Valitse sivu

Iloisia jälleennäkemisiä, uusien tuttavuuksien solmimisia sekä aamupäivän täydeltä asiaa kiertotalousteemalla. CECI-hankkeen joulujuhla kokosi yhteen kiertotaloudesta ja asukkaiden osallistamisesta kiinnostuneita henkilöitä. Tilaisuudessa pääsimme hankkeiden kuulumisten lisäksi tutustumaan Sopenkorvessa sijaitsevan Creation HQ tiloihin ja toimintaan.

Creation HQ – luovien alojen kiertotalouskeskus kokoaa yhteen samanhenkisiä toimijoita. Järvisen vanha suksitehdas on saanut uutta elämää ja tiloissa toimii tällä hetkellä Painovoima yhdistyksen lisäksi muun muassa puusepänpaja, vaatevalmistaja ja ohjelmapalveluyritys. Yritysten ja yhdistysten lisäksi tiloissa on näyttelytila Creation Galleria, missä on järjestetty näyttelyitä kuten Textile2021 sekä parhaillaan menevä Lahden lukioiden Lukiodiplomi taidenäyttely. Tilat kehittyvät parhaillaan ja taipuvat moneen, myös joulujuhlien pitopaikaksi.

CECI – Citizen involvement in circular economy implementation -hanke toi terveiset Mechelenistä, Belgiasta missä vierailimme marraskuun loppupuolella tutustumassa moninaisiin paikallisiin kiertotalousratkaisuihin. Mechelenin kaupunki toimii vahvasti kolmannen sektorin toimijoiden kanssa mahdollistaen erilaisia kokeiluja ja rahoittaen niin asukkaiden kuin yhdistysten kiertotaloustoimintaa, liittyen etenkin yhteiskäyttöön. Vanhasta teollisuusrakennuksesta on muodostumassa tiloja niin yritysten kuin asukasaktiivien käyttöön. Rakennuksessa on paljon tehtävää, mutta yhteistyössä sekin onnistunee. Tilojen sisälle oli rakennettu mahdollisimman helposti uudelleensijoitettava (purettava ja kasattava) ”boksi” missä samalla testattiin kierrätettyjä rakennustarvikkeita, uusia maatalouden sivuvirroista valmistettuja materiaaleja sekä työmenetelmiä. Boksissa sijaitsee vapaaehtoisvoimin pyörivä asukkaille suunnattu työkalu- ja tavaralainaamo. Tutustu CECIin.

Askel -Kestävän asumisen palvelut yhdessä kehittäen -hanke on päättynyt syyskuussa ja sen tuloksia esiteltiin jo Anttilanmäen kyläjuhlilla. Projektin tavoitteena oli mahdollistaa asukkaille siirtyminen kohti kestävämpää asumista sekä helpottaa yrityksiä luomaan uudenlaista, ympäristövastuullista liiketoimintaa. Hanke toteutettiin yhteistyössä kahden asukasyhteisön, Anttilanmäki-Kittelän asukasyhdistyksen sekä Asunto Oy Jalkarannan-Metsän taloyhtiön kanssa. Mukana palveluitaan oli kehittämässä kolme yritystä: Lahti Energia Oy, CoReorient Oy sekä Torikauppa Pupu. Yhteiskehittelyn tuloksena syntyi kolme palvelukonseptia:
1) Pupubiili kuljettaa kasvikset suoraan kotiovelle reseptien kera.
2) Reiot-kodin olosuhdemittauspalvelu auttaa asukkaita kodin lämmityksen ja vedenkulutuksen seurannassa.
3) Digitaalinen lainaamoalusta mahdollistaa yhteiskäyttötavaroiden paikallisen lainaamisen.
Hankkeessa saatiin tärkeää kokemusta palvelumuotoilun hyödyntämisestä asukasyhteisössä sekä tunnistettiin mahdollisuuksia ja haasteita asukasyhteisöjen omien kiertotalousratkaisuiden pohtimiseen. Askel-hanketta rahoitti Päijät-Hämeen liitto. Tutustu hankkeen aikaansaannoksiin, videoihin ja julkaisuihin.

Tekstiilit kiertoon Päijät-Hämeessä -hanke on hyvin ajankohtainen, siinä valmistellaan 2023 alkavaan tekstiilien erilliskeräykseen liittyviä toimia. Hankkeessa selvitetään tekstiilien erilliskeräyksen alueellista järjestämistä, kerätään yhteistyökumppaneiden verkostoa ja kehitetään niiden toimintaa, sekä selvitetään työllistämismahdollisuuksia ja työllistymispolkuja tekstiilien keräyksen ja alkulajittelun tehtävissä. Tekstiilien erilliskeräyksen järjestäminen, siihen liittyvä logistiikka sekä tekstiilien varastointi ja lajittelu on monimutkainen kokonaisuus, joten mukaan tarvitaan useita toimijoita toimivan ratkaisun löytämiseksi. Hankkeessa on mukana LAB-ammattikorkeakoulu, Salpakierto Oy ja Harjulan Setlementti ry, rahoittajana toimii Päijät-Hämeen liitto. Lue lisää hankkeen etenemisestä.

Hiukka 2.0 -hanke etsii keinoja korvata muovin käyttöä hius- ja karvakuiduilla muun muassa viherrakentamisessa ja öljyntorjunnassa. Hankkeella on työpaja Creation HQ tiloissa. Yhteistyö Painovoiman ja LAB-ammattikorkeakoulun sekä hiusalan yrittäjien kanssa on tiivistynyt ja opiskelijat ovat päässeet tekemään tuotekehitystä ja suunnittelemaan kiertotalouden liiketoimintamalleja. Kiinnostusta hiusten keräämiseen ja niiden hyödyntämiseen on tullut ympäri Suomea ja paikallisia keräyspisteitä on kehitteillä. Hiukka – Hius- ja karvakuitu hiilinieluna -hanke sai alkunsa Lahden Ympäristöpääkaupunkirahoituksesta, jatkohanke Hiukka 2.0 – Hius- ja muu orgaaninen kuitu muovin korvaajana -hanke jatkaa kehitystyötä Päijät-Hämeen liiton rahoittamana. 

Eri kiertotaloushankkeiden väki oli innoissaan tapaamisesta ja uusia hankeideoita oli ilmassa. Tapaamiset, keskustelut ja toisilta oppiminen ovat aina paikallaan ja tiivistynyttä yhteistyötä oman organisaation ja muiden toimijoiden välillä kiiteltiin sekä yhteistyön jatkumista toivottiin. Paljon asiaa loppuvuodeksi pohdittavaksi ja uuden vuoden alkuun ideoita kehiteltäväksi.

Hyvää joulunodotusta CECI-tiimiltä!

Lisätiedot:
Johanna Snell, Päijät-Hämeen liitto, johanna.snell(a)paijat-hame.fi
Marjut Villanen, LAB-ammattikorkeakoulu, marjut.villanen(a)lab.fi