Valitse sivu

LAB-ammattikorkeakoulu ja Päijät-Hämeen liitto järjestivät CEI BOOST hankkeen toisen alueellisen tapahtuman Kiertotalouden mahdollisuudet – ideoita ja oivalluksia yhdessä 13.2.2025 LAB-ammattikorkeakoululla Lahdessa. Tapahtuman teema yhdistää taustalla olleet kaksi hanketta: CEI BOOST ja MAKE. Osallistujiksi saapui yritysten, kuntien, yrityskehityksen ja oppilaitosten edustajia syventymään kiertotalouden mahdollisuuksiin ja keskustelemaan sen vaikutuksista omaan toimintaansa.

Asiantuntijoiden esityksiä, keskusteluja ja oppimista

Osallistujat saivat tilaisuudessa ymmärryksen siitä, mitä vihreä ja digitaalinen siirtymä tarkoittaa ja miten se liittyy heidän liiketoimintaansa. Lisäksi osallistujat kuulivat yrityksille tulevasta sääntelystä sekä miten kiertotalouden mukainen suunnittelu voi vastata tuleviin asiakastarpeisiin kestävällä tavalla. Tapahtuman tarkoituksena oli koota ihmisiä yhteen oppimaan asiantuntijoilta ja toisiltaan, jakamaan kokemuksiaan ja virittelemään yhteistyötä.

Vihreä ja digitaalinen siirtymä

LUT-yliopiston Antero Kutvonen kertoi vihreästä ja digitaalisesta siirtymästä korostaen niiden välistä yhteyttä sekä kaksoissiirtymän välttämättömyyttä. Hän painotti, että kaksoissiirtymä on EU-politiikan kulmakiviä, ja Suomi on edelläkävijä sen toteuttamisessa. Kutvonen toi esille useita valmistavan teollisuuden projekteja, kuten työkoneiden digitaalisten kaksosten kehittämisen. Hän esitteli myös Suomen Älykkään valmistuksen tiekartan 2035, joka toimii hyvänä esimerkkinä Suomen ennakoivasta lähestymistavasta.

Lainsäädäntö ja EU-aloitteet

Suomen ympäristökeskuksen Topi Turunen puolestaan kertoi, kuinka EU-lainsäädäntö ja -aloitteet vaikuttavat liiketoimintaan. Hän mainitsi EU:ssa keskustelun siirtyneen jätteistä tuotesuunnitteluun. Turunen esitteli uutta kestävien tuotteiden ekosuunnitteluasetusta, joka sisältää muun muassa digitaalisen tuotepassin käyttöönottamisen. Hän kannusti yrityksiä valmistautumaan sääntelyyn ja sen mukana tuleviin mahdollisuuksiin.

Kiertotalouden mukainen suunnittelu

Ethican Meri Lundahl puhui kiertotalouden mukaisesta suunnittelusta ja tulevaisuuden asiakastarpeista. Hän antoi taustatietoa siirtymästä lineaaritaloudesta kiertotalouteen ja kertoi, kuinka Ethica kehittää liiketoimintamalleja ja suunnittelustrategioita kiertotalouden periaatteiden mukaisesti. Lundahl kertoi kuluttajakäyttäytymisen muutoksesta ja asiakkaiden aktiivisemmasta roolista kiertotaloudessa.

Yhteistyömahdollisuuksien tunnistamista

Tapahtuman lopussa osallistujat pohtivat resurssejaan ja tarpeitaan sekä mahdollisia yhteistyömahdollisuuksia, joiden avulla kiertotaloutta voitaisiin edistää Päijät-Hämeessä. Keskustelujen ja harjoitusten tarkoituksena oli luoda tietoa ja ideoita osallistujien käyttöön. Kerättyä tietoa hyödynnetään myös MAKE hankkeen tulevien koulutusten ja toimien kehittämisessä, jotta ne vastaisivat mahdollisimman hyvin alueen toimijoiden tarpeita.

Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä: CEI BOOST Interreg Europe rahoitteinen hanke ja MAKE – Muotoilulla arvoa kasvavasta elinkaaresta EAKR 2021-2027 rahoitteinen hanke.

Lisätietoja

Projektipäällikkö Johanna Snell.
Johanna Snell
projektipäällikkö
+358 44 077 3637
johanna.snell(a)paijat-hame.fi

CEI BOOST (Interreg Europe)
Change(K)now! (Interreg Baltic Sea Region)