Päijät-Hämeessä katseet on suunnattu tulevaisuuteen, ja maakuntastrategia 2050+ saikin lentävän lähdön syyskaudella 2024. Strategiatyön ytimessä olivat osallistavat tulevaisuustyöpajat, joissa maakunnan asukkaat, asiantuntijat ja sidosryhmät ovat päässeet ideoimaan ja keskustelemaan alueen kehittämisestä.
Kohti yhteistä visiota – Yhteistyön voima
Syyskaudella käynnistetyt keskustelut, skenaariot ja analyysit ovat luoneet pohjaa, jonka varaan maakuntastrategian tavoitteet voidaan rakentaa. Alueen visio valmistuu maakuntavaltuuston kokouksessa joulukuussa ja tavoitteita tarkennetaan keväällä 2025.
Päijät-Hämeen maakuntastrategia 2050+ on luonteeltaan laajasti osallistava, ja siinä on huomioitu sekä yhteiskunnan eri sektoreiden että kansalaisten näkemykset. Työpajojen monipuolinen osallistujajoukko toi esiin arvokkaita näkökulmia, joiden pohjalta strategian valmistelua on mahdollista syventää ja laajentaa. Tämä yhteistyö antaa vahvan pohjan Päijät-Hämeen pitkäjänteiselle kehittämiselle ja vision toteuttamiselle – ei vain viranomaisten ja asiantuntijoiden, vaan maakunnan asukkaiden näkemyksiä kunnioittaen.
Maakuntavaltuuston ja -hallituksen jäseniä kokoontui 1.11.2024 ratkaisemaan visiotyön haasteita. Mitkä ovat ne tulevaisuuden menestystekijät, joita tahdomme vahvistaa ja vaikuttaa kehittämiseen siten, että kuljemme kohti visiota. Samalla ryhmät pohtivat, millainen vision pitäisi olla, jotta se kuvaisi tulevaisuuden Päijät-Hämettä. Maakuntavaltuusto saa sen ratkaistavakseen joulukuun kokoukseensa.
Mitä tehtiin ja mitä saatiin aikaan?
Työpajat ovat tarjonneet foorumin, josta kirjattiin yli 150 osallistumista, ja lisäksi erillisiin työpajoihin tai verkkokyselyihin on osallistunut vähintään 50 henkilöä. Tulevaisuustyöpajat ovat olleet avoimia, ja mukaan on voinut osallistua omien aikataulujen mukaisesti joko läsnä ollen tai etänä. Strategiatyön vetovastuu on Päijät-Hämeen liitolla, ja työpajojen fasilitoinnista vastasi aluekehityksen asiantuntijayritys MDI.
Tulevaisuuden ennakointia
26.9.2024, Walimo, Lahti & Teams
Ensimmäisessä työpajassa keskityimme tarkastelemaan megatrendejä ja tulevaisuuden ennakointia. Osallistujat analysoivat globaalien kehityssuuntien vaikutuksia Päijät-Hämeeseen ja pohtivat, miten maakunta voi valmistautua muuttuvaan toimintaympäristöön.
Alustajana oli Hämeen ELY-keskuksen ylijohtaja Tommi Muilu. Työpajan tuloksia hyödynnämme strategian jatkotyössä. MDI vastuuhenkilöt olivat Tommi Ranta ja Iina Tunkkari.
Erityisesti seuraavat muutostekijät saivat paljon ajattelun taustaksi kannatusta.
- Hyvinvointipalveluiden heikkeneminen voi johtaa sosiaaliseen epävarmuuteen ja eriarvoistumiseen.
- Sosiaaliset ja taloudelliset erot kasvavat, kuormittaen julkisia palveluita ja lisäten yhteiskunnallisia jännitteitä.
- Ilmastonmuutos vaatii toimia ja alueellista sopeutumista kestävän kehityksen mukaisesti.
- Digitalisaation, tekoälyn ja teknologian kehitys luo uusia osaamisvaatimuksia.
- Väestön vanheneminen sekä maahanmuuton tuomat mahdollisuudet ja integraatiohaasteet.
- Ongelmaksi koettiin pitkäjänteistä päätöksentekoa ei ehkä löydy valtakunnasta riittävästi ja alueen houkuttelevuutta nuorille ja osaajille sekä maahanmuuttajien integraation tärkeyttä.
SWOT-analyysi
17.10.2024, Walimo, Lahti & Teams
Toinen työpaja käsitteli Päijät-Hämeen vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkia. Työpajaan osallistui asiantuntijoita ja sidosryhmien edustajia.
Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Heta Vihervirta-Vuontelo ja MDI:n Janne Antikainen valottivat maakunnan talouden ja elinkeinoelämän näkymiä. Monipuolinen keskustelu syventyi erityisesti kestävän kehityksen ja innovaatioiden merkitykseen alueen elinvoimalle.
Maakunnan vahvuuksia: Luonto ja vesistöt (esim. Salpausselän Unesco Geopark), korkeakoulut ja TKI-toiminta sekä liikenneyhteydet, jotka tukevat saavutettavuutta ja asumisviihtyvyyttä.
Heikkouksia: Päätöksentekokulttuurin haasteet (mm. politisoituminen ja yhteistyön puute), korkea työttömyys ja matala koulutustaso, jotka heikentävät alueen houkuttelevuutta ja kehitysmahdollisuuksia.
Mahdollisuuksia: Muun muassa vihreä siirtymä, joka tarjoaa tilaisuuden kestävälle energiaratkaisujen ja ympäristöosaamisen kehittämiselle. TKI-toiminnan vahvistaminen ja rahoituksen hyödyntäminen erityisesti pk-yrityksissä voi kasvattaa innovaatiotoimintaa.
Uhkia: Julkisen talouden heikentyminen uhkaa palveluja ja alueen vetovoima. Luontokato ja ilmastonmuutos haastavat kestävää kehitystä, ja pitovoiman lasku heikentää työvoiman ja osaajien säilymistä alueella.
Skenaariotyö ja vaihtoehtoiset tulevaisuuskuvat
31.10.2024, Lahden Seurahuone & Teams
Maakuntajohtaja Niina Pautola-Molin avauksen jälkeen kolmannessa työpajassa tarkastelimme erilaisia skenaarioita ja vaihtoehtoisia tulevaisuuskuvia.
Tapahtumassa osallistujat miettivät, millaisiin tulevaisuuspolkuihin maakunta voisi varautua ja miten eri skenaariot vaikuttaisivat sen kehitykseen. Skenaarioiden kautta osallistujat saivat käsityksen maakunnan mahdollisista kehityssuunnista ja niihin liittyvistä haasteista ja mahdollisuuksista.
Alustajana oli vauhdikkaita skenaarionäkymiä avannut LUT-yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa. Skenaarioiden mukaan Lahdessa voisi olla vuonna 2050 LUT-konsernilla olla 15 000 (LAB ja LUT yhteensä maakunnissa 30 000) opiskelijaa, joista 50 % kansainvälisiä, toisaalta voi mennä heikomminkin eli Lahdessa olisikin vain 4 000 opiskelijaa, joista 20 % kansainvälisiä tai jos menee oikein vauhdikkaasti niin Lahdessa voisi olla vuonna 25 000 opiskelijaa, joista 80 % on kansainvälisiä!
Rehtori Saksan lukuihin ei ole laskettu mahdollisuutta, että Helsingin yliopiston kasvusta voisi tulla 5 000 opiskelijaa lisää, kun Helsingin yliopiston vahvasti kansainvälistynyt maatalous-metsätieteellinen tiedekunta on siirretty Lahteen, pohdittiin valtuustoseminaarissa 1.11.
Strategiatyö jatkuu
Päijät-Hämeen vaikuttajakoulun nuorten työpaja pidettiin 16.11.2024. Saimme nuorilta näkemyksiä tulevaisuuden maakunnasta, olemmeko kansainvälisiä, mistä hyvinvointi alueella rakentuu, tulevaisuuden työ ja osaaminen sekä ajatuksia mitä ilmastomuutoksen ja luonnon kestävyyden kanssa pitäisi tehdä.
Tulevaisuuden suunnittelua varten SWOT-kysely on edelleen avoinna kaikille, jotka haluavat olla mukana luomassa Päijät-Hämeen yhteistä suuntaa.
Kevään tavoiteohjelmatyöpajat perustuvat pääosin olemassa oleviin erilaisiin teemaryhmiin, mutta järjestämme myös kaikille avoimia tilaisuuksia.
Lisätiedot:
Juha Hertsi
kehittämisjohtaja
puh. 044 371 9442
juha.hertsi@paijat-hame.fi