valtio turvaa riittävät taloudelliset resurssit työvoimakokeiluihin”.

Kuntaliiton kehittämispäällikkö Sanna Lehtonen avasi hallitusohjelman vaikutuksia kuntataloudelle. Kunnat ovat ennennnäkemättömän vaikeassa tilanteessa mm. ikääntymisen, verokorttiuudistuksen ja muuttoliikkeen vuoksi. ”Hallitus on luvannut kompensoida kunnille koituvat lisävelvoitteet, ja tätä varten tarvitsemme tilannekuvan todellisista kustannuksista”, toteaa Sanna Lehtonen.

Hollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkonen esitti tilaisuudessa vakavan huolensa kuntatalouden tilanteesta. ”Kyse ei ole Hollolan tai Päijät-Hämeen tilanteesta, vaan koko kuntakentän todellisuudesta. Kunnat eivät voi olla vain säästöautomaatteja. Kehittämiseen ja tulevaisuusinvestointeihin tarvitaan rahaa”.

Tilaisuutta ennen maakuntajohtaja ja Kuntaliiton toimitusjohtaja kävivät läpi maakunnan tilannetta ja näkymiä. ”Kehittämiseen tarkoitettavia varoja ei löydy kuntataloudesta.”Euroopan aluekehittämisvarat, nk. rakennerahat, ovat edellytys kehittämistoimien aikaansaamiselle”, toteaa maakuntajohtaja Laura Leppänen.

Tilaisuus sai yllättävän käänteen, kun Iitin Seppo Lehtinen astui pärekorin kanssa lavalle ja esitti lämminhenkiset kiitoksensa Päijät-Hämeelle ja sen kunnille tuesta Iitin  siirtymiseksi Päijät-Hämeen maakuntaan.  Iittiläisten ele ilahdutti vakavan asian äärellä olleita osallistujia ja nostatti tilaisuuden tunnelman kattoon. Iittiläiset toivotettiinkin Päijät-Hämeeseen tervetulleeksi raikuvin aplodein.

Kuvassa Laura Leppänen ja Iitin Seppo Lehtinen, joka toi maakuntajohtajalle pullon iittiläisen Antti Finskaksen tilan viljasta valmistettua olutta.

 

Tilaisuuden esitykset

Julkaistaan myöhemmin Kuntaliiton sivulla:
https://www.kuntaliitto.fi/elinvoima-ja-tyollisyys/maakuntatilaisuudet-2019/maakuntatilaisuuksien-aikataulu

Kuntaliiton sivulla talouden tilastoja:

https://www.kuntaliitto.fi/talous/kuntatalouden-tilastot

 

Lisätietoja

Laura Leppänen, maakuntajohtaja
laura.leppanen(a)paijat-hame.fi