Valitse sivu

Täysi kierros – tekstiilejä kestävästi -webinaari etsii vastauksia monia puhuttavaan kysymykseen vaateteollisuuden kestävyyshaasteista. Kysymyksiä pohditaan eri näkökulmista alan ammattilaisten toimesta – mukana on tekstiilialan suunnittelija, tutkija, vastuullisuusasiantuntija sekä suomalainen urheiluvaateyrittäjä.  

Vaateteollisuuden haasteita voi lähestyä monesta näkökulmasta ja siihen liittyy myös useita ratkaisuja tekstiilien elinkaaresta yksittäisiin palveluratkaisuihin. Alla muutama nosto tapahtuman puhujilta: 

Annariina Ruokonen, LAB-ammattikorkeakoulu: “Mitä vastuullisuus, kestävyys ja kiertotalous tarkoittavat vaatesuunnittelun kannalta? Tekstiilien erilliskeräystä valmistellaan ja uusia tapoja poistotekstiilin hyödyntämiseksi etsitään. Suunnittelijoilla on kuitenkin suuri vastuu ja valta siitä, millä tavoin tuotteet ovat kierrätettävissä niiden käyttöiän päätyttyä. On arvioitu, että jopa 80% tuotteen kierrätettävyydestä ratkaistaan suunnittelijan pöydällä. Tuotesuunnittelua on perinteisesti ohjannut estetiikka ja funktio, mutta kierrätettävyyden tulisi nykyään olla jokaisen tuotesuunnittelijan osaamisaluetta.” 

Soile-Maria Linnemäki, Vaatepuu: ”Vaateteollisuus saastuttaa tällä hetkellä yhtä paljon kuin maailman lento- ja rahtiliikenne yhteensä. Muutos parempaan on mahdollista, kun lähdetään toimimaan yhteen suuntaan eri kerroksissa. Kuluttajille jaettu vaatekaappi tarjoaa hauskan alustan nauttia täysillä muodista kestävällä periaatteella. Vaatelainaamo-konsepti on hyvä esimerkki siitä, että kestävä kuluttaminen ei välttämättä tarkoita luopumista jostakin saavutetusta, vaan kestävän valinnan kautta voi saada jopa enemmän.” 

Anna-Mari Niutanen, Népra: ”Voiko vaatebisnes olla vastuullista, ja voiko kannattavaa bisnestä luoda kannustamalla ihmisiä ostamaan vähemmän mutta tarpeeseen?” Népra on suomalainen eettinen ja ekologinen urheiluvaatemerkki. Tuotteet suunnitellaan ja kaavoitetaan Suomessa, ommellaan Virossa, ja kankaat tulevat Italiasta. Tuotantoketju on mahdollisimman lyhyt ja läpinäkyvä.

Täysi kierros – tekstiilejä kestävästi 12.5.2020 klo 14.00-15.30  
Zoom-linkki: https://lut.zoom.us/j/63002444894  

Tilaisuuden järjestävät Päijät-Hämeen liiton 1,5 asteen kunta -hanke ja LAB-ammattikorkeakoulun CECI-hanke. Tilaisuudessa esitellään myös 1,5 asteen elämäntapakokeilun tulokset. 

Lämpimästi tervetuloa! 

Lisätietoja: 

  • Maarit Virtanen, ilmasto- ja energia-asiantuntija, Päijät-Hämeen liitto, puh. 044 077 3272, maarit.virtanen@paijat-hame.fi 
  • Soile-Maria Linnemäki, toimitusjohtaja, Vaatepuu, puh. 040 740 2155, soile-maria.linnemaki@vaatepuu.fi 
  • Anna-Mari Niutanen, toimitusjohtaja, Népra, hello@wearnepra.com
  • Annariina Ruokamo, TKI-asiantuntija, LAB-ammattikorkeakoulu, puh. 044 7085 209, annariina.ruokamo@lab.fi