Valitse sivu

EAKR 2021–2027

EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmakauden 2021-2027 toimeenpano on käynnistynyt Suomessa 1.11.2021, jolloin Uudistuva ja osaava Suomi -ohjelman toteutus Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja Euroopan sosiaalirahaston (ESR) osalta alkoi. Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) ja vähävaraisille suunnatun aineellisen avun osalta toimeenpano käynnistyy vuoden 2022 puolella. JTF-ohjelmaa ei toteuteta Päijät-Hämeen maakunnassa. Päijät-Hämeen liiton pääasiallinen rahoituskeino on Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoitus.

EAKR:n osalta ohjelmassa tuetaan tutkimus- ja innovointivalmiuksia ml. kehittyneiden teknologioiden käyttöönottoa, digitalisaatiota sekä pk-yritysten kasvun ja kilpailukyvyn parantamista. Lisäksi edistetään Suomen hiilineutraalisuustavoitetta, erityisesti energiatehokkuuden, ilmastonmuutokseen sopeutumisen ja kiertotalouteen siirtymisen näkökulmasta.

Tasavallan presidentti on 13.8.2021 vahvistanut alueiden kehittämiseen ja EU:n alue- ja rakennepolitiikan toimeenpanoon ja hanketoimintaan ohjelmakaudella 2021–2027 sovellettavat lait. Lue aiheesta lisää rakennerahastojen sivuilla olevasta uutisesta.  

Etelä-Suomen EAKR-ohjelmaa koordinoi Uudenmaan liitto. Uudenmaan liitto avaa haut koordinaatioon kuuluvien maakuntien liittojen puolesta: Hämeen liitto, Kymenlaakson liitto, Päijät-Hämeen liitto, Uudenmaan liitto ja Varsinais-Suomen liitto. Etelä-Karjalan liitto avaa haun Etelä-Karjalan alueelle. Kukin maakunta päättää itse rahoituksensa kohdentamisesta.

Etelä-Suomen EAKR-rahoituksesta ja hakuajoista lisätietoa rakennerahastosivuston osiosta Etelä-Suomi Etelä-Suomi | Rakennerahastot

Valtioneuvosto on hyväksynyt 21.10.2021 Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 – EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman. Työ- ja elinkeinoministeriö toimittaa ohjelman komission viralliseen käsittelyyn. Ohjelmavalmistelu jatkuu yhteistyössä Euroopan komission kanssa. Komissio tekee prosessin päätteeksi hyväksymispäätöksen ohjelmasta.

Tietoa ohjelmasta
Ohjelmatiedosto avautuu uudessa välilehdessä PDF 2MB

Kuuntele viisiosainen Kohti uutta kautta 2021–2027 -podcast Spotifysta. Podcastin on tuottanut Uudenmaan liitto.

Lisätietoja

Petri Veijalainen
erityisasiantuntija
puh. 044 7719 466
petri.veijalainen(a)paijat-hame.fi

Juha Hertsi
kehittämisjohtaja
044 3719 442
juha.hertsi(a)paijat-hame.fi