Päijät-Hämeessä muutetaan maalle ja kaupunkiin

Maaret Monola -

Alueellisten erojen kuvaaminen ja alueiden välisten toiminnallisten suhteiden tunnistaminen on edelleen vahvasti kuntapohjaisiin tilastoihin perustuvaa toimintaa, josta kuntaliitokset tekevät kerta kerralta haastavampaa. Tätä työtä tekevien onneksi voidaan kuitenkin lukea se, että edelleen on olemassa alueita ja ilmiöitä, joiden ominaispiirteet eivät suostu piiloutumaan laajentuneiden tilastointialueiden alle. Kuten nyt vaikkapa oma Päijät-Hämeemme kuntineen ja niiden välisine muuttoliikkeineen.

Lahti on maakuntamme muuttoliikkeen ylivoimainen keskus ja Hollola sen selkeä vastinpari. Lahden ja Hollolan välinen muuttoliike kattaa 40 % kaikesta kuntien välisestä muutosta Päijät-Hämeessä, vieläpä niin, että muutto kuntarajan yli molempiin suuntiin on varsin tasavahvaa.  Muiden rajanaapuriensa suhteen Lahti on selkeästi saavana osapuolena. Päijät-Hämeen maaseutukunnissa elellään enemmän juurtuneina. Nuoret muuttavat niistäkin opiskelukaupunkeihin ja osa työikäisistä Lahden kaupunkiseudulle lähemmäksi työpaikkoja.

Näistä asioista kerromme hieman tarkemmin nopealukuisessa tilastoinfossamme, jonka teemana on tällä kertaa maakunnan sisäinen muuttoliike.

Tilastoinfo, maakunnan kuntien välinen muuttoliike (PDF-tiedosto)

Lisätiedot:
Jukka Mikkonen, tutkimuspäällikkö, puh. 040 723 8226