Tapaaminen Lahdessa
Digitalisaation mahdollisuudet kiertotalouden edistämisessä herätti vilkasta keskustelua CEI Boost -hankkeen tapahtumassa “Better policies and practices to boost circular economy through innovative design in digital solutions”. Mukana Lahdessa 3.-4.9.2024 järjestetyssä tapahtumassa oli joukko hankkeen eurooppalaisia partnereita ja sidosryhmiä – yhteensä lähes 40 osallistujaa 9 maasta. LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutti ja Päijät-Hämeen liitto ovat CEI Boost -hankkeen suomalaiset partnerit, jotka myös järjestivät ja emännöivät hankkeen kansainvälisen partneritapahtuman.
Interreg Europe ohjelman rahoittaman CEI Boost -hankkeen (Boosting Circular Economy Innovation through emerging technologies application) tavoitteena on parantaa päätöksentekoa, jolla helpotetaan ja nopeutetaan kaksoissiirtymää, eli digitaalista ja vihreää kasvua. Hankkeessa pyritään myös varmistamaan, että vihreä kasvu ja digitaalinen muutos kulkevat käsi kädessä Euroopan alueiden kehittämisessä. (CEI Boost 2024)
Esillä strategiatasoa sekä käytännön esimerkkejä
Kaksipäiväisessä tapahtumassa esiteltiin Suomessa ja erityisesti Päijät-Hämeessä tehtävää työtä kiertotalouden edistämiseksi digitalisaatiota hyödyntäen sekä kannustettiin ja innostettiin niin alueilla tapahtuvaan kuin alueiden väliseen yhteistyöhön. Kansallisen kiertotalousstrategian sekä vihreän siirtymän ohjelman esittelyt avasivat eurooppalaisille vieraillemme sitä yhteistyötä ja niitä toimintatapoja, joiden avulla Suomessa määrätietoisesti vauhditetaan kiertotaloutta kansallisessa ja alueellisessa kehitystyössä.
Partnerikokouksen aikana tutustuttiin myös konkreettisiin yritysesimerkkeihin ja keinoihin, joilla eri toimijat rakentavat liiketoimintaansa kiertotalouden mukaiseksi. Esimerkkeinä olivat mm. rakennustarvikkeiden uudelleenkäyttöä edistävä Purkutori, ruokahävikkiä tekoälyn avulla vähentävä Hukka.ai ja Luhdan Re-Use konsepti, joka tuo käytetyt vaatteet takaisin myyntiin ja uudelleen käyttöön. Yhteinen nimittäjä kaikille esitellyille esimerkeille on älykkäät digitaaliset ratkaisut, jotka tehostavat kiertotaloutta ja vaikuttavat myös yritysten ja kuluttajien kestävämpään toimintaan. Esitysten ja keskustelujen ohella Lahdessa vierailevat partnerit tutustuivat LABin toimintaan materiaalikirjastossa, työpajoissa ja kiertotalouslaboratoriossa. Vieraat olivat vaikuttuneita siitä työstä, jota LABissa ja Päijät-Hämeessä tehdään. Myös muotoilun keskeinen rooli näyttäytyi kampusvierailulla ja esitellyissä esimerkeissä, erityisesti asiakasymmärryksen ja käyttäjälähtöisyyden merkityksissä.
Tämä on osa pidempää kirjoitusta, lue lisää LAB Focus blogista. Kirjoittaja on Aino Vepsäläinen, hän toimii LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa johtavana asiantuntijana ja työskentelee Interreg Europe -hankkeissa.
