Vellamon maakunta vetää puoleensa

Maija Väkeväinen -

Maahanmuutto piti Päijät-Hämeen väkiluvun kehityksen kasvu-uralla tälle vuosikymmenelle saakka. Viime vuosina se ei ole riittänyt täysin korvaamaan maassamuuton ja vähentyneen syntyvyyden maakunnalle aiheuttamaa lievää väestötappiota.

Päijät-Hämeen rajan yli muuttaa vuosittain noin 12 000 ihmistä, mikä vastaa kuutta prosenttia maakuntamme väkiluvusta. Tämä kaksisuuntainen muuttoliike on vilkkainta Uudenmaan kanssa. Suurin osa lähtömuuttajistamme on nuoria aikuisia, jotka muuttavat myös muihin läheisiin yliopisto- ja korkeakoulumaakuntiin, erityisesti Pirkanmaalle.

Päijät-Hämeeseen muutetaan paitsi naapurimaakunnista, myös kauempaa Itä-Suomesta. Tulijat ovat opiskelijoita, työssäkäyviä ja eläkeläisiä. Maakuntamme saa muuttovoittoa ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneista alle 35-vuotiaista muuttajista. Kotimainen tulomuutto vanhentaa hieman väestörakennettamme, ulkomainen tulomuutto nuorentaa sitä. Päijät-Hämeeseen 2000-luvulla ulkomailta muuttaneet ovat olleet kotoisin useimmin Venäjältä ja Virosta, mutta viime vuosien pakolaisaalto Lähi-idästä on vähentänyt heidän prosenttiosuuttaan.

Päijät-Hämeessä muutti kunnasta toiseen noin 4000 asukasta vuonna 2017. Asuinkuntaansa vaihtoivat yleisimmin työssäkäyvät palkansaajat ja perheelliset asukkaat. Suosituimpia muuttokohteita olivat kaupunkikunnat ja Hollola. Tulo- ja lähtömuuttajien valtionveronalaisista tuloista laskettu kunnittainen saldo vaihtelee suuresti vuosittain. Asikkala ja Orimattila ovat pysytelleet viime vuosina vakaimmin plussalla tässä tarkastelussa.

Nämä ja monta muuta mielenkiintoista asiaa avataan tekstein, kuvioin ja kartoin Päijät-Hämeen liiton toimiston laatimassa maakunnan muuttoliikettä käsittelevässä katsauksessa http://www.paijat-hame.fi/tietoa-maakunnasta/maakunnan_kehitys/

• Päijät-Häme on edelleen vilkkaan tulo- ja lähtömuuton maakunta, joka menettää tilapäisen muuttotappion vuosinakin vain hieman enemmän asukkaita kuin saa niitä, toteaa katsauksen laatija tutkimuspäällikkö Jukka Mikkonen. Tasapainohakuinen kehitys on merkki maakunnan vahvuudesta pääkaupunkiseudun vaikutuspiirissä.

• Päijät-Häme on oivallinen valinta erityisesti idän ja pohjoisen suunnasta muuttaville. Maan parhaimmistoon kuuluvat koulutus- ja työmarkkinat ovat lähellä ja niihin on hyvät kulkuyhteydet, kertaa maakuntajohtaja Laura Leppänen. Täällä on kompaktissa paketissa vireä kaupunki, monipuolinen kulttuuritarjonta sekä kaikki tarvittavat vapaa-ajan palvelut, ja toisaalta sitten luonto, jopa erämaa. Tänne muuttavat hämmästelevät alueen monipuolisuutta ja toimivuutta, mikä on osoitus siitä että meillä on vielä tehtävää maakuntamme markkinoinnissa, toteaa Leppänen.

Lisätietoja

Jukka Mikkonen, tutkimuspäällikkö, puh. 040 723 8226, jukka.mikkonen(a)paijat-hame.fi