- Tämä tapahtuma on mennyt.
Sahtiseminaari
17.5. kello 12:00 - 17:00
Hollolassa juhlitaan sahtia ja aineetonta kulttuuriperintöä Sahtiseminaarissa. Seminaarin keskipisteenä ja keskustelun aiheena on itseoikeutetusti sahti, tuo pitopöytien virvoke, jonka historia ulottuu jopa tuhansien vuosien taakse. Sahdin valmistaminen ja nauttiminen on kulttuuriperintöä, joka elää ja muuttuu ajan virrassa. Tule juhlistamaan kanssamme sahdin elävää perinnettä, tapaamaan kollegoita, verkostoitumaan sekä kuulemaan ja kertomaan, miksi sahti on niin tärkeää.
Päivän puheenvuoroissa kuulet muun muassa sahdin historiasta, valmistamisesta ja maistamisesta sekä elävän perinteen tallentamisesta ja välittämisestä eteenpäin. Luvassa on myös sahtimaistiaiset ja sahtikimara eli lyhyitä puheenvuoroja sahtiperinteen nykytilasta ja tulevaisuudesta.
Tilaisuus on suunnattu sahtiseuroille, sahdin valmistajille, museoille, kotiseututoimijoille, kunnille, matkailualan toimijoille, yhdistyksille, sahdin parissa työskenteleville sekä ihan kaikille sahdista ja sahtiperinteen jatkuvuudesta kiinnostuneille.
Seminaarin jälkeen on mahdollisuus osallistua ruokailuun ravintolassa (omakustanteinen) ja iltatilaisuuteen (omakustanteinen) Hollolan Hirven savusaunalla saunomisen merkeissä. Sauna sijaitsee seminaaripaikan välittömässä läheisyydessä.
Seminaariin ja iltatilaisuuteen mahtuu rajallinen määrä osallistujia. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu mukaan viimeistään sunnuntaina 12.5. tästä
P.S. Sahdin parissa voi jatkaa myös lauantaina 18.5., jolloin Sahti-Suomi järjestää tapaamisen sahtimaistatuksen merkeissä Lammilla K-market Maltaan pysäköintialueella klo 12–16.
SAHTISEMINAARI
Aika: Pe 17.5.2024 klo 12.00–17.00
Paikka: Ravintola Hollolan Hirvi, Aikkalantie 37, Hollola
Ravintolan pihassa on runsaasti pysäköintitilaa. Kävelymatkaa lähimmältä bussipysäkiltä tulee n. 2 km. Kimppakyydit Lahden keskustasta ja tarvittaessa myös muista suunnista sahtiseminaarin Facebook-tapahtumassa
OHJELMA (muutokset mahdollisia):
12.00 Seminaarin avaus
- Oluella ystäviä – historiallinen näkökulma kansanomaiseen olutkulttuuriin, Jenni Lares, Tampereen yliopisto
- Sahtien maistaminen ja arviointi, sahdin SM-kilpailut, Ilkka Sipilä, Suomen Sahtiseura
14.00–14.30 Sahtimaistiaiset ja iltapäiväkahvi (sahdin tarjoaa Maatilapanimo Hollolan Hirvi ja kahvin Hollolan kunta)
- Sahti elävänä perinteenä / elävän perinteen dokumentointi ja tallentaminen museoiden kokoelmiin, Sari Kainulainen, Lahden museot
- Sahtikimara – lyhyitä puheenvuoroja sahdista
- Sahdintekijöiden uusi sukupolvi, Erno Ruusunen, Hämeenkoski
- Sahti museokokoelmissa, Lammi-seura, Pellava- ja sahtimuseo
- Sahtiperinne Enni Idin taiteilijatalossa, Eeva-Riitta Kusmin
- Sahdinvalmistuksen prosessi, Juho Niittykunnas, Kuurnia Oy
- Sahtia kerrostaloasunnossa, Markku Lahti, LaiskanSahti
- Jälkitippu – loppukeskustelu
17.00 Tilaisuus päättyy, mahdollisuus omakustanteiseen ruokailuun (ennakkoilmoittautuminen seminaari-ilmoittautumisen yhteydessä, maksu paikan päällä)
18.00 Iltatapahtuma Hollolan Hirven savusaunalla: lisätiedot, ennakkoilmoittautuminen ja -maksu tästä linkistä
Seminaarin järjestävät Lahden museot Salpausselkä UNESCO Global Geopark ja Päijät-Hämeen liitto/Päijät-Hämeen kulttuuriverkko -hanke, jonka rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.
Lisätiedot:
Päijät-Hämeen liitto
Joonas Pokkinen
joonas.pokkinen@paijat-hame.fi
+358 44 077 3466
Lahden museot
Elisa Lindell
elisa.lindell@lahti.fi
+358 44 482 6371
Marja Lähteenmäki
marja.lahteenmaki@lahti.fi
+358 44 482 6922
Salpausselkä UNESCO Global Geopark
Kati Komulainen / Salpausselkä UNESCO Global Geopark
kati.komulainen@lahtiregion.fi
+358 40 579 9247